KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Paavo Arhinmäki KU:n juhannushaastattelussa: ”Tämä hallitus saa aikaan sellaisia rakenteellisia uudistuksia, joita moni muu ei ole saanut aikaan”

Alkusyksystä hallitus kokoontuu budjettiriiheen, josta ei ole tulossa helppoa. Paavo Arhinmäki odottaa, että työllisyystoimien lisäksi ilmastotoimista päättämisestä tulee vaikeata.

Alkusyksystä hallitus kokoontuu budjettiriiheen, josta ei ole tulossa helppoa. Paavo Arhinmäki odottaa, että työllisyystoimien lisäksi ilmastotoimista päättämisestä tulee vaikeata. Kuva: Antti Yrjönen

Hallitus on Paavo Arhinmäen mukaan ollut yllättävän toimintakykyinen.

Jussi Virkkunen
25.6.2021 7.00

Hallitus, joka ei saa mitään aikaan. Tähän väitteeseen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on saanut usein vastata. Ei siis ihme, että vastauskin on valmiina.

– Koronakriisin keskellä on saatu aikaiseksi oppivelvollisuuden laajentaminen, joka on merkittävin koulutuspoliittinen uudistus peruskoulun jälkeen. Nyt tulee sote-uudistus, jota on vuosikausia yritetty saada eri muodoissa eteenpäin.

– Se on osoitus, että tämä hallitus saa aikaan sellaisia rakenteellisia uudistuksia, joita moni muu ei ole saanut aikaan, Arhinmäki paaluttaa KU:n juhannushaastattelussa Helsingin Kruunuvuorenrannassa.

ILMOITUS
ILMOITUS
”On se aika kova saavutus korona-aikana.”

Sote-uudistusta Suomessa on yritetty tehdä 15–20 vuotta. Kaikki aiemmat yritykset ovat epäonnistuneet. Samoin on käynyt monille muille yrityksille tehdä rakenteellisia uudistuksia. Kuten Arhinmäki KU:n pääsiäishaastattelussa huomautti, Suomessa rakenteellinen uudistus käsitetään usein virheellisesti leikkauksena. Etuusleikkaus kun ei ole rakenteellinen uudistus.

– Tämä keskustelu siitä, ettei hallitus saa mitään aikaan, typistyy koko ajan siihen, että vaaditaan työttömyysturvan heikennyksiä ja leikkauksia. Ainoa mittari aikaansaamiselle olisi leikkaaminen, Arhinmäki toteaa opposition vaatimuksista.

– Suurten uudistusten rakentaminen on aidosti vaikeata, kuten on nähty. On se aika kova saavutus korona-aikana.

Hegemonia muutoksessa

Soten ja oppivelvollisuuden laajentamisen lisäksi Arhinmäki nostaa esiin pienempiä lakiesityksiä, jotka auttavat huomaamaan isomman hegemonisen muutoksen. Hallitus onnistui tekemään lakiesityksen, jolla puututaan luonnollisessa monopolissa olevien sähköverkkoyhtiöiden rahastukseen.

– Sitäkin pidettiin pitkään mahdottomana tai hyvin vaikeana, mutta niin se vain saatiin läpi eduskunnasta.

Eduskuntaan tulee ensi syksynä tai viimeistään ensi vuoden alussa esitys kaivoslain muuttamisesta. Sen uudistaminen on ollut odotettua hitaampaa, sillä uudistusta on odotettu jo vuodesta 2018 lähtien, jolloin eduskunta hyväksyi Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen (Ceta). Viime hallituskaudella työ tyssäsi työ- ja elinkeinoministeriön tilaamaan selvitykseen lain uudistamistarpeesta. TEM antoi tuolloin työn asianajotoimisto Boreniukselle, joka oli toiminut kaivosteollisuuden edustajana Suomessa.

– Silloin (2018) annettiin yksimielinen lausuma, jonka mukaan laki pitää uudistaa. Mitään sille ei tehty. Saimme sen hallitusohjelmaan, ja nyt se on etenemässä.

Arhinmäki mainitsee vielä vasemmistoaktiivien aloitteesta lähteneen ”Vesi on meidän” -kansalaisaloitteen, jonka hyväksymistä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta yksimielisesti esittää. Aloitteessa esitetään veden yksityistämisen kieltäminen.

– Tässä on periaatteellisesti isoja asioita. Rajoitamme luonnollisia monopoleja. Tämä on aikamoinen hegemoninen muutos. Pitkään ajattelu on ollut se, että ei yrityksiä pidä liikaa rajoittaa. Nämä kaikki kolme asiaa ovat hegemonisesti aivan toisenlaisia kuin Suomessa politiikassa pitkään on ollut.

Yllättävän toimintakykyinen

Kesällä moderni kansanrintamahallitus, tai millä nimellä sitä ikinä kutsuu, on hallinnut Suomea kaksi vuotta. Pääministeri on vaihtunut kerran ja valtiovarainministeri peräti neljä kertaa. Lisäksi on nähty muita ministerivaihdoksia.

– Valtiovarainministeri vaihtuu nykyään useammin kuin kulttuuriministeri, Arhinmäki entisenä kulttuuriministerinä letkauttaa.

Isoin mullistus tuli kuitenkin puolitoista vuotta sitten koronan muodossa.

– Kun ollaan puolivälissä, siitä yli puolet on ollut korona-aikaa. Julkisesta keskustelusta ja aika rajusta sisäisestä väännöstä huolimatta tämä hallitus on ollut yllättävän toimintakykyinen, kun katsoo, mitä päätöksiä on saatu aikaan.

– Julkisesta keskustelusta ja aika rajusta sisäisestä väännöstä huolimatta tämä hallitus on ollut yllättävän toimintakykyinen, kun katsoo, mitä päätöksiä on saatu aikaan, Paavo Arhinmäki sanoo.

– Julkisesta keskustelusta ja aika rajusta sisäisestä väännöstä huolimatta tämä hallitus on ollut yllättävän toimintakykyinen, kun katsoo, mitä päätöksiä on saatu aikaan, Paavo Arhinmäki sanoo. Kuva: Antti Yrjönen

Miinusmerkin Arhinmäki antaa tämän kevään epäonnistumisesta koronarajoituksien oikeudenmukaisessa purkamisessa. Kulttuuriala jäi yksin, kun muita palveluita alettiin avata.

– Siinä eivät askeleet osuneet lankulle. Siinä mentiin liian tiukasti ja jyrkästi, Arhinmäki sanoo.

Huono vaalitulos

Arhinmäki oli Helsingissä mukana tuomassa vasemmistoliitolle kuntavaaleissa vaalivoittoa. Pääkaupungissa puolueen kannatus on noussut lähes koko 2000-luvun, nyt tuli puolitoista prosenttiyksikköä lisää. Muualla maassa juuri käydyissä kuntavaaleissa kävi huonommin, kun vasemmistoliitto kärsi tappion.

– Vaalitulos oli huono, Arhinmäki sanoo suoraan.

Hänen mukaansa kuntavaaleissa näkyi Suomea ravisteleva muutos, jossa väestö keskittyy muutamalle kasvuseudulle. Vasemmistoliitto on noussut suositummaksi suuremmissa kaupungeissa, mutta samaan aikaan pienemmillä paikkakunnilla kannatus on pudonnut.

Tämän vuoksi Arhinmäki kehottaa suhtautumaan varaukselle vertailuun, jossa katsotaan eroa valtuutettujen määrässä.

– Jos pienemmillä paikkakunnilla menetetään ääniä, se näkyy suhteessa valtuutettuihin paljon enemmän. Helsingissä saimme yli 6 000 ääntä enemmän ja saimme yhden valtuutetun lisää.

Arhinmäki sanoo vasemmistoliiton onnistuneen sukupolvenvaihdoksessa. Hän ottaa vertailukohdaksi vuoden 1996, jolloin itse tuli mukaan puolueen toimintaan.

– Vasemmistoliitosta puhuttiin vuonna 1996 auringonlaskun puolueena. Niin puhuttiin ensimmäiset viisitoista vuotta, kun olin mukana. Nyt ei enää kukaan puhu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

Uusimmat

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
04

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 
05

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään