KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kuusi syytä, minkä vuoksi Bernien peli näyttää pelatulta

Bernie Sanders ja Joe Biden vaalikeskustelussa Charlestonissa helmikuussa.

Bernie Sanders ja Joe Biden vaalikeskustelussa Charlestonissa helmikuussa. Kuva: Lehtikuva/Jim Watson

Nyt uskaltaa jo sanoa, että Joe Biden on demokraattien presidenttiehdokas.

Arto Huovinen
11.3.2020 16.40

Viisi viikkoa sitten kirjoitin jutun otsikolla ”Tämän uskaltaa jo sanoa: Biden on ulkona”.

Mutta niin vain Yhdysvaltain esivaalit osoittivat jälleen kerran arvaamattomuutensa.

Pitkin helmikuuta, kolmen ensimmäisen esivaalin jälkeen näytti siltä, että Bernie Sanders on nousemassa selvästi kärkinimeksi kamppailtaessa demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Joe Biden näytti jääneen kauaksi taakse.

ILMOITUS
ILMOITUS
Sandersin paras mahdollisuus ehkä meni ohitse 2016.

Helmikuun 22. päivänä Sanders voitti Nevadan esivaalit ylivoimaisesti ja karisti Pete Buttigiegin ja Elizabeth Warrenin kannoiltaan.

Mutta sitten tuli helmikuun viimeinen päivä ja Etelä-Carolinan esivaalit. Biden sai 48 prosenttia äänistä, Sanders vain 20 prosenttia.

Tästä alkoivat kymmenen päivää, jotka järisyttivät Sandersin kampanjaa.

Viime viikon supertiistai horjutti Sandersia jo vakavasti. Biden voitti useimmissa osavaltioissa selvästi.

Tämän viikon tiistaina kuudessa osavaltiossa käydyt esivaalit olivat käytännössä tyrmäysisku Sandersille. Nyt uskaltaa jo sanoa: Sanders on ulkona.

Miksi näin kävi?

1. Valintakelpoisuus

Oikeastaan yksi ainoa tekijä riittää selittämään sen, että Joe Biden on matkalla kohti presidenttiehdokkuutta.

Tämä tekijä on electability, jonka voisi kääntää vaikka valintakelpoisuudeksi. Joe Bidenin kampanjan pääargumentti on ollut se, että hän pystyy presidentinvaaleissa parhaiten voittamaan puolelleen liikkuvat äänestäjät ja näin lyömään republikaanien Donald Trumpin.

Demokraattisen puolueen eliitti on ollut selvästi Bidenin takana, niin kuin se neljä vuotta sitten oli Hillary Clintonin tukena Sandersia vastaan.

Myös demokraatteja lähellä oleva liberaali media – kuten New York Times tai Washington Post – on toistanut argumenttia, jonka mukaan tarvitaan ”maltillinen” eli keskilinjan ehdokas Trumpin lyömiseksi.

Kaikki tämä siitä huolimatta, että gallupien mukaan myös Sanders pystyisi voittamaan Trumpin kaksinkamppailussa.

Johtui se propagandasta tai äänestäjien omasta päättelystä, askelta vasemmistolaisen Sandersin valinnasta ehdokkaaksi ei uskalleta ottaa.

Silti vielä ennen tämän viikon esivaaleja tehdyissä gallupeissa demokraattien äänestäjien enemmistö oli asiakysymyksissä kuten terveydenhoidossa Sandersin linjoilla.

Mutta samaten gallupit kertoivat, että entisen varapresidentin Bidenin hallintokokemukseen luotettiin, ja häntä pidettiin selvästi parempana johtajana luotsaamaan maata kriisitilanteissa.

2. Voittajan vankkurit

Toinen selittäjä on bandwagon-ilmiö, josta on käytetty suomeksi nimitystä voittajan vankkurit. Kun joku ehdokas pääsee myötätuuleen, hänen menestyksensä kumuloituu ja hän tulee yhä vahvemmaksi.

Etelä-Carolina oli käännekohta. Biden nousi siellä takaisin peliin mukaan. Hänestä tuli jälleen uskottava ehdokkuuden tavoittelija. Supertiistain ja tämän viikon voittojen jälkeen on selvää, että seuraavissa esivaaleissa Biden on yhä vahvempi.

Jo häviäjäksi ounastellun nousemisesta takaisin käytetään nimitystä comeback kid. Ilmaisu on peräisin vuoden 1992 esivaaleista, jolloin Bill Clinton käytti sitä itsestään.

3. Sanders jäi yksin

Vaikka Sanders menestyi parhaiten ensimmäisissä esivaaleissa, ei hän Nevadaa lukuun ottamatta saanut kuin neljäsosan tai kolmasosan äänistä.

Pelistä pudonneet ehdokkuuden tavoittelijat ilmaisivat yksi toisensa jälkeen tukensa Bidenille.

Ainoa poikkeus on Elizabeth Warren, joka alun perin tavoitteli samaa vasemmistolaisten demokraattien äänestäjäkuntaa kuin Sanders. Warren ei ilmaissut tukeaan Bidenille, mutta ei myöskään Sandersille, ehkä vastoin joidenkin odotuksia.

Warrenilla ja Sandersilla oli joulukuusta 2018 lähtien sopimus, että niin sanottu edistyksellinen leiri ei hajota itseään, eivätkä he hyökkää toistensa kimppuun.

Sopimus kesti yli vuoden, mutta tammikuun puolivälissä kampanjaväen hermot pettivät. Warren alkoi syyttää Sandersin vähätelleen naisen mahdollisuutta tulla valituksi.

Syntynyt skisma koitui luultavasti molempien vahingoksi.

4. Clintonin heikkous hämäsi

Tällä viikoilla pidetyistä esivaaleista tärkeimmät olivat runsasväkisessä Michiganissa. Ne saattoivat myös paljastaa yhden heikkouden Sandersin leirissä.

Neljä vuotta sitten Sanders nousi altavastaajan asemasta Hillary Clintonin ohi Michiganin esivaaleissa. Tämä antoi Sandersin kampanjalle uskoa siihen, että Sanders voisi myös tänä vuonna menestyä ”ruostevyöhykkeen” (taantuvissa) teollisuusosavaltioissa.

Nyt Bidenin selvä voitto kertoo muuta. Samaa kertoi oikeastaan jo se, että vuonna 2016 varsinaisissa presidentinvaaleissa Trump voitti Clintonin Michiganissa.

Pika-analyyseissa on arvioitu, että vuoden 2016 esivaalien tulos kertoikin Hillary Clintonin heikkoudesta eikä Bernie Sandersin vahvuudesta.

Kaiken kaikkiaan Sandersin vahva esiintyminen Clintonia vastaan neljä vuotta sitten saattoi antaa lievän harhakuvan. Ei ehkä ole osattu riittävästi ottaa huomioon Clintonin perheeseen kohdistuvaa vihamielisyyttä eikä sitä, että kynnys naisen valitsemiseen ehdokkaaksi oli ehkä yhä korkea.

5. Momentum meni ohi

Saattaa olla niin, että Bernie Sandersin hetki olisi ollut neljä vuotta sitten, ei enää tänä vuonna.

Sandersin kampanjassa on ollut innostusta ja paljon vapaaehtoisia, mutta innostus ei ehkä sittenkään ole ollut samanlaista kuin 2016. Uutuudenviehätys on ohi.

Samaan hengenvetoon pitää sanoa, että Joe Bidenin takana ei ainakaan ole ollut minkäänlaista aitoa innostusta. Tässä pitää palata kohtaan yksi eli arvioidun valintakelpoisuuden merkitykseen.

6. ”Nuoret vain twiittaavat”

Joissakin ensikommenteissa on sanottu ilkeästi, että nuoret vain twiittaavat, mutta eivät äänestä.

Sandersin gallupsuosio nuorten keskuudessa on ollut ylivoimaista. Mutta itse esivaaleissa alle 30-vuotiaiden äänestysaktiivisuus ei ole juuri noussut. Sen sijaan sitä vanhemmat ja erityisesti yli 65-vuotiaat ovat käyneet vilkkaasti esivaalien uurnilla.

Paljon on puhuttu siitä, että Joe Biden on mustien äänestäjien suosiossa muun muassa siksi, että hän oli varapresidenttinä Barack Obaman presidenttikausilla. Käänne Bidenin eduksi alkoi juuri Etelä-Carolinasta, jossa mustien äänestäjien osuus on suuri.

On kuitenkin huomattava, että Bidenin suosio on erityisen suuri iäkkäiden mustien äänestäjien joukossa, ja he taas ovat ahkeria äänestäjiä. Gallupissa peräti 96 prosenttia yli 60-vuotiaista mustista Mississipissä kannatti Bidenia. Näin ikätekijä selittää osan ihonvärin kontolle laitetusta vaikutuksesta.

Mutta, mutta, mutta

Voi kuitenkin olla, että Biden kyllä voittaa valmistelevat taistelut, mutta häviää itse sodan Donald Trumpille.

Kukaan ei voi varmasti väittää, kumpi olisi vahvempi ehdokas Trumpia vastaan, Biden vai Sanders.

Trumpin valinta neljä vuotta sitten osoitti, että perinteinen näkemys vaalien voittamisesta keskikentällä ei enää pidä – tai ei ainakaan silloin pitänyt – paikkaansa.

Voi olla, että niin sanotusti maltillinen Biden pystyy voittamaan Trumpin. Mutta voi myös olla niin, että uudenlaista visiota tarjoava Sanders olisi ollut siihen parempi. Näkemättä jää.

Paljon on kiinni siitä, lähtevätkö pettyneet Sandersin kannattajat marraskuussa äänestämään Bideniä. Miten vahvasti vaikuttaa ”kuka tahansa kunhan ei Trump” -henki?

Biden kohdisti tiistaina Michiganin voiton jälkeen sanansa Sandersin kannattajille. Hän ei enää arvostellut Sandersia, vaan kiitteli tätä sanoen, että heillä on ”yhteinen päämäärä, Trumpin lyöminen”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään