KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hallituspuolueissa kannatusta ydinaseiden kieltosopimukselle – optio liittoutumisesta esteenä – Naton pelko on viisauden alku

Aktivistit osoittivat mieltä Detroitissa Yhdysvalloissa tammikuussa 2021 ja vaativat Yhdysvaltoja liittymään ydinaseet kieltävään sopimukseen.

Aktivistit osoittivat mieltä Detroitissa Yhdysvalloissa tammikuussa 2021 ja vaativat Yhdysvaltoja liittymään ydinaseet kieltävään sopimukseen. Kuva: All Over Press/Jim West

Suomi ei aio liittyä YK:n ydinaseiden kieltosopimukseen, koska se tulkittaisiin Suomen Nato-kumppaneiden arvosteluksi, ulkoministeriön asevalvontasuurlähettiläs Jarmo Viinanen sanoo. Hänen mukaansa sopimuksen allekirjoittaminen tarkoittaisi lisäksi Suomen Nato-option hylkäämistä. Taustalla kummittelee myös Suomen sijainti Venäjän vieressä.

Antero Eerola
14.11.2021 15.13

Ydinaseiden kieltämistä tarkoittava kansainvälinen sopimus astui vuosien neuvotteluiden jälkeen vihdoin voimaan tämän vuoden alussa. Voimaan astuminen edellytti, että 50 maailman valtiota allekirjoitti sen.

Nyt allekirjoittajavaltioita on vajaat 90 ja sopimuksen kansallisesti ratifioineita maitakin 55. Kaikkiaan 122 maailman maata kuitenkin tuki sopimusta, kun YK:n yleiskokous joulun alla 2016 hyväksyi päätöslauselman neuvotteluiden käynnistämisestä.

Sopimusta on pidetty merkittävänä läpimurtona kansainvälisessä aseriisunnassa, sillä se teki ainakin teoriassa ydinaseet laittomiksi kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

Kieltoa ajanut kansainvälinen järjestö ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) saikin Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017.

Erityisesti Yhdysvallat on alusta lähtien äänekkäästi vastustanut sopimusta ja kehottanut myös liittolaisiaan boikotoimaan sopimusneuvotteluja. Yksikään ydinasevaltio tai sotilasliitto Naton jäsen ei ole pannut puumerkkiään paperiin.

Joukosta jäi pois myös pieni pohjoinen Suomi. Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti presidentti Sauli Niinistön kanssa vuonna 2017 jäädä ulos neuvotteluista ja sitä kautta sopimuksesta. Sama koskee useimpia muita Euroopan unionin maita, koska ne ovat Naton jäseniä.

Sitä vastoin EU:n sotilaallisesti liittoumattomat maat Itävalta, Irlanti ja Malta ovat ratifioineet sopimuksen.

Myös Ruotsi on jäänyt ulkopuolelle. Ainakin julkisuudessa olleiden tietojen perusteella taustatekijänä on ollut Atlantin takaa tullut painostus.

SDP, Vasemmisto ja vihreät puolesta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa kysymys on huomioitu. Ohjelman mukaan ”Suomi jatkaa ydinasekieltosopimuksen sisällön analysointia ja vertailua muihin sektorin keskeisiin aloitteisiin sekä seuraa aktiivisesti sopimuksen voimaansaattamisprosessin etenemistä. Prosessin edistyessä Suomi arvioi YK:n ydinasekieltosopimukseen liittymistä”.

Osassa hallituspuolueita olisi halua mennä pidemmällekin. SDP, vihreät ja Vasemmistoliitto vaativat kaikki eduskuntavaaliohjelmissaan 2019, että Suomi allekirjoittaa sopimuksen.

Johtava asiantuntija, suurlähettiläs Jarmo Viinanen ulkoministeriön asevalvontayksiköstä sanoo, että Suomi osallistuukin tarkkailijana sopimuksen osapuolten ensimmäiseen seurantakokoukseen Wienissä ensi maaliskuussa.

Viinanen korostaa, että ydinaseiden kieltosopimus on tullut jäädäkseen osaksi kansainvälisiä sopimuksia.

– Se ei mene pois. Otamme sen realiteettina, hän kuvaa.

Nato-maita ei pidä arvostella

Mitään aikomuksia sopimukseen liittymiseen ei silti ole. Viinasen mukaan taustalla on Suomen pitkä linja, jonka mukaan vain sellaisiin sopimuksiin liitytään, jotka toteuttavat tavoitteitaan.

– Tässä tapauksessa se olisi ydinaseiden kieltäminen ja vähentäminen. Tämä sopimus ei käytännössä toimeenpane kumpaakaan, koska yksikään ydinasevaltio ei ole liittynyt eikä liittymässä sopimukseen.

Viinanen sanoo avoimesti, että taustalla on myös ulko- ja turvallisuuspoliittisia syitä. Ne liittyvät Suomen Nato-kumppanuuteen ja Nato-optioon eli mahdollisuuteen hakea sotilasliiton jäsenyyttä.

– Jos tähän sopimukseen liityttäisiin, me suoraan ja epäsuoraan kritisoisimme Saksan, Norjan ja Iso-Britannian turvallisuusratkaisuja. Se olisi ehkä omiaan heikentämään suhteitamme näihin maihin.

Nato-maat nojaavat puolustuksensa viime kädessä ydinaseisiin.

Iso-Britannialla on lisäksi oma ydinase. Keväällä julkaistussa, Suomen puolustusselontekoa vastaavassa asiakirjassa maa aikoo lisätä ydinkärkiensä määrää reilusti 180:sta aina 260:een.

Lisäksi Saksalla on amerikkalaisia ydinohjuksia omalla maaperällään.

Norjan uusi keskustavasemmistolainen hallitus on kuitenkin ilmoittanut, että se aikoo tarkkailijaksi sopimusprosessiin. Tämä sai Naton pääsihteerin ja Norjan entisen demaripääministerin Jens Stoltenbergin ojentamaan kotimaataan.

Stoltenberg väittää, ettei sopimus johda ydinaseriisuntaan.

– Odotan, että kaikki liittoutuneet ottavat tämän huomioon, hän sanoi tavatessaan mediaa lokakuun lopulla.

Viinanen muistuttaa, että Suomi on ylläpitänyt viimeiset pari vuosikymmentä mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä.

– Jos tähän sopimukseen liittyy, meidän pitäisi tämä kohta unohtaa kokonaan. Yksikään maa, joka on tämän sopimuksen jäsen, ei voi päästä Naton jäseneksi.

”Maantiede keskeinen asia”

Mutta miksi muissa liittoumattomissa maissa Irlannissa, Itävallassa ja Maltalla ydinaseiden kieltosopimusta ei koeta moitteena Nato-maille?

– On tietysti selvää, että Itävallan, Irlannin ja Maltan turvallisuuspoliittinen sijainti ja asema on hyvin erilainen kuin Suomen. Maantiede on keskeinen asia. Itävallan naapurit ovat kaikki Nato-maita, paitsi yksi, joka on Sveitsi.

Eli Venäjän takia Suomi ei lähde mukaan ydinaseiden kieltosopimukseen?

– Minä en sano noin, Viinanen naurahtaa.

Hänen mukaansa käsitys Nato-kumppaneiden reaktioista ei perustu vain Suomen arvioihin.

– Se perustuu laajaan kanssakäymiseen maailman maiden kanssa. Kyllä heidän näkemyksensä näistä kysymyksistä on tullut ihan selväksi. Meidän ei tarvitse arvailla.

Ruotsiakin varoiteltu

Myös Nato-maista suurin on ollut ydinaseiden kieltosopimuksen aktiivinen kampittaja.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi teki jo vuonna 2017 kirjallisen eduskuntakyselyn sopimukseen liittyvästä Naton ja Yhdysvaltojen painostuksesta.

Kyselyssä viitataan Yhdysvaltain aiemmin Nato-lähettilään Kay Bailey Hutchinsonin lausuntoon, jonka mukaan amerikkalaiset toivovat, että ”sitä ei allekirjoita kukaan, jolla tulee olemaan kumppanuus Naton kanssa”.

Mediatietojen mukaan presidentti Donald Trumpin puolustusministeri James Mattis lähetti Ruotsin puolustusministerille Peter Hultqvistille salaisen kirjeen, jossa Mattis uhkasi maiden välisen puolustusyhteistyön olevan vaarassa, jos Ruotsi lähtee ydinaseiden kieltäjien joukkoon.

– Tällaista yhteydenottoa ei meidän suuntaamme ole tapahtunut, Jarmo Viinanen sanoo.

Hänen mukaansa paitsi amerikkalaisia, myös Venäjää on informoitu Suomen kannasta.

Mutta onko Suomi ennakoinut amerikkalaisten kantoja?

– Missään tapauksessa ei.

Haavisto on niukkasanainen

Kansan Uutiset kysyi asiasta myös ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.). Hän oli hyvin niukkasanainen.

– En ota kantaa virkamiesten lausumiin, mutta Suomihan on ilmoittanut tarkkailijaroolissa tämän sopimuksen ensimmäiseen osapuolikokoukseen, joka on ensi vuoden alussa Wienissä.

Haaviston mukaan Suomen lähtökohta on, että ydinasevalloilla on keskeinen rooli ydinsopimusten toteuttamisessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Eli sellaiset sopimukset, joissa ydinasemaat ovat mukana ja niihin vaikuttaminen on se, joka vaikuttaa ydinaseiden leviämisen estämiseen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

Uusimmat

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
04

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 
05

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään