KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Espanjassa tomaatit kasvatetaan riistämällä ihmisiä, kasvihuoneiden työntekijät elävät slummeissa – ”Harva uskoo, että Euroopassa voi olla tällaista”

Almerían kasvihuoneiden muodostama ”muovimeri” on lähes Suomen pääkaupunkiseudun laajuinen.

Almerían kasvihuoneiden muodostama ”muovimeri” on lähes Suomen pääkaupunkiseudun laajuinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Espanjan kasvihuoneviljelmien työmarkkinoilla työehtosopimuksista ei piitata, eikä monesti ihmisoikeuksistakaan. Slummeissa vierailu oli suomalaistoimittajalle sokeeraavaa.

Elias Krohn
31.8.2024 9.00

Kun ostamme kaupasta kasviksia ja hedelmiä, huomattava osa niistä on peräisin Espanjasta. Harvalla kuitenkaan on käsitystä siitä, keitä espanjalaisilla viljelmillä työskentelee ja millaisissa oloissa. Toimittaja ja tietokirjailija Kaisa Beltran ja kuvajournalisti Johanna Erjonsalo lähtivät ottamaan asiasta selvää. Tuloksena on vavahduttava teos Katkerat puutarhat – Euroopan riistettyjen siirtotyöläisten tarina.

Kirja vie lukijansa kasvihuoneiden muodostamien valtavien ”muovimerien” äärelle ja niillä raatavien siirtotyöläisten slummiasumuksille eteläisimpään Espanjaan Andalusian itsehallintoalueelle. Almerían alueella, toistasataa kilometriä länteen monille suomalaisille tutusta Málagan aurinkorannikosta, sijaitsee lähes puolet Espanjan kasvihuonealasta. Huelvan alue Lounais-Andalusiassa on puolestaan koko Euroopan suurin mansikoiden tuottaja.

Kausityö vaatii valtavan määrän käsipareja. Työvoimaa ei ole omasta takaa riittävästi eikä matalapalkkainen kausityö houkuttele espanjalaisia. Valtaosa maatalouden työntekijöistä on siirtolaisia, Huelvan 100 000:sta vuotuisesta marjanpoimijasta noin puolet.

Työpäivät voivat olla 14 tunnin pituisia, kuumuus sietämätöntä ja työnantajat piittaamattomia.

Siirtotyöläisiä saapuu Espanjaan eniten Marokosta, mutta myös esimerkiksi Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Romaniasta. He eivät yleensä ole tietoisia Espanjan yhteiskunnasta ja omista oikeuksistaan, kuten työehtosopimuksista. Osa ei ole edes lukutaitoisia.

”Sen sijaan he tietävät, että jos aamulla ennen kahdeksaa menee kadun varteen, saattaa hyvällä tuurilla tulla poimituksi maanviljelijän kyytiin ja saada töitä päiväksi 3–5 euron tuntipalkalla”, Beltran kirjoittaa.

Työsopimuksia ei ole tai niistä joutuu maksamaan, ja välikädet voivat viedä osan palkasta. Työpäivät voivat olla 14 tunnin pituisia, kuumuus sietämätöntä ja työnantajat piittaamattomia, joskus jopa julmia. Tuholaismyrkkyjä levitetään ilman suojavarusteita. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat paperittomat siirtolaiset.

Alueilla on myös bordelleja parittajineen. Siirtotyöläisnaisten ahdistelu ja seksuaalinen hyväksikäyttö on tavallista.

Epäinhimilliset asumisolot

Edellisessä kirjassaan Kadonneet tytöt Beltran ja Erjonsalo selvittivät Aurinkorannikon seksikauppaa ja haastattelivat sen uhreja. Beltran on vieraillut myös muualla maailmassa hyvin alkeellisissa oloissa, muun muassa Nepalissa maanjäristyksen jälkeen sekä Sambiassa.

– Olen nähnyt, miten ihmiset asuvat ja käyvät koulua peltihökkeleissä. Mutta Espanjan siirtotyöläisten slummit vetivät vertoja kaikelle, mitä olen nähnyt. Se oli sokeeraavaa, Beltran kuvailee KU:lle.

– Harva uskoo, että Euroopassa voi olla tällaista. Olemme tottuneet siihen, että nämä ilmiöt ovat jossain todella kaukana.

Siirtolaisten haastatteluista kirjassa käy ilmi, että monet eivät etukäteen tiedä, millaiset olosuhteet Espanjassa heillä tulee olemaan. Näin kertoo Senegalista tullut Seydou:

”Kotimaassani asuin inhimillisissä oloissa enkä ollut koskaan nähnyt yhtäkään slummia. Ja sitten tulin tänne, maahan, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, jossa on rauha, tasa-arvo sekä vapaus ja jossa ei pitäisi olla köyhyyttä. Se on vain sanahelinää, sillä se, miten täällä asutaan, on epäinhimillistä.”

Kyse oli tällä kertaa Lepen kaupungin hautausmaan kupeessa sijaitsevasta satojen asumusten muodostamasta slummista. Siellä ei ollut juomavettä, sähköä eikä vessoja, ja yhdessä pienessä hökkelissä asui viisi senegalilaista. Hygieniaolot slummeissa ovat surkeat, ja tulipalojen riski on suuri. Rankkasateella asukkaat voivat tulvien vuoksi joutua jättämään asumuksensa ja nukkumaan kaduilla.

”Ja Pohjoismaat, jotka kunnioittavat ihmisoikeuksia, sallivat tällaisten asuinalueiden olemassaolon 2020-luvulla!” Seydou huudahtaa ja kehottaa boikotoimaan Espanjasta tulevia hedelmiä.

– Harva uskoo, että Euroopassa voi olla tällaista, sanoo Espanjan siirtotyöläisten työskentelyyn ja asumiseen tutustunut toimittaja Kaisa Beltran.

– Harva uskoo, että Euroopassa voi olla tällaista, sanoo Espanjan siirtotyöläisten työskentelyyn ja asumiseen tutustunut toimittaja Kaisa Beltran. Kuva: Javier Pulpo

Köyhyyttä ja vaurautta rinnakkain

Tietyt paikkakunnat Almeríassa ja Huelvassa ovat vaurastuneet huikeasti 1980-luvulta alkaen laajentuneen tehomaatalouden ja siirtotyöläisten työvoiman ansiosta. Niihin on noussut hulppeita kaupungintaloja ja pilvenpiirtäjiä. Silti niiden asukkaiden keskitulot ovat Espanjan alhaisimpia. Syynä on harmaa talous, joka ei näy tilastoissa, sekä sesonkityö alhaisine palkkoineen. Vauraudet valuvat harvoille.

Espanjan valtaväestön tietoisuus siirtotyöläisten riistosta on vaihtelevaa.

– Paikkakunnilla, joilla on viljelmiä ja slummeja, ilmiötä ei voi olla huomaamatta. Toisaalta Espanjan uutisvirta on valtava, ja on paljon espanjalaisia, joilla ei ole mitään tietoa asiasta, Kaisa Beltran sanoo.

Beltran tutustui slummissa espanjalaiseen sosiaalialan yliopisto-opiskelijaan, joka teki siellä työharjoittelua ja opetti espanjaa slummin asukkaille.

– Hän sanoi, ettei tiennyt aikaisemmin, että Espanjassa on tällaista. Vasta siellä hänelle selvisi, mikä on slummi.

Järjestöiltä ensiapua kurjuuteen

Avustus- ja solidaarisuustoimintaakin on. Mukana on sekä valtaväestöä että aktivisteiksi ja järjestötoimijoiksi nousseita siirtotyöläisiä. Aktivistit kritisoivat Espanjan isoja ammattiliittoja siitä, että siirtolaisten asiat eivät kiinnosta niitä riittävästi.

– On kasvanut pienempiä liikkeitä, jotka ovat paneutuneet ajamaan erityisesti siirtolaisten asiaa. Siellä on ihmisiä, joille se on sydämenasia, Beltran kuvailee.

Järjestöt voivat antaa ensiapua ongelmiin: rakentaa joitakin asuntoloita, tarjota vaikkapa pyykkäämispaikkoja ja järjestää espanjan kielen opetusta.

– Toiminta on tärkeää, mutta he eivät voi tehdä niitä isoja ratkaisuja, joita tarvitaan, sanoo Beltran.

Useat kunnat ovat päättäneet rakentaa nyt slummeissa majaileville siirtotyöläisille asuntoloita, mutta hankkeet ovat lykkääntyneet loputtomiin eikä mitään ole tapahtunut. Kunnat saattavat myös hävittää slummeja tarjoamatta tilalle muuta asumista.

– Kunnanisät lupaavat, että sitä ja sitä tehdään, mutta se on sanahelinää. Monet heistä myös sanovat, että nämä asiat kuuluvat keskushallinnolle. Kuitenkin siirtotyöläisten työpanos kelpaa näille kunnille, Beltran toteaa.

Moni siirtotyöläinen asuu pelti- ja muovimateriaaleista kyhätyissä asumuksissa.

Moni siirtotyöläinen asuu pelti- ja muovimateriaaleista kyhätyissä asumuksissa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tehoaako valvonta?

Espanjasta tuotiin viime vuonna kasviksia ja hedelmiä Suomeen yli 200 miljoonan euron arvosta, enemmän kuin mistään muusta maasta: kurkkuja, tomaatteja, paprikoita, kesäkurpitsoita, vesimeloneja, mansikoita, pensasmustikoita… Oma lukunsa on oliivintuotanto, jossa työntekijöiden olot ovat yleensä kasvihuoneviljelmiä säällisemmät.

Beltran selvitti kirjaansa varten toimitusketjuja, joiden kautta espanjalaiset vihannekset ja hedelmät päätyvät suomalaisten kauppojen hyllylle. Niin S-ryhmä, K-ryhmä kuin Lidl korostavat läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta ja ovat ottaneet käyttöön valvontamekanismeja. Esimerkiksi S-ryhmä ostaa kasviksia vain pakkaamoilta, joilla on hyväksytty sosiaalisen vastuun Global gap -sertifikaatti. Pakkaamot puolestaan vaativat sertifikaattia tuottajatiloilta.

Tiloilla tehtävät tarkastukset eivät kuitenkaan ole aukottomia. Niiden tehoa heikentää muun muassa se, että niistä usein ilmoitetaan työnantajille etukäteen. Pohjoismaisen yritysvastuuverkosto FIBS:n ja Reilu kauppa ry:n selvityksen mukaan kuluttaja ei voi nykyisten valvontamekanismien perusteella varmuudella tietää, onko kasvikset tuotettu ihmisoikeuksia kunnioittaen vai ei.

S-ryhmältä Beltran pyysi saada niiden marjatilojen nimiä, joilta marjat sen myymälöihin tulevat. Niitä ei voitu antaa, koska pakkaamojen kanssa tehdyt sopimukset estivät sen.

Äskettäin hyväksytty EU:n yritysvastuudirektiivi antaa toiveita valvonnan paranemisesta. Direktiivi edellyttää yrityksiltä kielteisten ihmisoikeus- ja ympäristövaikutusten estämistä tai lieventämistä niiden koko toimitus-, tuotanto- ja jakeluketjussa. Myös Espanjan työlainsäädäntöön on tullut parannuksia. Esimerkiksi ulkomaalaistenkin kausityöntekijöiden olisi saatava jatkuvat työsopimukset, jolloin he sesongin päätyttyä pääsisivät automaattisesti töihin seuraavanakin sesonkina. Direktiivien tai lakien säätämisestä on Espanjassa kuitenkin vielä pitkä matka niiden toteutumiseen käytännössä.

– Onhan Espanjassa jo nyt esimerkiksi laki, että kaikilla on oikeus asuntoon. Sitä ei ole noudatettu. Olen hyvin skeptinen, ennen kuin näen, että varsinaisia vaikutuksia alkaa tapahtua, Beltran sanoo.

Kaisa Beltran & Johanna Erjonsalo: Katkerat puutarhat. Euroopan riistettyjen siirtotyöläisten tarina. Atena 2024. 270 s.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään