KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ugandalaiset maanvyöryuhrit haastoivat valtion oikeuteen

Maanviljelijä Calisti Wanzama menetti suurimman osan sukulaisistaan Bududan vuoden 2010 maanvyöryssä. Hän on aidannut alueen, jossa uskoo talonsa tuolloin seisseen.

Maanviljelijä Calisti Wanzama menetti suurimman osan sukulaisistaan Bududan vuoden 2010 maanvyöryssä. Hän on aidannut alueen, jossa uskoo talonsa tuolloin seisseen. Kuva: IPS/Wambi Michael

Ympäri maailman nostetaan oikeusjuttuja, joilla haetaan vastuullisia ilmastonmuutoksen seurauksille

Bududa, Uganda – IPS/Wambi Michael
11.11.2023 12.05

Joulukuussa 2019 rankkasateita seuranneet maanvyöryt Ugandan Bududan alueella surmasivat 20 ihmistä. Useat joutuivat lähtemään kotoaan, mutta moni myös jäi asumaan vaaralliselle alueelle.

Seuraavana vuonna Tsama William ja 47 muuta katastrofissa kärsinyttä ihmistä haastoivat Ugandan valtion oikeuteen ja vaativat korvauksia. Heidän mukaansa maanvyöryt loukkasivat Ugandan perustuslain takaamia oikeuksia elämään, fyysiseen ja henkiseen terveyteen, omistusoikeutta sekä oikeutta puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön. Valtio on vastuussa, sillä viranomaiset ovat olleet vuosien ajan tietoisia Bududan maanvyöryriskistä, mutta varoitusjärjestelmää ei ole luotu.

Maanvyöryjä odotettavissa lisää

ILMOITUS
ILMOITUS
Viranomaiset kiistävät vastuunsa.

William ja kumppanit toteavat perusteluissaan, että maanvyöryt koettelevat Bududan aluetta todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Vyöryjä on ollut ennenkin, ja sateisuuden muutokset sekä ilmastonmuutoksesta johtuvat äärisäät ja ympäristön rapautuminen vain lisäävät niiden todennäköisyyttä. Jos uhan alla eläviä ihmisiä ei pikaisesti asuteta uudelleen muualle, menetetään jatkossakin ihmishenkiä ja omaisuutta. Myös ihmisoikeuksien loukkaukset todennäköisesti jatkuvat.

Bududan vuoden 2010 mutavyörystä hengissä selvinneitä. Katastrofissa kuoli satoja, jotkut mudan mukana vyöryneiden valtavien lohkareiden alle.

Bududan vuoden 2010 mutavyörystä hengissä selvinneitä. Katastrofissa kuoli satoja, jotkut mudan mukana vyöryneiden valtavien lohkareiden alle. Kuva: IPS/Wambi Michael

Viranomaiset kiistävät vastuunsa. Ympäristövirastoa edustava asianajaja Julius Muyizi päinvastoin syyttää Williamia ja muita alueen asukkaita itse syypäiksi maanvyöryihin: hänen mukaansa taustalla ovatkin paikallisten ihmisten kehnot maanviljelysmenetelmät ja puiden kaataminen.

Monet maanvyöryt Bududassa todistanut Peter Kibeti kiistää viranomaistulkinnan.

– Puuston tuhoamisella ei ole mitään tekemistä maanvyöryjen kanssa. Bududassa on vielä paljon puita, mutta rankat sateet ovat imeytyneet maaperään ja se on johtanut rinteiden romahtamiseen. Meitä kehotetaan istuttamaan lisää puita, mutta maanvyöryt veisivät nekin mukanaan.

Oikeuslaitoksen elintärkeä rooli

Oikeuden päätöstä ei odoteta lähiaikoina. Samantapainen tapaus on ollut harkinnassa eri oikeusasteissa jo yli vuosikymmenen.

Elgonvuoren juurilla Bududan maaperä on hedelmällistä. Siksi asukkaat jäävät paikoilleen, vaikka seutu on altis luonnononnettomuuksille.

Elgonvuoren juurilla Bududan maaperä on hedelmällistä. Siksi asukkaat jäävät paikoilleen, vaikka seutu on altis luonnononnettomuuksille. Kuva: IPS/Wambi Michael

Tsama William ja haastekumppaninsa ovat joka tapauksessa osa kasvavaa joukkoa eri maiden kansalaisia, jotka vetoavat tuomioistuimiin selvittääkseen, voiko hallituksia, liikeyrityksiä, yksilöitä ja paikallisia viranomaisia saada korvausvastuuseen ilmastonmuutoksen seurauksista. YK:n raportin mukaan vuonna 2022 ilmasto-oikeusjuttuja oli vireillä 2 180 kappaletta.

Tuomari Lydia Mugambe valisti äskettäin Ugandan oikeusviranomaisia koulutusistunnossa. Mugambe totesi, että oikeuslaitos on elintärkeä ympäristöä koskevissa asioissa. Hänen mukaansa oikeusviranomaisten on taattava, että ilmasto-oikeus toteutuu.

– Oikeusviranomaisilla on ympäristöasioissa erittäin tärkeä rooli, ja meidän tulisi omaksua se innolla. Meidän täytyy muuttaa ajatteluamme ja erottaa politiikka itse asioista, kun tapaukset tulevat ratkaistaviksemme, Mugambe sanoi.

Mugambe huomauttaa, että tuomarien pitää ymmärtää yleisen edun merkitys, kun ratkaistaan ympäristöön liittyviä tapauksia.

– Tapaus voidaan tuoda oikeuteen suoraan yleisen edun nimissä. Mutta on myös yksittäisiä tapauksia, jotka nekin ovat luonteensa vuoksi yleisen edun tapauksia. Näitä tapauksia ratkaistessamme joudumme miettimään, minkälaisia korvauksia voimme määrätä, Mugambe pohti.

Tuomioistuimet ovat ottaneet juttuja ratkaistavakseen, mutta ratkaisut vievät kohtuuttomasti aikaa.

Mugamben mukaan tuomarit voisivat määrätä sellaisia korvauksia, joiden seurauksena tehtäisiin uudistuksia. Se takaisi, ettei muita samanlaisia juttuja tarvitsisi enää tuoda oikeuteen.

Tuomarit etujoukkona

Ympäristöpolitiikkaa seuraava ugandalainen kansalaisjärjestö Greenwatch sanoo, että jokaisen ugandalaisen tulisi tietää, että heillä on oikeus terveelliseen ympäristöön, tiedonsaantiin ja osallisuuteen. Greenwatchin johtaja Samantha Atukunda Mwesigwa toteaa, että oikeusviranomaisten kouluttaminen on elintärkeää, sillä tuomioistuimissa on parhaillaan käsittelyssä useita ympäristökiistoja.

Nuori poika istuu kivillä, jotka vyöryivät vuorenrinteiltä Bududan Elgonvuorella 13 vuotta sitten. Maanvyöryt tuhosivat alueen ainoan koulun ja terveyskeskuksen.

Nuori poika istuu kivillä, jotka vyöryivät vuorenrinteiltä Bududan Elgonvuorella 13 vuotta sitten. Maanvyöryt tuhosivat alueen ainoan koulun ja terveyskeskuksen. Kuva: IPS/Wambi Michael

Grantham-instituutin julkaisu ilmasto-oikeudenkäyntien globaaleista trendeistä korostaa tuomareiden ratkaisevaa roolia ilmasto-oikeuden saamisessa.

Ugandan korkeimman oikeuden varajohtaja Richard Buteera on samaa mieltä: tuomarien kouluttaminen on tärkeää, sillä tuomarit ovat ympäristölakien toteuttamisen etujoukkoa.

– Meidän täytyy tasapainotella ihmisen ja ympäristön tarpeiden välillä. Kun haluamme pitää yllä ympäristön hyvää tilaa, konfliktit täytyy ratkaista oikeudessa. Koulutus selventää lain kantaa asiaan, Buteera sanoo.

Uganda tarvitsisi ilmastotuomioistuimen

Kun tuomareita koulutetaan, heidän täytyy omaksua valtavasti tietoa. Jotkut tuomarit tuntevat jotenkin Kioton ja Pariisin ilmastosopimukset, mutta ilmastonmuutos ja siihen liittyvät lait eivät kuulu useimpien arkipäivään.

Greenwatchin asianajaja Bridget Ampurira on osallistunut vuonna 2019 aloitettuun koulutukseen, jota on saanut yli 120 oikeusviranomaista.

– On tietenkin joitakin oikeusviranomaisia, jotka ovat skeptisiä ilmastonmuutoksen ja ilmasto-oikeuden suhteen. Niinpä he koulutuksessakin kyseenalaistavat ilmastonmuutoksen todellisuuden. Mutta on toisiakin, jotka ovat nähneet ja ymmärtäneet, että ilmastonmuutos on todella tapahtuva asia. Ilmastotapauksille annetaan nykyään paljon enemmän huomiota, Ampurira sanoo.

Tulvista kärsinyt kalastajakylä Ugandan Albertinen alueella. Tulvat ja mutavyöryt ovat yleistyneet monilla Ugandan seuduilla.

Tulvista kärsinyt kalastajakylä Ugandan Albertinen alueella. Tulvat ja mutavyöryt ovat yleistyneet monilla Ugandan seuduilla. Kuva: IPS/Wambi Michael

Greenwatch on vuosien mittaan haastanut useasti Ugandan hallituksen oikeuteen yleisen edun nimissä. Ugandan perustuslaki sallii yksilön tai järjestön nostaa oikeusjutun hallitusta vastaan, jos se ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan.

Tuomioistuimet ovat ottaneet juttuja ratkaistavakseen, mutta ratkaisut vievät kohtuuttomasti aikaa, joissakin tapauksissa yli vuosikymmenen.

– Tapaus, jonka ratkaisuun olisi pitänyt mennä vuosi, kestääkin kymmenen vuotta. Ugandan pitäisi perustaa erityinen ilmastotuomioistuin, kuten Keniassa on tehty. Viivästynyt oikeus on kiistettyä oikeutta, Ampurira toteaa.

Viime heinäkuussa Kenian ympäristötuomioistuin määräsi 13 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vastaavan korvaussumman yhteisölle, jonka jäsenet kärsivät kierrätettyjen akkujen sulaton aiheuttamasta lyijymyrkytyksestä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään