KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Kirjailija Mike Pohjola sisällissodasta: Se yllätti, miten erilaisia tapahtumaketjut olivat eri puolla maata

Historiallisten tarinoiden kertominen kiinnostaa kirjailija Mike Pohjolaa.

Historiallisten tarinoiden kertominen kiinnostaa kirjailija Mike Pohjolaa. Kuva: Emma Grönqvist

Mike Pohjolan uudenlaisessa historiallisessa romaanissa lukija joutuu tekemään valintoja ja kantamaan niistä vastuun.

Elias Krohn
15.4.2018 13.00

Mike Pohjola

Syntynyt 1978.

Kirjailija, käsikirjoittaja ja
roolipelisuunnittelija.

Julkaistuja romaaneja: Kadonneet kyyneleet (2008), Ihmisen poika (2011), Turun paloa käsittelevä 1827 (2016) ja Sinä vuonna 1918 (2018).

Pääkäsikirjoittaja tv-sarjassa Konttori.

Vasemmistoliiton aktiivi Helsingissä, Malminseudun työväen-
yhdistyksen puheenjohtaja.

Kahden lapsen isä, perheen-
lisäystä luvassa syksyllä.

”Olen köyhän mökin lapsi, joka joutuu huutolaiseksi. ’Mitä hän osaa? Osaako hän laulaa?’ kysyy torppari Pylkäs, yksi ostajaehdokkaista. Voin valita, esitänkö Kansainvälisen vai Porilaisten marssin, veisaanko virren tai pysynkö vaiti. Jos olen venäläinen, voin lurittaa venäjänkielisen kansallislaulun, tai ruotsinkielisenä voin laulaa Vårt land.”

Tällaisista tulevaan kohtalooni vaikuttavista valinnoista alkaa Mike Pohjolan immersiivinen romaani Sinä vuonna 1918. Immersiivisyys merkitsee sitä, että lukija on ikään kuin kirjan päähenkilö ja saa tehdä valintoja tämän puolesta. Hän saa myös määritellä henkilön taustatiedot, kuten sukupuolen ja kotiseudun. Erilaisia mahdollisia tarinankulkuja on miljoonia.

Sisällissodasta on julkaistu viime aikoina kosolti kirjoja, mutta Pohjolan teos on omassa lajissaan ainoa. Koko kirjallisuuden kentälläkin laji on harvinainen. 1980–90-luvuilla julkaistiin vastaavia nuorten seikkailukirjoja, joista tuolloin teini-ikäinen Pohjola innostui. Sittemmin laji on miltei kadonnut, mutta nyt Pohjola päätti kirjailijana palata siihen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Luettava moneen kertaan

Sisällissodan aika on lukijan valintoihin perustuvalle kirjalle otollinen aihe, koska ihmiset joutuivat silloin tekemään erityisen vaikeita valintoja.

– Sota koski kaikkia suomalaisia, mutta hyvin eri tavoilla. Ihmiset jakautuivat ja monet päätyivät naapureitaan ja sukulaisiaan vastaan, Pohjola toteaa.

Henkilön taustan ja omien valintojen lisäksi sattuma vaikuttaa suuresti tapahtumien kulkuun. Monesti lukijaa pyydetään arpomaan kohtalonsa avaamalla kirjasta satunnainen sivu, jossa näkyy nopan silmäluku. Monen tarina loppuu lyhyeen – kuolema voi kohdata jo ennen sodan alkuakin. Toisten tarinat ovat pitkiä ja voivat päättyä onnellisesti.

Kirjailija suosittelee lukemaan kirjan useaan kertaan, erilaisilla hahmoilla ja eri valintoja tehden. Voi kokeilla omaa kotipaikkaa ja omia arvoja, jäljitellä esi-isänsä tai -äitinsä tarinaa ja sitten jotain aivan päinvastaista.

– Siitä alkaa kokonaisuus muodostua. Kirjassa on myös arvoituksia, joita ei pysty yhdellä kerralla ratkaisemaan, Pohjola vihjaa.

Vähemmistöjä ja sivupolkuja

Vähemmistöt ovat vahvasti mukana: tataarit, saamelaiset, juutalaiset, romanit, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

– Heidän kohtaloistaan on ennen oltu vielä enemmän hiljaa kuin sisällissodasta muutoin. Itse en halunnut vaientaa näitä kokemuksia, Pohjola sanoo.

Hän kyseli tietoja esimerkiksi imaameilta ja rabbeilta. Sotamuistoja oli säilynyt niukasti, käteen jäi lähinnä ajankuvaa ja tietoja eri väestöryhmien kulttuurista noina aikoina. Sekin riitti, etenkin kun lukija itse tekee monet valinnat.

Lukija voi päätyä myös vaikkapa Muurmannin legioonaan taistelemaan punaisena samassa rintamassa brittien kanssa saksalaisten leirissä olleita valkoisia vastaan.

”Kukaan ei ole kysynyt minulta, onko tämä punainen vai valkoinen kirja.”

– Se on outo ja kutkuttava sivupolku. Siinä kristallisoituu se, että sisällissota oli osa ensimmäistä maailmansotaa, Pohjola sanoo.

Varovaisella strategialla lukija saattaa päätyä metsämökkiin piileskelemään sodan ajaksi. Tällaisesta on puhuttu Pohjolan mukaan vähemmän kuin toisen maailmansodan käpykaartilaisista.

– Yksittäisiä mainintoja on, mutta ilmiön laajuutta ei tiedetä. Käpykaarti on kunniakkain kaarti missä olla silloin, kun ammutaan toisiamme.

Sodan monet kasvot

Pohjolan oma kuva sisällissodasta monipuolistui kirjaa tehdessä.

– Se yllätti, miten erilaisia tapahtumaketjut olivat eri puolilla maata: Turussa, Lapissa, Pohjanmaalla, Karjalassa, Ahvenanmaalla. Helsinki oli pitkään saksalaisten hallussa, Ahvenanmaa ruotsalaisten valloittama, Lapissa siirryttiin täyteen punahallintoon laukaustakaan ampumatta ja siitä nopealla kädenliikkeellä valkoisten hallintoon.

Pohjolalle uutta oli myös etnisen joukkomurhan laajuus valkoisten vallatessa Viipuria.

– Päätettiin, että kaikki venäläiset on murhattava, ja siihen joukkoon laskettiin myös juutalaiset, tataarit, ortodoksit ja muut vähänkin poikkeavat. Naiset, jotka olivat olleet suhteessa venäläisen miehen kanssa, määrättiin ammuttavaksi. Eräs mies luokiteltiin venäläiseksi vain hattunsa takia.

Pohjola on seurannut tyytyväisenä sisällissodan viimeaikaista käsittelyä historiankirjoituksessa.

– Ajatus, että historiasta on kaksi vastakkaista versiota riippuen siitä, kummalla puolella tutkija on, on ohi. Nyt pyritään kertomaan, mitä oikeasti tapahtui ja näyttämään kaikkien puolien kipukohdat ja karmeudet. Kukaan ei ole kysynyt minulta, onko tämä punainen vai valkoinen kirja.

Seuraavaksi Spede-elokuva

Sinä vuonna 1918 on saanut innostuneen vastaanoton.

– Moni lukija on tullut kertomaan minulle, mitä hänelle on tapahtunut kirjassa. Se on ollut hyvin kiinnostavaa. Lukijan eläytyminen on kirjailijasta irrallista.

Pohjolan ikäiset opettajat, joille monivalintaseikkailukirjat ovat omasta nuoruudesta tuttuja, ovat sanoneet, että kirja sopisi yläkoululaisille tai lukiolaisille historian ja äidinkielen yhdistäväksi opetusaineistoksi.

Pohjola on mieltynyt historiallisiin aiheisiin. Tarinoita riittäisi kerrottavaksi enemmänkin kuin mitä yhdessä elämässä ehtii. Tällä hetkellä tuottelias käsikirjoittaja ja kirjailija kirjoittaa komedianäytelmää turkulaiselle teatterille ja tekee elokuvakäsikirjoitusta Spede Pasasen elämästä – Suomen historiaa sekin.

– Hänen kauttaan pystyy kertomaan koko suomalaisen viihteen kehittymisen radioajoista sketsiviihteen ja elokuvien kautta tv-peleihin. Ja taas on Kymppitonni tv:ssä.

Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918. Gummerus 2018. 527 sivua.

Mike Pohjola

Syntynyt 1978.

Kirjailija, käsikirjoittaja ja
roolipelisuunnittelija.

Julkaistuja romaaneja: Kadonneet kyyneleet (2008), Ihmisen poika (2011), Turun paloa käsittelevä 1827 (2016) ja Sinä vuonna 1918 (2018).

Pääkäsikirjoittaja tv-sarjassa Konttori.

Vasemmistoliiton aktiivi Helsingissä, Malminseudun työväen-
yhdistyksen puheenjohtaja.

Kahden lapsen isä, perheen-
lisäystä luvassa syksyllä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Veronika Honkasalo.

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

Porsaita suomalaisella sikatilalla kesällä 2021.

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

Anna Mäkipää.

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

Laura Meriluoto.

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
05

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

19.05.2025

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään