KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

KU:n arkistosta: Kansa (Boris Johnson) vastaan eliitti (parlamentti)?

Pääministeri Boris Johnson kampanjoi perjantaina Skotlannissa. Osa konservatiiveista on jo pudonnut veneestä.

Pääministeri Boris Johnson kampanjoi perjantaina Skotlannissa. Osa konservatiiveista on jo pudonnut veneestä. Kuva: Lehtikuva/Duncan Mcglynn

Arkistosarjassa julkaisemme yhden ulkomaan jutun kuluneen vuoden jokaiselta kuukaudelta. Tämä juttu julkaistu 6.9.2019. Boris Johnson rakentaa oikeistopopulistien käsikirjasta tuttua asetelmaa.

Arto Huovinen
2.1.2020 15.00

Britannian pääministeri Boris Johnson on tällä viikolla hävinnyt jo neljä äänestystä parlamentin alahuoneessa. Yksi niistä koski Johnsonin esitystä ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä lokakuun 15. päivänä.

Esitys ei saanut taakseen vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä. Työväenpuolue ei osallistunut äänestykseen, koska se haluaa varmistaa, ettei Johnson käytä vaaleja ohituskaistana sopimuksettoman brexitin toteuttamiseksi 31.10.

Johnson ilmoitti tuovansa esityksen lokakuun puolivälin vaaleista uudestaan parlamentille ensi maanantaina. Työväenpuolue ilmoitti, ettei se osallistu äänestykseen silloinkaan, joten määräenemmistöä ei ole mahdollista saada vaalien taakse.

ILMOITUS
ILMOITUS

Oppositio yhdessä konservatiivien kapinallisten kanssa hyväksyi tiistaina alahuoneessa lain, jonka mukaan Johnsonin on viimeistään 19. lokakuuta esitettävä parlamentille uusi neuvottelutulos EU:n kanssa tai haettava EU:lta uutta lykkäystä brexitiin.

Ylähuone ei jarruta lakia ja on ilmoittanut lähettävänsä sen takaisin alahuoneeseen viimeistään klo 17 paikallista aikaa perjantaina. Kuningatar voi siten allekirjoittaa lain maanantaina.

Kampanjamoodi päällä

Johnsonin vaihtoehdot alkavat olla aika vähissä. Hän on luvannut toteuttaa brexitin 31. lokakuuta, sopimuksella tai ilman sopimusta. Torstaina hän sanoi ”mieluummin kuolevansa katuojassa” kuin hakevansa uutta lykkäystä EU:lta.

Jos Johnsonilla vielä on jotain temppuja takataskussa parlamentin tahdon ohittamiseksi, niiden täytyy olla niin röyhkeitä, että Britannian parlamentarismi tulee yhä kyseenalaisemmaksi.

Käytännössä Johnson onkin jo siirtynyt vaalikampanjamoodiin. Hän on rakentanut asetelmaa, jossa Boris Johnson edustaa kansaa, ja parlamentti on eliittiä, joka haluaa estää kansan tahdon toteutumisen.

Tämä sivujuonne on ollut Johnsonissa koko hänen poliittisen uransa ajan, siitä huolimatta että hän itse on kultalusikka suussa syntynyt eliittikoulu Etonin kasvatti.

Makaako Boris Johnson marraskuussa katuojassa vai johtaako puolueensa vaalitaistoon?

Johnson on kautta uransa saanut kansanmiehen julkikuvansa rakentamiseen tukea oikeistolaisilta tabloideilta ja Telegraphilta, joka vielä aikoinaan luokiteltiin niin sanotuksi laatulehdeksi.

Nyt tätä asetelmaa rakennetaan sillä, että eliitti yrittää muka estää kansanäänestyksessä ilmaistun brexit-tahdon.

Äänestystulos kesäkuussa 2016 oli tiukka. Brexitin puolesta äänesti 17,4 miljoonaa kansalaista ja EU:hun jäämisen puolesta 16,1 miljoonaa. On kuitenkin mahdoton väite, että enemmistö briteistä haluaisi sopimuksettoman brexitin hintaan mihin hyvänsä. Sen voisi selvittää vain uudelle kansanäänestyksellä.

Populismin käsikirjasta

Johnsonin vaalikampanjailmeeseen kuuluu myös se, että hän jakaa auliita rahalupauksia sinne ja tänne. Viimeksi Skotlannin maanviljelijät saivat kuulla, että heille on tulossa 200 miljoonaa puntaa.

Johnsonin lupaukset ovat kaukana perinteisten konservatiivien budjettikurista. Johnsonin markkinoimassa visiossa mannaa sataa tulevaisuudessa vielä enemmän, kunhan brexitin autuus on tehnyt Britannian ennennäkemättömän rikkaaksi.

Eliitti vastaan kansa -asetelma on kuin suoraan oikeistopopulistien käsikirjasta. Samaa toitottavat hengenheimolaiset Viktor Orbánista Donald Trumpiin ja Jair Bolsonarosta Rodrigo Duterteen.

Vuoden 2017 vaaleissa konservatiivit saivat 317 alahuoneen 650 paikasta. Boris Johnsonin tämän viikon puhdistusten jälkeen määrä on pudonnut 289:ään.

Torstaina ilmoitti Boriksen nuorempi veli Jo Johnson eroavansa kansanedustajan ja apulaisministerin paikalta. Hän sanoi kamppailleensa perhelojaalisuuden ja kansakunnan edun välillä.

Johnson on halunnut esittää itsensä Winston Churchillin kaltaisena hahmona. Oikean Churchillin tyttärenpoika Nicholas Soames kuitenkin on yksi konservatiivien parlamenttiryhmästä tällä viikolla erotetuista 21 kansanedustajasta.

Boris Johnson on tekemässä Britannian konservatiivipuolueelle samaa kuin Donald Trump Yhdysvaltain republikaaneille: muuttamassa sen oikeistopopulistiseksi puolueeksi, enemmän kuin häivähdyksellä äärioikeistolaisuutta.

Parlamentin pakkoloma

Toissa viikolla Johnson hivutti laillisuuden rajoja määräämällä parlamentin viiden viikon istuntotauolle ensi viikosta alkaen. Pyrkimyksenä oli estää se, että parlamentti ehtisi torjua sopimuksettoman brexitin.

Kuvaavaa konservatiivien tilanteelle on se, että toinen Johnsonin tempusta oikeuteen valittaneista oli puolueen entinen puheenjohtaja John Major (pääministerinä 1990-1997).

Korkea oikeusistuin High Court totesi perjantaina, ettei parlamentin pakkoloma ole lainvastainen. Tuomari ilmoitti kuitenkin, että toinen kantajista, liikenainen Gina Miller voi välittömästi valittaa asiasta. Valitus käsiteltäneen 17. syyskuuta korkeimmassa oikeudessa.

Samasta asiasta tehdyn erillisen valituksen käsittely on vielä kesken Pohjois-Irlannin Belfastissa.

Koska poliittinen tilanne on joka tapauksessa kestämätön, ennenaikaisten vaalien odotetaan tulevan pian lokakuun loppumisen jälkeen. Nähtäväksi jää, makaako Boris Johnson silloin katuojassa vai johtaako hän konservatiivipuolueen vaalitaistoon.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 
04

Tavoite on saada duunarit polvilleen: ”Hallitus ei pyri tasapainottamaan taloutta”

 
05

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään