KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Vasemmistoliitto julkaisee vaaliohjelmansa huomenna – Näihin kolmeen asiaan puolueelta on lupa odottaa ratkaisuja

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on toiminut istuvassa hallituksessa opetusministerinä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on toiminut istuvassa hallituksessa opetusministerinä. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliiton ohjelma huhtikuun eduskuntavaaleihin julkaistaan huomenna tiistaina. Pian neljä vuotta hallituksessa istuneelta puolueelta on odotettavissa avauksia liittyen koulutukseen, sosiaali- ja terveyspolitiikkaan sekä verotukseen. Nähtäväksi jää, millaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan puolue vaalikampanjassa ottaa.

Toivo Haimi
30.1.2023 16.00

Vaalivoitto tulee, kun puolueella on kolme asiaa kunnossa: ehdokasasettelu, kampanjointi ja ohjelma. Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelma julkaistaan huomenna tiistaina 31. tammikuuta, kun vaalipäivään on jäljellä kaksi kuukautta ja kaksi päivää.

Neljä vuotta sitten vasemmistoliitto lähti eduskuntavaaleihin ärhäkän oppositiopuolueen elkein, mutta nyt tilanne on toinen. Hallituspuolueen on kyettävä samaan aikaan seisomaan tehtyjen päätösten takana, mutta myös tarjoamaan uusia vaihtoehtoja ja ajatuksia kansalaisille.

Huomenna julkaistavassa ohjelmassa on tarjolla ratkaisuja ainakin koulutukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä valtiontalouteen. Yhtenä kysymysmerkkinä ilmassa on vasemmistoliiton ulko- ja turvallisuuspoliittinen asemoituminen.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Vasemmistoliitolta on siis lupa odottaa ratkaisuja ainakin varhaiskasvatuksen työoloihin ja palkkaukseen sekä oppimisen tukeen.”

Koulutus

Koulutuspolitiikka on ollut vasemmistoliiton leipälajina koko kuluvan hallituskauden ajan. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson on ollut opetusministerinä elementissään, ja Anderssonin johdolla saatiin aikaiseksi merkittävä edistysaskel suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Oppivelvollisuutta laajennettiin tällä hallituskaudella 18 ikävuoteen, ja samalla toisesta asteesta tehtiin käytännössä maksuton opiskelijoille.

Samaan aikaan koulutusjärjestelmästä on paljastunut vakavia puutteita. Opetus- ja kulttuuriministeriö totesi tuoreessa sivistyskatsauksessa, että oppimistulokset ovat Suomessa heikentyneet poikkeuksellisen nopeasti. Lisäksi varhaiskasvatuksen työvoimapula ja alan työntekijöiden palkkakuoppa ovat olleet julkisuudessa paljon esillä.

Vasemmistoliitolta on siis lupa odottaa ratkaisuja ainakin varhaiskasvatuksen työoloihin ja palkkaukseen sekä oppimisen tukeen. Jo aikaisemmin vasemmistoliitto on linjannut kärkitavoitteekseen ensi hallituskaudelle oppimisen tuen kokonaisuudistuksen varmistamisen. Puolue on jo ilmoittanut, että se ei aio osallistua kevään vaalien jälkeen sellaiseen hallitukseen, joka ei lupaa vahvistaa koulutuksen rahoitusta tai joka ei säilytä koulutusta maksuttomana.

Sote

Toinen vasemmistoliiton selkeä painopistealue on ollut sosiaali- ja terveyspolitiikka. Vasemmistoliitolla on ollut istuvassa hallituksessa kaksi ministeriä, joista toisella on ollut hallussaan sosiaali- ja terveysministerin salkku. Sosiaali- ja terveysministerinä toimi ensin riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen vuosina 2019-21 ja oululainen Hanna Sarkkinen vuodesta 2021 eteenpäin.

Myös sosiaali- ja terveysministeriössä on saatu aikaan merkittäviä uudistuksia kuluvalla hallituskaudella. Näistä mainittakoon ensin sote-uudistus, jonka mukanaan tuomat hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tammikuun alussa. Toinen suuri projekti on ollut perhevapaiden uudistaminen, joka astui voimaan viime vuoden elokuussa.

Lisäksi sosiaali- ja terveyspolitiikan sateenvarjon alle kuuluvat sosiaaliturvaan ja köyhyyteen liittyvät kysymykset, jotka ovat vasemmistoliiton parasta osaamisaluetta.

Tiistaina julkaistavasta vaaliohjelmasta olisi siksikin syytä odottaa uusia avauksia ja ratkaisuja etenkin sote-alan työvoimapulaan, vanhus- ja vammaispalveluiden jatkuvaan kriisitilaan sekä köyhyyteen.

Mistä rahat?

Vasemmistoliitto on perinteisesti luottanut laajoihin ja laadukkaisiin, verovaroilla rahoitettaviin julkisiin palveluihin. Niiden ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii valtiolta tulevaisuudessa suurempia tuloja.

Julkista keskustelua ennen eduskuntavaaleja on kuitenkin hallinnut valtion velkaantuminen ja tarve valtion budjetin saattamisesta tasapainoon. Oppositiopuolue kokoomus on ilmoittaunut säästävänsä valtion budjetista 6 miljardia euroa leikkaamalla.

Myös vasemmistoliitossa on tunnustettu tarve hakea valtion budjettiin tasapainoa. Puheenjohtaja Li Andersson on aikaisemmin kertonut puolueen tavoitteeksi sopeuttaa taloutta kolmella miljardilla eurolla. Näistä kolmesta miljardista 2,5 miljardia tulisi verouudistuksilla ja loput 500 miljoonaa suorilla leikkauksilla.

Onkin kiinnostavaa nähdä, millaisen leikkauslistan vasemmistoliitto tiistaina tuo keskusteluun. Myös verouudistuksissa on kysymysmerkkejä: vasemmistoliitossa on puhuttu pitkään pörssiin listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverohelpotuksen kiristämisestä, windfall-verosta ylisuurille voitoille sekä miljonääriverosta, mutta niiden rinnalle tarvitaan muitakin verouudistuksia, jotta päästäisiin kahteeen ja puoleen miljardiin.

Bonus: ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Jokerikorttina vasemmistoliiton vaaliohjelmassa tulee olemaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen suunta.

Suomi haki viime vuoden toukokuussa sotilasliitto Naton jäsenyyttä vasemmistoliiton siunauksella hallituksesta käsin, vaikka puolue on koko historiansa ajan kannattanut Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta.

Täyskäännöksen taustalla oli Ukrainan sodan aiheuttama suunnanmuutos suomalaisessa yhteiskunnassa ja huoli Venäjän aggressiivisesta politiikasta, jotka heijastuivat myös vasemmistoliiton kannattajiin. Elinkeinoelämän valtuuskunnan marraskuussa 2022 toteuttaman asenne- ja arvokyselyn mukaan Vasemmistoliitossa Nato-jäsenyyteen positiivisesti suhtautuvia on niukka vähemmistö, 48 prosenttia. Negatiivisesti suhtautuvia vasemmistoliitossa on 23 prosenttia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä kuusi kansanedustajaa äänesti Nato-jäsenyyttä vastaan toukokuussa 2022.

On varmasti kiinnostavaa nähdä, millaista ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa vasemmistoliitto tarjoaa vaaliohjelmassaan, sillä Suomesta todennäköisesti tulee Naton täysjäsen seuraavalla vaalikaudella.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Annika Saarikko ja Petteri Orpo taitavat sittenkin päätyä uudelleen samaan hallitukseen. Kumpikin oli ministeri jo Juha Sipilän hallituksessa.

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

Petteri Orpon naureskelu saattoi osoittautua ennenaikaiseksi.

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

Monessa vaalipiirissä kannattaisi taktikoida äänestämällä vassareita, koska paikka voi olla pois kokoomukselta tai persuilta, Li Andersson sanoi.

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

Viime viikon 25¿000 kiinteistöpalvelualalla toimivan lakko oli yksi Suomen suurimmista maahanmuuttajien lakoista, sanoo PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne. Torstaina alkaa entistä suurrempi lakko, jos sopimusta ei synny.

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

Uusimmat

Annika Saarikko ja Petteri Orpo taitavat sittenkin päätyä uudelleen samaan hallitukseen. Kumpikin oli ministeri jo Juha Sipilän hallituksessa.

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

Petteri Orpon naureskelu saattoi osoittautua ennenaikaiseksi.

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

Monessa vaalipiirissä kannattaisi taktikoida äänestämällä vassareita, koska paikka voi olla pois kokoomukselta tai persuilta, Li Andersson sanoi.

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
02

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
03

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
04

Sairaanhoitaja tekee eläkkeeltä töitä ja paikkaa työvoimapulaa: ”On tärkeää tuntea olevansa tarpeellinen”

 
05

Uudenkaupungin autotehdas vähentää lähes tuhat työntekijää: “Ei ole ensimmäinen eikä edes pahin kerta, kun mennään alaspäin ja lujaa”, sanoo pääluottamusmies

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

28.03.2023

STTK:n pääekonomisti kommentoi valtiovarainministeriön esityksiä: Selvää poliittisen ohjauksen makua – tällainen ei ole ministeriön tehtävä demokratiassa.

28.03.2023

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

27.03.2023

Vaalien kiriviikon kysymys kuuluu, kertovatko leikkaajapuolueet, mistä ja miten leikataan

27.03.2023

Sirpa Puhakan Kari Uotila -kirja ehdolla vuoden työväentutkimukseksi

27.03.2023

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja: ”Maanpuolustus on myös sitä, että ymmärtää ja arvostaa omaa kulttuuriaan”

27.03.2023

Vasemmistoliitto nähdään vahvimpana puolueena köyhyyden ja syrjäytymisen estämisessä sekä koulutuksen rahoituksen lisäämisessä

27.03.2023

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

27.03.2023

Hieno rikostarina hukkuu lörpöttelevään tekstimassaan R&R:n Vaeltavissa vainajissa

26.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään