Metalliteollisuuden työntekijät ja työnantajat haluavat yhdessä etsiä keinoja, joilla työt pidetään Suomessa.
Noin viidentoista metalliyrityksen henkilöstöä ja johtoa istui perjantaina Jyväskylässä koko päivän seminaarissa, jonka järjestämisestä vastasivat yhdessä Metallityöväen Liitto ja Teknologiateollisuus ry. Mukana oli viitisenkymmentä alan ihmistä Metson, Valtran, Moventasin ja Wärtsilän sekä näiden alihankkijayrityksistä Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta.
Metallin väki on selvästi ärsyyntynyt puheista, joiden mukaan teollisuus olisi Suomessa pian pelkkää katoavaa kansanperinnettä.
– Meillä näyttää tällä hetkellä olevan vallalla sellainen poliittisen ja yhteiskunnallisen eliitin käsitys, että teollisuus on jotenkin menneen talven lumia. Tällainen viesti tulee monesta tuutista, että tämä teollisuus on jotenkin vanhanaikaista toimintaa. Samaan aikaan unohdetaan kuitenkin kertoa, mitä olisi tulossa tilalle, sellaista, josta saisimme tähän yhteiskuntaan rahaa viestitulojen muodossa, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi.
Hyvinvointi puusta ja metallista
Aalto muistutti ”vain vähän kärjistäen”, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu puusta ja metallista.
– Jos vientiteollisuutemme annetaan näivettyä tai hävitä, sen tilalle ei toistaiseksi ole tulossa mitään. Ilman vientituloja emme voi ylläpitää ainakaan nykyisen kaltaista elintasoa ja hyvinvointiyhteiskuntaa.
Puheenjohtaja Aalto ja Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta olivat varsin pitkälle yksituumaisia siitä, miten työpaikat pidetään Suomessa.
Aallon mukaan Suomen kaltaisen kehittyneen maan teollisuus pärjää kansainvälisessä kilpailussa vain panostamalla osaamiseen ja uusiin tuotteisiin. Hän muistutti innovaatioiden syntyvän erityisesti sellaisilla työpaikoilla, joissa niiden synnylle on tilaa, eli työpaikoilla, joissa pelataan reiluin pelisäännöin ja yhteen hiileen puhaltaen.
Halutaanko työpaikat pitää?
Toimitusjohtaja Eloranta peräänkuulutti tahtoa pitää työpaikat Suomessa. Sellaista hänen mukaansa ilmeni edellisen laman aikaan, kun ”kansakunnan parhaat tytöt ja pojat juoksivat ympäriinsä hakemassa ratkaisuja viennin ja teollisuuden toimintaedellytysten säilymiseksi”.
– Tätä tunnelmaa ei ole tällä hetkellä. Valtiovalta katsoo, että nyt on suhdanne vähän parempi, nyt voidaan panna erilaisia lisäveroja teollisuudelle. Tässä on tunnelma vähän toinen.
Elorannan mielestä teollisuuden työt voidaan pitää Suomessa, jos huolehditaan taloudellisen kasvun edellytyksistä, parannetaan jatkuvasti tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä rakennetaan suotuisaa toimintaympäristöä työpaikoilla.
– Se että ihmiset haluavat tehdä töitä, edellyttää, että työyhteisön ilmapiiri on kunnossa. Työpaikoilla voidaan tehdä paljon, kun käydään keskustelua siitä, millä tavoilla parannetaan asioita, kuunnellaan puolin ja toisin ja kun löydetään oikeudenmukaisia sekä kannustavampia palkkausratkaisuja, jotka jollain tavalla on suhteutettu saavutettuun työn tuottavuuteen.