Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Li Andersson esittää EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelman rahoituksen kaksinkertaistamista 200 miljardiin euroon tulevalla rahoituskaudella. Hän korostaa sitä, että tieto ja osaaminen ovat Euroopan tulevaisuuden kannalta avainasemassa.
Hän arvioi, että nyt on oikea hetki vaikuttaa asiaan, koska rahoituskausi vaihtuu vuonna 2027.
– Vihreän siirtymän, digitalisaation ja tekoälyn tuomat mullistukset sekä ilmastokriisistä ja kiristyneestä turvallisuuspoliittista tilanteesta seuraavat ongelmat eivät ratkea vain luodeilla ja puolijohteilla – tarvitsemme ennen kaikkea ajattelua, osaamista ja tutkimusta, joilla on Euroopassa pitkät perinteet, Andersson sanoo.
”Tarvitsemme ennen kaikkea ajattelua, osaamista ja tutkimusta.”
Anderssonin mukaan Euroopan unionin tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma on erinomainen työkalu, sillä sen kautta myönnettävä rahoitus perustuu puhtaasti tutkimuksen laatuun. Hän arvioi tämän olevan eduksi myös korkeatasoiselle suomalaiselle tiede- ja innovaatiokentälle.
Andersson tuo myös esille sen, että tutkimuksen ja koulutuksen merkitys tulee huomioida vahvemmin talouspoliittisessa ohjauksessa. Hän vaatii EU:ta asettamaan sitovat tavoitteet jäsenmaiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle sekä koulutuspanostuksille. Vähintään 4 prosenttia bruttokansantuotteesta tulee kohdistua tutkimus- ja kehitystoimintaan ja 2 prosenttia korkeakoulutukseen vuonna 2030.
– EU-jäsenmaiden talousohjaus ei voi perustua vain alijäämä- ja velkasäännöille, sillä osaajapula ja heikko tuottavuuskehitys ovat maiden keskeisimpiä talouspoliittisia ongelmia, Andersson sanoo
– Osaamiseen, koulutukseen ja vapaaseen tutkimukseen panostaminen on nähtävä merkittävänä osana Euroopan huoltovarmuutta, resilienssiä ja taloudellista turvallisuutta.