Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä vaatii myymättä jääneiden ja myymälöihin palautettujen käyttökelpoisten tuotteiden tuhoamisen kieltämistä. Suomessakin on uutisoitu esimerkiksi kauppoihin reklamoitujen, mutta pikkuvikaisten, sekä myymättä jääneiden tavaroiden tuhoamisesta.
Kivelä jätti eduskunnassa asiasta toimenpidealoitteen.
Valmistus kuluttaa
Tuotteiden ympäristövaikutusten kannalta olennaisinta on siis se, kauanko tuote on käytössä.
Kivelä toteaa tavaroiden ympäristöjalanjäljen koostuvan pitkälti materiaalien hankinnasta, tuotteen valmistamisesta sekä kuljetuksista.
– Meillä on käytössämme rajattu määrä luonnonvaroja, eikä ole millään tavalla hyväksyttävää tuhlata resursseja tällä tavalla, ja vielä ilman, että tuotteet edes päätyvät kuluttajille asti, Kivelä sanoo.
Esimerkiksi t-paidan ympäristövaikutusten arvioidaan koostuvat 70 – 80-prosenttisesti materiaalien hankinnasta ja paidan valmistuksesta. Kuljetusten osuus ympäristövaikutuksista on noin 15 – 25 prosenttia.
– Tuotteiden ympäristövaikutusten kannalta olennaisinta on siis se, kauanko tuote on käytössä, mikä tekee myymättä jääneiden tai pikkuvikaisten, mutta käyttökelpoisten, tuotteiden tuhoamisesta ympäristön kannalta kestämätöntä, Kivelä sanoo.
Hän toteaa, että kestävä kehitys ja ylikulutuksen kitkeminen näkyvät isossa osassa Marinin hallituksen hallitusohjelmaa, ja ohjelmassa korostetaan esimerkiksi Suomen roolia kiertotalouden edistäjänä. Kiertotaloudessa tavarat ja materiaalit pyritään pitämään mahdollisimman pitkään kierrossa.
– Tuotteiden turha tuhoaminen ei myöskään mukaile ympäristönsuojelulakia, jonka tarkoituksena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä vähentää jätteiden määrää, Kivelä muistuttaa.
Esillä myös EU:ssa
Maaliskuussa julkistettiin ekologista suunnittelua koskeva Euroopan unionin asetusehdotus, joka sisältää myös toimenpiteitä myymättä jääneiden kulutustuotteiden hävittämisen estämiseksi ja lopettamiseksi
Asetuksen ensimmäinen vaihe koskee vain suurten yritysten tiedonantovelvollisuutta, mutta myöhemmälle toteutukselle jätetään myös mahdollisuus kieltää myymättä jääneiden tuotteiden hävittäminen kokonaan tuotteesta riippuen.
– On hienoa, että asiaan on herätty myös EU:n tasolla, mutta Suomella olisi nyt mahdollisuus toimia edelläkävijänä ja näyttää muulle maailmalle esimerkkiä säätämällä myymättä jääneiden ja myymälöihin palautettujen käyttökelpoisten tuotteiden tuhoaminen lailla kielletyksi, Kivelä sanoo.