Jatkossa lievätkin pahoinpitelyt siirretään virallisen syytteen alaisiksi silloin, kun ne kohdistuvat alaikäiseen, tekijälle läheiseen henkilöön tai henkilöön, joka suorittaa työtehtäviään.
Nykyisin rankaiseminen lievästä pahoinpitelystä edellyttää, että uhri vaatii tekijälle rangaistusta.
Hallitus antoi asiasta lakiesityksen torstaina. Laki menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn, ja se on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.
– Kyse on käsitykseni mukaan yhdestä oikeusministeriön tämän vaalikauden tärkeimmistä esityksistä. Vaikka kyse on lainsäädännöllisesti vain yhden pykälän muuttamisesta, uudistus on vaikutuksiltaan merkittävä, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo.
20 000 perheväkivaltatapausta vuodessa
Lakimuutoksen myötä vuosittain arviolta 15 000 tähän saakka tuomiotta jäänyttä väkivallantekijää saa rangaistuksen.
– Perheväkivaltatapauksia on poliisin tilastojen mukaan vuosittain noin 20 000, joista vain 5 000 tehdään rikosilmoitus. Uusi laki toisi noin 15 000 tapausta lisää, lainsäädäntöneuvos Matti Marttunen oikeusministeriöstä sanoo.
Uudessa laissa lähisuhdeväkivallaksi ei ymmärretä pelkästään parisuhdeväkivaltaa. Virallisen syytteen alaiseksi tulisivat jatkossa myös vanhempiin, isovanhempiin ja sisaruksiin kohdistuvat lievät pahoinpitelyt.
Esityksen mukaan lievä pahoinpitely olisi aina virallisen syytteen alainen myös, jos se kohdistuu alle 18-vuotiaaseen. Uudistus koskisi siten myös nuorten keskinäisiä lieviä pahoinpitelyitä.
Esityksen mukaan virallisen syytteen alaisiksi tulee myös lievä pahoinpitely, joka kohdistuu henkilöön hänen työtehtäviensä vuoksi joko työpaikalla tai hoivatyötä asiakkaan kotona tehtäessä.
Brax huomauttaa, että fyysinen väkivalta ja sen uhka ovat työhön liittyvä riski erityisesti naisvaltaisilla palvelualoilla.
Rahoitus oli vaakalaudalla
Uusi laki lisää oikeuslaitosten kuluja arviolta 1,5 miljoonalla eurolla vuosittain. Braxin mukaan summa on saatu valtion lisätalousarvioon.
Lakimuutoksen vaatima lisärahoitus oli pitkään vaakalaudalla.
– Vuosi sitten pelkäsin, että tämä kaatuu taloudellisiin seikkoihin.
Braxin mukaan Espoon kauppakeskus Sellossa vuoden vaihteessa tapahtuneet ammuskelut vaikuttivat osaltaan rahoituksen löytymiseen.