KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Turismi ja rikkaat häätävät köyhiä El Salvadorin aurinkorannikolta

Francisco Martínez, vaimo Gloria García ja heidän vaikeasti vammainen poikansa Fredy Martínez ovat asettuneet kuvattaviksi kotipihallaan. Francisco on itse rakentanut perheen talon maalle, jota pankki nyt väittää omakseen.

Francisco Martínez, vaimo Gloria García ja heidän vaikeasti vammainen poikansa Fredy Martínez ovat asettuneet kuvattaviksi kotipihallaan. Francisco on itse rakentanut perheen talon maalle, jota pankki nyt väittää omakseen. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Maanomistussuhteiden sekavuus jättää köyhät suojattomiksi.

San Luis La Herradura – IPS/Edgardo Ayala
19.12.2021 14.00

– Olisi valtavan epäoikeudenmukaista, jos meidät häädettäisiin täältä, elsalvadorilainen pienviljelijä Francisco Martínez sanoo surullisena.

Martinez, 77, elää vaimonsa Gloria Garcían, 50, ja vaikeasti vammaisen 21-vuotiaan poikansa Fredyn kanssa pienessä Cuatro Vientosin yhteisössä El Salvadorin rannikolla San Luis La Herraduran kunnassa.

Auringon paahtama mies työntää pihalla pyörätuolissa istuvaa poikaansa ja murehtii häädön uhkaa.

– Tilanteemme on vaikea: he haluavat siirtää meidät pois. Se on hyvin epäreilua.

Tällä Martínez viittaa pankin ja paikallisten varakkaiden perheiden pyrkimykseen ottaa haltuunsa yhteisön asuma-alue.

– Tässä oli vain kuoppa maassa, mutta ansaitsemillani pennosilla täytin sen ja rakensin kookospalmun ja banaanin lehdillä peitetyn majani, Martínez sanoo ja työntää poikansa pihan toiseen osaan.

Aurinkorannasta tuli haluttu

Eri puolilta maata saapuneet 180 koditonta perhettä perustivat Cuatro Vientosin parikymmentä vuotta sitten. Se sijaitsee Costa del Solina tunnetulla 17 kilometriä pitkällä, kapealla maakaistaleella Tyynenmeren ja Jaltepequen suiston välissä. Pakon ajamat ihmiset arvelivat alueen olevan valtion maata. Siksi perheet luulivat rakentavansa maalle, jota he saattoivat kutsua omakseen.

– Me emme tulleet tänne käyttääksemme ketään hyväksemme. Meillä ei ollut muutakaan paikkaa, missä elää, Martinez murahtaa.

Häädön uhkaamien perheiden jäseniä matkaa veneellä pitkin mangrove-kanaalia San Luis La Herraduran kunnassa El Salvadorin rannikolla. Cuatra Vientosin asukkaat asettuivat 20 vuotta sitten maalle, jota uskoivat valtion maaksi. Nyt yksi maan suurimmista pankeista väittää omistavansa tontin.

Häädön uhkaamien perheiden jäseniä matkaa veneellä pitkin mangrove-kanaalia San Luis La Herraduran kunnassa El Salvadorin rannikolla. Cuatra Vientosin asukkaat asettuivat 20 vuotta sitten maalle, jota uskoivat valtion maaksi. Nyt yksi maan suurimmista pankeista väittää omistavansa tontin. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana alueelle on noussut Cuatro Vientosin ohella 18 muuta asutusta tai yhteisöä. Myös niitä uhkaa häätö. Häätäjinä ovat yksityisten hotelli- ja ravintolayrittäjien yhteenliittymät ja rantahuviloita seudulla omistavat rikkaat. Alueelle on sen kauneuden tähden perustettu useita hotelleja ja ravintoloita.

Kaistaletta halkoo päällystetty tie, joka yhdistää turistien suosiman seudun muuhun maahan. Yhdellä puolella on meri ja toisella rehevä suisto mangrovemetsineen ja eläimineen.

Täällä pröystäilevä vauraus ja tuskallinen köyhyys elävät rinnakkain. Yritykset ja rikkaat vaativat omakseen maita, joiden köyhistä asukkaista monet työskentelevät hotelleissa tai jahdeillaan suiston kanaaleissa purjehtivien perheiden ylellisissä lomakodeissa.

Tien varrella asuvat perheet omistavat tonttinsa ja heillä on omistusoikeudestaan asiakirjat. Vain muutama kymmenen metriä tieltä sisämaahan päin tilanne on toinen. Siellä köyhyydessä elävillä ihmisillä ei ole mitään asiakirjoja, jotka todistaisivat, että he omistavat maansa, asianajaja Teresa Hernández kertoo.

Hernández edustaa lainkäytön tutkimusta tukevaa Fespad-säätiötä. Fespad ja maattomia puolustava Movitierra-järjestö tarjoavat lakiapua häätöuhan alla oleville perheille.

Mahdoton rajanveto

Virallisten tilastojen mukaan El Salvadorin 6,7 miljoonasta asukkaasta noin 10 prosenttia elää maalla, jonka omistusoikeus on epäselvä. Joidenkin arvioiden mukaan El Salvadorissa on 1,3 miljoonan kodin vaje.

Omistusoikeuskiistat kumpuavat siitä, että turismi on nostanut maan arvon korkealle. Turismin tarpeet ajavat hotellikeskittymien rakentamista. Lisäksi jo vuosikymmenien ajan on ollut mahdotonta osoittaa täsmälleen, mikä maa on yksityisesti omistettua ja mikä kuuluu valtiolle.

El Salvadorin Costa del Solilla rantahuviloita ja jahteja omistavien rikkaiden pröystäilevä varakkuus on jyrkässä kontrastissa turismiteollisuutta ja vauraita perheitä palvelevien köyhyyden kanssa. Kodittomat köyhät ovat rakentaneet hökkelinsä maalle, jota ovat uskoneet valtion maaksi ja josta heidät nyt halutaan pois.

El Salvadorin Costa del Solilla rantahuviloita ja jahteja omistavien rikkaiden pröystäilevä varakkuus on jyrkässä kontrastissa turismiteollisuutta ja vauraita perheitä palvelevien köyhyyden kanssa. Kodittomat köyhät ovat rakentaneet hökkelinsä maalle, jota ovat uskoneet valtion maaksi ja josta heidät nyt halutaan pois. Kuva: Edgardo Ayala/IPS

Kaikki rannat kuuluvat valtiolle, mutta vauraat perheet ja yritykset ovat ostaneet läheisiä, yksityisinä pidettyjä tontteja. Vuosikymmenien sekasorron jälkeen yksityisen ja valtion omistaman maan rajat ovat hämärtyneet.

Pankki kiistää

Cuatro Vientosin perheet sanovat uhan tulevan lähinnä Banco Agricolalta, joka on maan tärkeimpiä yksityisiä pankkeja. Perheiden mukaan pankki omistaa noin hehtaarin kokoisen tontin, jonne useat perheet ovat rakentaneet talonsa kaksi vuosikymmentä sitten uskoen, että tontti oli hylätty.

Hylätyt tontit ovat seudulla yleisiä. Niillä on vuosikymmeniä sitten ollut omistajia, mutta syystä tai toisesta ne ovat jääneet käyttämättä ja ajan mittaan ne ovat jääneet kasvillisuuden peittoon.

Pankki on nyt löytänyt tälle tontille ostajan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Banco Agricola kuitenkin korostaa, ettei pankki suunnittele Cuatro Vientosin yhteisön häätämistä.

El Mozoten yhteisön naisryhmä pelkää joutuvansa häädetyksi kodeistaan, sillä ne on rakennettu maalle, jota kiinteistöyritys väittää omakseen. Naisten mukaan maa kuitenkin kuuluu valtiolle.

El Mozoten yhteisön naisryhmä pelkää joutuvansa häädetyksi kodeistaan, sillä ne on rakennettu maalle, jota kiinteistöyritys väittää omakseen. Naisten mukaan maa kuitenkin kuuluu valtiolle. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Toisessa Costa del Solin yhteisössä, El Mozotessa 125 perhettä elää epävarmuudessa ja pelkää häätöä, sillä kiinteistöyritys väittää omistavansa kylän maat.

– Ne ovat valtion maita, ja se näkyy maanmittausrekisteristä. Mutta kun ihmiset raivaavat ja kunnostavat alueita, toiset haluavat ottaa ne haltuunsa, kylän asukas ja häätöjä vastustava aktivisti Mélida Alvarado sanoo.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään