KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Leiriolot runtelevat lasten mieliä – Beit Atfal Assumoud -järjestö auttaa palestiinalaisleirin perheitä

Äitien komitean jäsen Maisa Kanaan piti siitä, kun perheneuvolassa neuvottiin vapauttamaan oma sisäinen lapsi leikkiin hänen poikansa kanssa. Tämä pieni ohje teki äidin ja pojan yhteisestä ajasta mukavampaa.

Äitien komitean jäsen Maisa Kanaan piti siitä, kun perheneuvolassa neuvottiin vapauttamaan oma sisäinen lapsi leikkiin hänen poikansa kanssa. Tämä pieni ohje teki äidin ja pojan yhteisestä ajasta mukavampaa. Kuva: Hanna Hirvonen

Lastenkasvatus Ein El Hilwen suljetussa palestiinalaisleirissä on haastavaa. Jos perheessä on erityislapsia, vanhempien taakka on vielä suurempi. Apuna on Beit Atfal Assumoud -järjestö, joka tarjoaa kuntoutusta lapsille. Järjestön perheneuvolassa äidit tukevat toinen toisiaan.

Hanna Hirvonen
21.6.2020 8.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Palestiinalaisjärjestö Beit Atfal Assumoudin (BAS) perheneuvolassa, eteläisessä Libanonissa, kokoontuu lauantaisin ryhmä äitejä. Kymmenkunta naista muodostaa äitien komitean. He haluavat työskennellä yhdessä sekä oman että lastensa arjen parantamiseksi.

Komitea on perustettu vasta runsas vuosi sitten, mutta se on jo hyvässä vauhdissa. Jäsenistä kaksi on taitavia käsitöissä. He ovat ryhtyneet opettamaan palestiinalaisten ristipistotöiden tekoa muille. Tarkoituksena on myydä käsitöitä, jotta naiset saisivat lisätuloja itselleen ja perheilleen.

– Samalla, kun teemme käsitöitä, juttelemme. Puhumme ongelmistamme ja onnistumisistamme lastemme kanssa. Useinhan toisen lapsella on samoja haasteita kuin omalla, Rokaia Abou Laila kertoo.

Moni lapsi on löytänyt erityiskoulussa motivaation opiskeluun.

Äitien komitean kaikilla jäsenillä on lapsia, jotka saavat kuntoutusta perheneuvolassa. Lapsilla on muun muassa oppimisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia.

Palestiinalaiset elävät Libanonissa ahtaalla, useimmat pakolaisleireissä. Vaikka raskasta elämää pakolaisuudessa on jatkunut yli 70 vuotta, palestiinalaisyhteisössä halutaan edelleen auttaa muita. Siksi BAS on perustanut ylläpitämiinsä sosiaalikeskuksiin ja perheneuvoloihin eri puolille Libanonia äitien komiteoita erilaisten asioiden ympärille.

Lastentarhoissa äidit esimerkiksi auttavat vapaaehtoisina lastentarhanopettajia. Samalla he oppivat ammattilaisilta uusia, lastenkasvatusta helpottavia asioita. Sitten äidit jakavat oppimaansa muille äideille sekä virallisissa tilaisuuksissa että tuttavien välisissä kohtaamisissa.

Leiriolot runtelevat mieliä

Äitien kokoontumisissa Saidan kaupungissa eteläisessä Libanonissa on tärkeintä se, että naiset saavat irrottautua hetkeksi arkisista velvollisuuksistaan ja viettää aikaa toistensa kanssa. Ohjelmassa voi olla piirtämistä, maalaamista tai vaikka ruoanlaittoa.

Tapaamiseen tullessaan äideillä on usein valtavasti huolia sydämellään. Heidän arkensa on raskasta, koska he asuvat Saidassa sijaitsevassa palestiinalaisleirissä, Ein El Hilwessä. Pakolaisleirin ympärille on pystytetty muuri. Kulkua sisään ja ulos vahtii Libanonin armeija.

Ulkopuoliset eivät pääse käymään leirissä, ja asukkaat joutuvat tarkastuksiin porteista kulkiessaan. Kun portilla menee helposti puoli tuntia tai enemmän, alakulo iskee, vaikka päivä olisi lähtenyt hyvin käyntiin.

– Päivät alkavat usein ongelmien kohtaamisella. Äidit tarvitsevat uusiin päiviin hiukan toivoa, sanoo Saidan perheneuvolan johtaja Mariam Sleiman.

Äidit tekevät ja myyvät palestiinalaisia ristipistotöitä saadakseen lisätuloja perheelleen. Kuvan ristipistotyöt viimeistellään myöhemmin vaikkapa korteiksi ja kukkaroiksi.

Äidit tekevät ja myyvät palestiinalaisia ristipistotöitä saadakseen lisätuloja perheelleen. Kuvan ristipistotyöt viimeistellään myöhemmin vaikkapa korteiksi ja kukkaroiksi. Kuva: Hanna Hirvonen

Leppoisan parituntisen aikana äitien komitean kohtaamisessa stressi lientyykin tuntuvasti.

– Täällä äidit hymyilevät ja nauravat, Sleiman lisää.

Ein El Hilwe on Libanonin kahdestatoista palestiinalaisleiristä asukasmäärältään suurin. Asukkaita on pinta-alaltaan neliökilometrin kokoisessa leirissä YK:n palestiinalaisjärjestö UNRWA:n mukaan vajaa 60 000. Kerrostalokodit ovat pieniä, suurelta osin asukkaiden itsensä rakentamia ja ränsistyneitä.

Äidit nostavat esille, että ahtaassa leirissä ei ole puistoa, jossa lapset pääsisivät purkamaan energiaansa. He sanovat, että leirissä joutuu pelkäämään. Alueella on poliittisia ryhmittymiä, joiden välille puhkeaa taisteluja. Lapset eivät välty aseellisen toiminnan näkemiseltä. Mennessään ulos leiristä äidit joutuvat pohtimaan, tapahtuuko sisällä jotain arvaamatonta – eikä takaisin ehkä enää pääse.

Mielenterveyspalvelut harvassa

Terveydenhuolto on Libanonissa lähes kokonaan yksityistä ja kallista. Palestiinan pakolaisten työnsaantia on vaikeutettu monilla laeilla, mikä aiheuttaa heille äärimmäistä köyhyyttä. Terveydenhuollon palveluihin pääseminen on palestiinalaisille kustannusten takia usein mahdotonta.

Palestiinalaisten hyväksi pakolaisleireissä ja niiden läheisyydessä toimivan UNRWA:n kuuluisi vastata perusterveydenhuollosta. Apu on kuitenkin nykyisin heikkoa ja riittämätöntä. Kansalaisjärjestöt pyrkivät helpottamaan tilannetta.

BAS:in Saidan perheneuvola on toiminut vuodesta 2010 alkaen. Asiakkaat ovat etupäässä Ein El Hilwen pakolaisleirissä asuvia lapsia. Perheneuvolassa pääsee esimerkiksi fysio-, puhe- ja psykoterapiaan.

– Tulimme tänne ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten, kun pojallani oli vaikeuksia. Olin itsekin masentunut. Terapeuteille on voinut jakaa kokemuksia ja heiltä on saanut hyviä neuvoja lasten kasvatukseen. Vuoden käyntien jälkeen yksi terapeuteista huomasi, että olin alkanut hymyillä, äitien komiteaan kuuluva Esraa Yassin kertoo.

BAS:illa on Libanonissa kaikkiaan viisi perheneuvolaa, joista ensimmäinen avattiin Beirutiin vuonna 1997. Psykologien sosiaalinen vastuu (PSV) -järjestö tukee perheneuvoloista kahta, joista toinen on Saidan perheneuvola.

Tuki on ammatillista, eli ideoiden vaihtoa, palautteen antamista ja henkilökunnan kouluttamista, sekä rahallista apua. Lisäksi järjestö hakee rahoitusta Suomen ulkoministeriöstä perheneuvoloiden ylläpitoon. Myös Arabikansojen ystävyysseura tukee kahta perheneuvolaa. Yhden neuvolan toiminnan rahoittaa norjalainen järjestö Norwegian Aid Committee.

Kouluun kummien tuella

Osa perheneuvoloiden asiakkaina olevista lapsista tarvitsee neuvolasta saatavien kuntoutuspalvelujen lisäksi erityisopetusta tai lääkkeitä. Heidän avukseen PSV etsii Suomesta kuntoutuskummeja. Kummeja on löytynyt myös muista Euroopan maista.

Tänä lukuvuonna kaikkiaan 16 Saidan perheneuvolan asiakkaana olevaa lasta käy erityiskoulua kummin tuella. Mariam Sleiman sanoo, että kummiohjelmaan on jonoa.

Erityiskoulut ovat libanonilaisia. BAS:issa on katsottu, että on parempi integroida palestiinalaislapset olemassa oleviin kouluihin kuin järjestää erityisopetus itse. Äitien komiteassa on äitejä, joiden lapset ovat aiemmin käyneet tai käyvät tällä hetkellä erityiskoulua kummien tuella.

Rokaia Abou Lailan tytär ei oppimisvaikeuksien takia pärjännyt UNRWA:n koulussa. Hän kouluttautui kokiksi kummiryhmän tuella erityiskoulussa. Sopivan koulun ansiosta tyttären elämä sai paremman suunnan.

– Ennen hän oli surullinen ja masentunut, koska ei tuntenut osaavansa mitään koulussa eikä kotona. Nykyisin hän hymyilee, juttelee muille ja on tyytyväinen itseensä. Hänellä on todistus koulusta, ja hän osaa kokata ja auttaa minua.

Moni muukin lapsi on löytänyt erityiskoulussa motivaation opiskeluun ja alkanut myös pohtia tulevaisuutta.

Äitien tulevaisuudesta Rokaia Abou Laila paljastaa, että he haluaisivat valmistaa ja myydä käsitöiden lisäksi ruokaa ja makeisia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Uusimmat

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
04

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään