Teknologiateollisuus on käynnistänyt hankkeen edistämään henkilöstön hyvinvointia sekä yritysten tuloksellisuutta.
Samalla pyritään pidentämään työuria.
Hyvä työ – Pidempi työura -hankkeessa ovat mukana kaikki teknologiateollisuuden työmarkkinaosapuolet.
Työhyvinvoinnin kehittämisellä pyritään vähentämään muun muassa sairauspoissaoloja. Hanke lupaa suurten puheiden sijasta tekoja työpaikoilla.
Viisi vuotta harakoille
Teknologiateollisuudessa poissaolot vievät keskimäärin joka viidennentoista työntekijän työpanoksen. Työelämästä siirrytään eläkkeelle liian varhain, alle 60-vuotiaina.
Työterveyslaitoksen emeritusprofessorin Juhani Ilmarisen mukaan tällä hetkellä menetämme viidestä kuuteen aktiivista työvuotta henkilöä kohden, kaksi vuotta työuran alku- ja loppupäästä ja vuoden keski-ikäisistä.
Hankkeella halutaan muistuttaa, ettei keskustelussa työurien pidentämisessä pitäisi tuijottaa vain työuran loppupäätä.
– Nuorten työpanos unohdetaan helposti. Vaikka kumpikin näkökulma on tärkeä, pitäisi puhua siitä, kuinka nuoria saadaan nopeasti työelämään, painottaa hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja, Teknologiateollisuus ry:n apulaisjohtaja Ari Sipilä.
Yrityksillä liikaa kehitettävää
Uusi hanke on kirjattu teknologiateollisuuden työehtosopimuksiin.
– Mukaan haluttiin kaikki osapuolet, koska tarkoitus on kehittää yrityksen koko henkilöstöä, Sipilä kertoo.
Hankkeessa käytetään Työterveyslaitoksen kehittämää työkykytalomallia, jossa kuvataan työkykyyn ja työhyvinvointiin vaikuttavia asioita. Jokaista kerrosta on kehitettävä: terveyttä, toimintakykyä, osaamista, arvoja ja työoloja.
Ilmarisen mukaan 30 prosenttia yrityksistä on hoitanut asiat kohtuullisen hyvin. Kahdessa kolmasosassa yrityksistä tilanne on kirjava.
– Kehitystyö on tukehtunut, koska on löytynyt niin paljon asioita, joita pitäisi kehittää, eikä ole tiedetty mistä aloittaa.
Kustannukset maksavat itsensä takaisin
Ajatuksena on, että yritys maksaa kuluista itse puolet, ja puolet tulee esimerkiksi työsuojelurahastosta. Työhyvinvoinnin kehittäminen maksaa kuitenkin itsensä takaisin, sanoo Sipilä.
– Moninkertaisesti. Kuluja tulee, jos yritys käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Pitkälti kyse on kuitenkin siitä, että kun asioita mietitään yrityksessä yhdessä, asiat ratkeavat.
Mitä yritykset sitten saavat hankkeesta?
– Onnistunut hanke lisää henkilöstön hyvinvointia, vähentää sairaspoissaolokustannuksia, työkyvyttömyyseläkkeitä ja pidentää työuraa. Edellyttäen, että yritystasolla tapahtuu muutoksia, Ilmarinen sanoo.
Kyseessä on vuosien hanke. Pilottiyrityksiksi valitaan 10–20 yritystä parin viikon päästä.
Ilmarisen mukaan kiinnostuneita riittää, tällä hetkellä tulijoita on enemmän kuin voitaisiin ottaa. Hankkeen onkin tarkoitus laajentua vuonna 2012. Silloin puhutaan ehkä jo sadoista yrityksistä.