Valtiovarainminsiteri Riikka Purran johtaman Perussuomalaisten kannatus romahti kokonaiset neljä prosenttiyksikköä Ylen tänään torstaina julkistamassa eduskuntavaalikyselyssä. Kahden vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa pudotus on hurja, ja nyt harppaus alaspäin oli suurin vaalien jälkeen.
Vaalitulos oli 20,1 prosenttia. Nyt kannatus on 11,4 prosenttia. Tuloksen takana on pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen vastikää puoliväliriihessään tekemä päätös keventää tuloverotusta niin, että suurituloiset hyötyvät siitä selvästi eniten.
Kehitys näkyi jopa rankempana jo huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa. Aluevaaleissa perussuomalaisten osuus oli 7,8 prosenttia ja kuntavaaleissa 7,6.
”Vasemmisto nousee, ps romahti ja hallituksen kannatus on enää 39%.”
Kerran aiemmin
Perussuomalaisissa on nähty kerran jopa hiukan isompi romahdus. Syksyllä 2015 puolueen kannatus putosi kuukaudessa 4,3 prosenttiyksikköä. Tuolloin se oli Timo Soinin johdolla mukana Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa, joka päätti suurista leikkauksista.
– Silloinkin syy oli samankaltainen kuin nyt. Perussuomalaisten johto riisui maskinsa ja lähti hyökkäykseen työntekijöiden asemaa vastaan, vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki toteaa facebookissa kommentoidessaan tämän päivän kyselytulosta.
Keskustalle ääniä
Tutkimuksen tehneen Taloustutkimuksen mukaan perussuomalaiset ovat menettäneet keskustapuolueelle. Lisäksi kannattajia on siirtynyt niihin, jotka ilmoittavat, että eivät äänestäisi mitään puoluetta.
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 39 prosenttia.
– Vasemmisto nousee, ps romahti ja hallituksen kannatus on enää 39%, alhaisinta vaalikauden aikana!, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela kommentoi kyselyä tuoreeltaan torstaina.
– Ps:n kannatus laskee, koska leikkaukset ja rikkaiden veroalet eivät maistu. Kokoomuksen kannatusta ne eivät haittaa mutta ps:n toilailujen luulisi haittaavan.
Nyt selvästi suurin puolue on SDP, 25,3 prosenttia, jossa nousua oli 1,9 prosenttiyksikköä. Toisena on kokoomus, 20,1 prosenttia ja kolmantena keskusta, 15,6 prosenttia, joilla niilläkin oli nousua kannatuksessa verrattuna edelliseen mittaukseen.
Vasemmistoliiton tuloksessa parannusta on 0,4 prosenttiyksikköä (9,4 prosenttia). Vihreiden kannatuksesta katosi 0,9 prosenttiyksikköä (7,9 prosenttia).