Vasemmistoliitto on julkistanut vuoden 2024 vaihtoehtobudjettinsa tänään eduskunnassa. Vaihtoehtobudjetin esittelivät eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Hanna Sarkkinen sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Vaihtoehtobudjetissaan vasemmistoliitto vähentäisi köyhyyttä ja tuloeroja sekä panostaisi sosiaali- ja terveyspalveluihin, osaamiseen ja ympäristöön. Hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset vasemmistoliitto peruisi, ja tekisi sen sijaan oikeudenmukaisia uudistuksia verotukseen.
Budjetin esitellyt kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Hanna Sarkkinen arvosteli myös pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen budjettia siitä, että se ottaa pienituloisilta ja antaa rikkaille.
”Yli 70 000 ihmistä nousee köyhyysrajan yläpuolelle.”
– Me perumme hallituksen epäoikeudenmukaiset jättileikkaukset ja parannamme sosiaaliturvaa. Vaihtoehdossamme pienituloisten toimeentulo paranee merkittävästi, Sarkkinen kertoo.
Esimerkiksi pienituloiselle palkansaajaperheelle jää vasemmistoliiton ehdotuksessa keskimäärin 360 euroa kuussa enemmän käteen, opintorahaa ja asumistukea saavalle opiskelijalle lähes 120 euroa. Tuloeroja kuvaava suhteellinen gini-kerroin pienenisi vasemmistoliiton vaihtoehdon mukaan 0,8 prosenttiyksikköä.
– Yli 70 000 ihmistä nousee köyhyysrajan yläpuolelle, Sarkkinen sanoo.
Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetin myötä myös 11 000 lasta nousee köyhyysrajan yläpuolelle. Muutokset on arvioitu suhteessa hallituksen budjettiesitykseen.
Uudistuksia valtion budjetointiin
Vaihtoehtobudjetissaan vasemmistoliitto palauttaisi niinsanotut kiky-maksut työnantajien maksettaviksi. Samalla tuloveroasteikkoa kiristettäisiin sosiaalivakuutusmaksumuutosten vastapainoksi, mutta kuitenkin niin, että enemmistölle palkansaajista jäisi enemmän käteen kuin hallituksen esityksessä.
Vasemmistoliitto peruisi solidaarisuusveron kevennykset, ja sen sijaan säätäisi maltillisen miljonääriveron. Kokonaisuudessaan vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti vahvistaisi Suomen taloutta 375 miljoonalla eurolla.
Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa uudistettaisiin myös valtiontalouden suunnittelua. Jos vasemmistoliitto saisi päättää, jatkossa valtion tuloja ja menoja kohdeltaisiin yhdenvertaisesti, ja kehysmenettely mahdollistaa tarpeelliset investoinnit sekä suhdannepoliittiset toimet.
Budjettityössä ja julkisen talouden suunnittelussa käytettäisiin säännönmukaisesti bruttokansantuotetta laajempaa hyvinvoinnin mittaristoa.
Juttua päivitetty 28.11.2023 klo 9:10: Korjattu vaihtoehtobudjetin julkista taloutta vahvistava vaikutus. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti vahvistaisi Suomen taloutta 375 miljoonalla eurolla.