KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Salakuunteluskandaali hämmentää Kreikan politiikkaa – Syriza ja ”pasokifikaatiosta” toipuneet demarit ovat iskussa vuoden 2019 pettymyksen jälkeen

Kreikan nykyinen pääministeri Kyriakos Mitsotakis (vasemmalla) paiskaa kättä entisen pääministeri Alexis Tsiprasin kanssa, joka saattaa olla myös Kreikan seuraava pääministeri. Kuva vuodelta 2019.

Kreikan nykyinen pääministeri Kyriakos Mitsotakis (vasemmalla) paiskaa kättä entisen pääministeri Alexis Tsiprasin kanssa, joka saattaa olla myös Kreikan seuraava pääministeri. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Lehtikuva/Angelos Tzortzinis

Kymmenen vuotta sitten Kreikka oli koko Euroopan huomion keskipiste. Velkakriisin runteleman maan vasemmisto väänsi peistä ensin maan oikeistolaisen hallituksen ja sitten Euroopan komission kanssa. Nyt akuutti kriisi on takana päin, mutta Kreikan politiikassa ei olla palattu normaaliin.

Toivo Haimi
5.10.2022 7.00

2010-luvulla Kreikka oli “Euroopan sairas mies”. Valtio, joka oli syöstä koko maanosan talouskriisiin. Nyt 10 vuotta myöhemmin Kreikan talous on toipumaan päin, mutta Kreikalla on vielä pitkä tie kansan hyvinvoinnin palauttamiseksi.

Kreikan lähihistoriaa

Seitsemän vuotta sitten Kreikan vasemmistopuolue Syrizalla oli aihetta juhlaan. Puolue voitti tammikuussa 2015 järjestetyt vaalit ja sai peräti 78 uutta paikkaa maan 300-paikkaiseen parlamenttiin. Vaikka Syriza jäi kahden paikan päähän yksinkertaisesta enemmistöstä, muodosti se enemmistöhallituksen oikeistopopulistisen ANEL-puolueen tuella.

Skandaalin päätteeksi pääministeri Mitsotakis antoi potkut pääsihteerilleen Grigoris Dimitriadisille, joka myös sattui olemaan pääministerin siskon poika.

Syriza itse oli sekalainen seurakunta. Siihen kuului teollisuustyöväkeä puolustavia entisiä kommunisteja, punavihreitä uuden sukupolven vasemmistolaisia, marginaalin valtavirrasta poikkeavia trotskilaisia sekä kantakaupunkien vasemmistointellektuelleja.

Uusi hallitus ja sen pääministeri, Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras aloittivat neuvottelut taloudellisesta tukipaketista niin sanotun “Troikan” eli Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa.

Neuvottelut tuottivat uuden tukipaketin, jonka saamisen ehtona oli rankka säästökuuri Kreikan taloudelle. Tsiprasin hallitus toi tukipaketin ehtoineen kansanäänestykseen heinäkuussa 2015. Kansanäänestyksessä tukipaketti ja säästöohjelma hylättiin selvin luvuin, mutta lopulta Tsiprasin hallitus joutui taipumaan Troikan edessä ja hyväksymään tukipaketin sekä säästöohjelman – vieläpä entistä rajummilla ehdoilla.

Tsiprasin ja Syrizan johtama hallitus pysyi vallassa, mutta sen uskottavuus oli kokenut aimo kolauksen. Vuoden 2015 vaaleissa Syriza oli kampanjoinut nimenomaan talouskurin vastaisella ohjelmalla.

Vuoden 2019 vaaleissa Syriza kärsi tappion, ja pääministeripuolueeksi nousi keskustaoikeistolainen Nea demokratia-puolue, joka oli ollut vallassa 2000-luvun lopulla juuri ennen maan velkakriisiä.

Uudeksi pääministeriksi nousi Kyriakos Mitsotakis, joka on vaikutusvaltaisen poliittisen dynastian vesa. Mitsotakisin isä Konstantinos Mitsotakis toimi Kreikan pääministerinä 1990-luvun alussa.

Nea demokratia tarkoittaa “Uutta demokratiaa”

Kyriakos Mitsotakis on hyvin tavanomainen eurooppalainen keskustaoikeistolainen poliitikko, ja hänen hallituksensa on korostanut säntillistä taloudenpitoa ja perinteisiä arvoja.

Viimeisten kolmen vuoden aikana Kreikan oikeistohallitus on yksityistänyt valtion omaisuutta, kuten turismiin liittyvää toimintaa, merenrantatontteja sekä myynyt valtion osuuksia energiayhtiöistä. Hallitus suunnittelee myös myyvänsä osuutensa Ateenan kansainvälisestä lentokentästä, josta Kreikan valtio omistaa tällä hetkellä yli puolet.

Samaan aikaan Mitsotakisin hallitus on laskenut kaikista rikkaimpien verotusta. Verouudistusten tavoitteena on tehdä Kreikasta houkutteleva kohde miljardööreille ja suursijoittajille.

Hallitus on myös rajoittanut työntekijöiden oikeutta työtaisteluihin sekä purkanut työehtosopimusten yleissitovuuden, jonka Tsiprasin hallitus oli aikaisemmin säätänyt. Elokuussa 2020 Mitsotakisin hallitus sääti lain, jonka nojalla työnantajat voivat irtisanoa työntekijöitä ilman erityistä syytä tai ennakkovaroitusta.

Mitsotakisin hallitusta on myös kritisoitu laajasti siitä, että se on ottanut kovan linjan suhteessa Kreikkaan pyrkiviin turvapaikanhakijoihin. Ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa Kreikasta ei ole kunnioitettu, eikä heitä ole päästetty tulemaan Kreikkaan.

Vaikka Nea demokratian koko politiikka perustuu talouskasvulle ja taloudellisen toimeliaisuuden lisäämiselle, ei maan bruttokansantuote ei ole vieläkään palautunut vuoden 2008 tasolle. Taloudellista eriarvoistumista mittaava Gini-kerroin sen sijaan on nousussa, kertoimen laskettua jyrkästi Syrizan hallitusvuosien aikana.

Salakuunteluskandaali

Kreikan politiikkaa on loppukesällä ja syksyllä 2022 hallinnut perin eriskummallinen salakuunteluskandaali. Heinäkuussa paljastui, että keskustavasemmistolaista PASOK-KINAL -puoluetta edustava europarlamentaarikko Nikos Androulakisin puhelinta yritettiin salakuunnella. Androulakisin puhelimeen yritettiin asentaa Predator-haittaohjelma, joka voisi nauhoittaa Androulakisin puheluita.

PASOK-KINALin puheenjohtaja, europarlamentaarikko Nikos Androulakis väittää, että pääministeri Mitsotakisin hallitus ja tiedustelupalvelu salakuuntelivat hänen puhelintaan.

PASOK-KINALin puheenjohtaja, europarlamentaarikko Nikos Androulakis väittää, että pääministeri Mitsotakisin hallitus ja tiedustelupalvelu salakuuntelivat hänen puhelintaan. Kuva: Lehtikuva/Giannis Panagopoulos

Vaikka itse salakuunteluohjelman asentaminen Androulakisin puhelimeen epäonnistui, myöhemmin paljastui, että Androulakis oli ollut Kreikan tiedustelupalvelu EYP:n valvonnan alaisena syyskuusta joulukuuhun 2021. Androulakis syyttikin salakuuntelustaan nimenomaan Kreikan viranomaisia ja etenkin Mitsotakisin hallitusta.

Skandaalin päätteeksi pääministeri Mitsotakis antoi potkut pääsihteerilleen Grigoris Dimitriadisille, joka myös sattui olemaan pääministerin siskon poika. Lisäksi kenkää sai tiedustelupalvelun johtaja Panagiotis Konteleon.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ison-Britannian entinen Eurooppa-ministeri Denis Macshane kirjoitti The New European -lehdessä, että syy Androulakisin puhelimen salakuunteluun oli poliittinen. Androulakis valittiin joulukuussa 2021 puolueensa PASOK-KINALin puheenjohtajaksi, ja hän voi viedä puolueensa seuraavissa vaaleissa vaaliliittoon Syrizan kanssa. Syntyvä vasemmiston laaja koalitio voisi kammeta Mitsotakisin oppositioon ja vasemmiston takaisin valtaan.

Pasokifikaatiosta uuteen nousuun

PASOK, jonka nimi tarkoittaa ”Panhelleenistä sosialistista liikettä”, on perinteinen keskustavasemmistolainen demaripuolue, joka on ollut moneen otteeseen pääministeripuolueena Kreikassa. Vielä vuonna 2009 PASOK otti suuren vaalivoiton: 43,92 prosenttia äänistä ja 160 paikkaa parlamenttiin, muodostaen yksinkertaisen enemmistön.

Vain kolmea vuotta myöhemmin äänestäjät hylkäsivät velkakriisissa ryvettyneen PASOKin, jota tuolloin johti valtiovarainministeri Evangelos Venizelos. Vuoden 2012 vaaleissa PASOKin äänisaalis tipahti 13,18 prosenttiin ja puolue sai vain 41 paikkaa parlamenttiin.

Alamäki jatkui tammikuun 2015 vaaleissa: niissä PASOK sai vaivaiset 4,68 prosenttia äänistä ja 13 paikkaa.

PASOKin 2010-luvun tappioputki onkin synnyttänyt termin “pasokifikaatio”, jota käytetään kuvaamaan perinteisten eurooppalaisten sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatusten laskua. Suurten demaripuolueiden synnyttämää poliittista tyhjiötä paikkaamaan on syntynyt populistisia liikkeitä niin vasemmalta kuin oikealta.

Sittemmin PASOK on toipunut pasokifikaatiostaan ja brändännyt itsensä uudelleen PASOK-KINAL -koalitioksi. Vaikka Syriza on edelleen Kreikan vasemmiston kantava voima, on PASOK-KINAL saanut kannatuksensa uuteen nousuun.

Kreikassa on määrä pitää seuraavat parlamenttivaalit ensi vuoden heinäkuussa. Vaikka pääministeri Mitsotakisin Nea demokratia -puolue on tukevasti gallup-kärjessä, voi yhdistynyt vasemmisto uhata sen asemaa hallituksen muodostajana.

Syrizan kannatus oli syyskuun lopulla noin 28 prosenttia, kun taas Nea demokratian kannatus oli noin 36 prosenttia. 13 prosentin kannatuksellaan PASOK-KINAL voi olla kuninkaantekijän asemassa.

Syriza on pitkälti onnistunut puhdistamaan imagonsa ja siivoamaan esimerkiksi Putinin Venäjän mielistelyn politiikastaan pois. Syriza muun muassa ilmoitti syyskuussa, että sen parlamenttiryhmä äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta.

Maan uusi vasemmisto voi hyvinkin osoittautua monien liikkuvien äänestäjien suosikiksi, kun Kreikassa seuraavan kerran mennään vaaliuurnille.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Alkuperäisessä hindulaisessa yhteiskuntajärjestyksessä dalitit olivat alimmilla askelmilla, ja useimmat yläkastiset hindut pitävät daliteja edelleen epäpuhtaina. Kristittyjen dalitien tilanne on vielä huonompi kuin hindudaliteilla, sillä kristityt eivät ole oikeutettuja syrjityille kansanosille myönnettyihin tukiin. Hindujen lisäksi myös sikheillä ja buddhalaisilla on oikeus tukiin, vain kristityt ja muslimit on suljettu ulkopuolelle.

Intian kristityt dalitit vaativat samoja oikeuksia hindujen kanssa

"Kuivuus on lisääntynyt viime vuosina ja pohjaveden pinta on alentunut, josta aiheutuu paljon ongelmia maanviljelylle ja kotitalouksille."

Afganistanilainen naistoimittaja kertoo elämästään hirmuvallan alla

IPS:n toimittaja Mario Osava (edessä) työssään Brasilian Amazonin Xingujoella, tekemässä juttua Belo Monten suurpadon haittavaikutuksista. Tällaiset aiheet altistavat tutkivat journalistit paitsi väkivallalle myös perusteettomille oikeusjutuille.

Maailmanlaajuinen ohjelma tukemaan journalisteja kunnianloukkaussyytteitä vastaan

Soledad Arnedo johtaa vaatteita valmistavaa La Negra del Norte -osuuskuntaa San Isidron kunnassa lähellä Argentiinan pääkaupunkia Buenos Airesia.

Naisten osuuskunnista apua talousahdinkoon Buenos Airesissa

Uusimmat

Hanna Sarkkinen

Vasemmiston ministeri oikoo väärinkäsityksiä: Into leikata asumistuesta perustuu kolmeen myyttiin

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas), hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa. Neuvotteluissa on neljäntenä puolueena mukana kristillisdemokraatit (ei kuvassa).

Hallitusneuvotteluissa esillä ay-maksujen verovähennyksen poisto, jota valtiovarainministeriö tukee – ”Tässä ollaan ideologisen oikeistopolitiikan ytimessä”

Elsa Aaltonen 1923–2023

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtio otti viisi miljardia velkaa korkojärjestelyihin, vaikka valtiovarainministeriön työryhmä oli suositellut tekemään toisin – ”Sitä on aika vaikea ymmärtää”

 
02

Kommentti: Jättäkää Inarijärvi rauhaan, miljonäärit

 
03

Vasemmistoliiton Minja Koskela pelkää, että taloudessa tehdään taas samat virheet

 
04

Tehdäänkö osa-aikatyötä, vaikka kokoaikatyötäkin olisi tarjolla? – PAM vastaa professori Hiilamolle

 
05

Valtiovarainministeriön kanta ay-maksujen verovähennyksen poistoon hämmästyttää – ”Ministeriöltä voisi edellyttää kelvollisia perusteluja”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Valtiovarainministeriön kanta ay-maksujen verovähennyksen poistoon hämmästyttää – ”Ministeriöltä voisi edellyttää kelvollisia perusteluja”

31.05.2023

Kommentti: Uusi hallitus voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee

31.05.2023

Vasemmistoliiton Li Andersson ärähti ehdotukselle poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus: ”Muutoksen tavoite on järjestäytymisasteen laskeminen”

30.05.2023

Kommentti: Jättäkää Inarijärvi rauhaan, miljonäärit

30.05.2023

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu yksityisellä sosiaalipalvelualalla – Hoitajat siirtyvät muualle, jos palkkaeroa ei korjata, ammattiliitosta sanotaan

30.05.2023

Vasemmiston kansanedustajat: ”Suomi ei voi enää jatkaa vaikenemista Turkin ihmisoikeusloukkausten edessä”

29.05.2023

Tehdäänkö osa-aikatyötä, vaikka kokoaikatyötäkin olisi tarjolla? – PAM vastaa professori Hiilamolle

29.05.2023

Turkin presidentinvaaleissa odotettu tulos – Suomen on rohkeasti palattava linjalle, jossa se nostaa esiin kurdien sorron, vaatii vasemmiston Arhinmäki

29.05.2023

Päivi Alasalmi alkaa olla Suomen murharouvien ykkönen

28.05.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään