KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Länsi-Afrikassa luonnon tuhoaminen on myös riski kansanterveydelle

Tacugaman simpanssien suojelualue on keskittynyt sierraleonelaisten simpanssien pelastamiseen.

Tacugaman simpanssien suojelualue on keskittynyt sierraleonelaisten simpanssien pelastamiseen. Kuva: IPS/Stella Paul

Freetown – IPS/Stella Paul
25.11.2023 14.55

Vuonna 1995 Bala Amerasekaran perusti Sierra Leonen pääkaupungin lähistölle simpanssien suojelualueen, jossa nykyään asuu 100 simpanssia. Tacugaman alue suojelee simpansseja ihmisiltä, mutta samalla se suojelee ihmisiä simpanssien mahdollisesti levittämiltä taudeilta.

– Vähintään 75 prosenttia ihmisten tarttuvista taudeista on saanut alkunsa eläimissä. On hyvin mahdollista, että kun seuraava covid-19:n kaltainen tauti ilmestyy globaaliksi terveysuhkaksi, se on ensin syntynyt eläimissä ennen kuin se on siirtynyt ihmisiin, Tuftsin yliopiston eläinlääketieteen tarttuvien tautien osaston apulaisprofessori Hellen Amuguni selittää.

Sri Lankassa syntyneen Amerasekaranin suojeluinto on kuitenkin hiipumassa, sillä häntä masentaa ihmisten massiivinen tunkeutuminen turva-alueelle. Metsää tuhotaan ja samalla nakerretaan suojeluohjelman onnistumisen mahdollisuuksia.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Minusta alkaa tuntua, että olen haaskannut 28 vuotta elämästäni. Tämä paikka ei ole enää turvassa, Amerasekaran huokaa.

Ebola maksoi yli 50 miljardia dollaria

Länsi-Afrikalla on pitkä toistuvien eläinperäisten kulkutautien historia. Vakavin oli vuonna 2014 alkanut ebola-virusepidemia. Tauti levisi nopeasti valtioiden rajoista piittaamatta ja Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa kuoli yhteensä runsas 11 000 ihmistä.

Vuonna 2018 julkaistu tutkimus ebolan taloudellisesta ja sosiaalisesta taakasta arvioi taudin hinnaksi yli 50 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Taudin synty jäljitettiin yhteen tapahtumaan: guinealainen kaksivuotias poika todennäköisesti sai tartunnan leikkiessään lepakkojen kotipuun alla.

Metsurit, metsästäjät, kauppiaat ja laittomat rakentajat uhkaavat alueen lähes kaikkia metsiä ja villieläinten elinympäristöjä.

Sen jälkeen luonnon monimuotoisuuden ja varsinkin luonnonvaraisten eläinten elinympäristöjen varjelu on ymmärretty esteeksi taudinaiheuttajien siirtymiselle eläimistä ihmisiin. Silti metsurit, metsästäjät, kauppiaat ja laittomat rakentajat uhkaavat alueen lähes kaikkia metsiä ja villieläinten elinympäristöjä.

Esimerkiksi Länsi-Afrikan Ylä-Guinean metsä on kutistunut 84 prosenttia alkuperäisestä, lähinnä maanviljelyksen, kaupallisen puunkaadon, puuhiilen polttamisen ja ihmisasutusten leviämisen vuoksi. Metsä ulottuu Guineasta ja Sierra Leonesta Liberian, Norsunluurannikon ja Ghanan kautta Togoon.

Tunkeutujien suosikkialue

Sierra Leonessa useat tiheät metsät ovat monien uhanalaisten villieläinten kotiseutuja, mukaan lukien 6 000 simpanssia. Metsäkato koettelee kaikkia, mutta erityisen paljon Golan metsää, joka on menettänyt metsäpeitettään 4,18 prosenttia vuosittain. Menetys johtuu ennen muuta riisinviljelyn lisääntymisestä metsäalueella.

Tacugaman suojelualue on pikkuruinen pala metsää, vain noin 40 hehtaaria. Alue on silti metsään tunkeutujien suosikkikohteita, sillä se sijaitsee vain neljänkymmenen minuutin ajomatkan päässä pääkaupunki Freetownista. Noin 30 prosenttia Tacugamasta on jo joutunut hyvin verkostoituneiden ja vaikutusvaltaisten rakentajien valtaamaksi.

– Viime vuonna tänne tuli sotilaita suojelemaan simpanssien turva-aluetta. Siitä huolimatta sotilaat ovat osallisina jokaisessa uudessa maanvaltauksessa, Amerasekaran viittaa syvään juurtuneeseen korruptioon.

Yksi terveys

Koronapandemian jälkeen eläinperäisten tautien torjunnassa niin sanottu yhden terveyden lähestymistapa (One Health) on lisännyt suosiotaan. Siinä tunnustetaan ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyden keskinäinen yhteys ja korostetaan integroitua lähestymistapaa minkä tahansa terveyskriisin ehkäisyssä, mutta erityisesti eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien kanssa.

Kautta Länsi-Afrikan onkin meneillään lukuisia suuria hankkeita, joissa eri alojen asiantuntijat työskentelevät yhdessä estääkseen uudet tautien loikat eläimistä ihmisiin.

Tacugaman simpanssien rauhoitusalue torjuu yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa myös muita sademetsässä eläviä eläinlajeja uhkaavia vaaroja. Rauhoitusalueen virkailijat auttavat yhteisöjä näiden omaakin hyvinvointia kohentavien ja metsän hyödyntämistä rajoittavien hankkeiden toteuttamisessa. Hankkeisiin kuuluu karjan kasvatusta, suoriisiviljelmien ja polttopuutaimitarhojen perustamista, ruuanlaiton energiatehokkuuden kohentamista ja lasten koulutusohjelmia.

Metsämaan hallitsematon rakentaminen ja valtaaminen muodostaa vakavan uhan kaikille näille toimille. Suurin vaara koituu ihmisten ja eläinten välisen turvavälin kutistumisesta.

Ebola verottaa myös simpansseja

Vaikka vuoden 2014 ebolan puhkeamisesta syytettiin lepakkoja, myös simpanssit voivat aiheuttaa uuden ebolaepidemian, sillä nekin voivat saada ebolavirustartunnan. Itse asiassa ebola on suuri syypää simpanssipopulaatioiden vähenemiseen kautta Afrikan. Kun ihminen on kosketuksissa sairastuneen simpanssin tai sen ruumiinnesteiden kanssa, tappava sairaus voi siirtyä ihmiseen.

Kaikki valvomaton simpanssien käsittely, mukaan lukien pyydystys joko lemmikiksi myytäväksi tai syötäväksi, mahdollistaa taudin puhkeamisen. Metsästäjä tai pyydystäjä ei voi tietää, onko simpanssi saanut ebolaviruksen. Simpanssin luontaisen ympäristön suojeleminen sekä apinoiden omassa ympäristössään pysymisen takaaminen varjelee simpanssien ohella myös ihmisiä tappavilta taudinaiheuttajilta.

Monen länsiafrikkalaisen mielestä Länsi-Afrikka voisi ottaa oppia itäafrikkalaisista naapureistaan, jotka näyttävät esimerkkiä luomalla turvallisen etäisyyden ihmisten ja eläinsuojelualueiden välille.

– Katsokaa Ruandaa tai Keniaa, niin näette, että missä on eläinten suojelualue, siellä on kahden-kolmen kilometrin puskurialue, Bala Amerasekaran sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään