Keskustajohtaja, kansanedustaja Mari Kiviniemi vaati hallitukselta listaa lakkautettavista kunnista. Hän edellytti selvitystä kuntauudistuksesta eduskunnalle heti syysyistuntokauden alussa.
Kiviniemi esitti vaatimuksensa keskiviikkona puhuessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.
– Jos hallitus ei vastaa, keskusta käyttää tarvittaessa järeintä asettaan eli välikysymystä. Jos hallitus ajaa alas peruspalvelut ja runnoo kuntia pakolla yhteen, me puolestamme pakotamme hallituksen kertomaan tämän suoraan suomalaisille.
Kunnat lakkautetaan?
Kiviniemi keskittyi puheessaan paljolti rääpimään hallituksen kuntapolitiikkaa ja valmisteli ensi vuoden kunnallisvaaleja toteamalla hallitusrintaman pyrkivän saamaan kuntapalvelut kuntoon kuntoon keskittämällä ja pakkoliitoksilla.
– Lähtökohta on täysin toinen kuin keskustan johtamilla hallituksilla, Kiviniemi sanoi.
Hänen mukaansa hallituksen linja on rukata rakenteita palveluiden pelastamisen sijaan.
– Tämä hallitus haluaa lakkauttaa paitsi kaikki pienet kunnat myös monet kehyskunnat. Ilmeisesti muiden muassa suur-Turkua, Tamperetta, Jyväskylää rakennetaan nyt pakkoliitoksin.
Kuka johtaa ja pysyykö kasassa
Kiviniemi ihmetteli myös, kuka johtaa Suomen hallitusta.
– Monelle on jäänyt epäselväksi, kuka hallitusta oikein johtaa vai johtaako kukaan. Yhteinen tahto ja näkemys puuttuvat, Kiviniemi totesi .
Hänestä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitukselta puuttuu yhteinen näkemys ja tahto.
– Hallituksen ainoa tavoite näyttää olevan pysyä pystyssä.
Hän totesi myös, että hallituksen kummallinen sisäinen riitely jo ennen budjettiriihtä kertoo, että johtajuus on hukassa myös maan talouden hoidossa.
Tupon puutteita
Työmarkkinaratkaisusta Kiviniemi totesi Suomen menestymisen kannalta olevan tärkeää, että maassa harjoitetaan maltillista ja pitkäjänteistä palkkapolitiikkaa, joka tukee yritysten kilpailukykyä, työllisyyttä ja suomalaisten ostovoimaa.
– Valtiovarainministeri (Jutta) Urpilaisen (sd.) ajaman ns. vanhanaikaisen tupon suurimpia puutteita on, että useat väestöryhmät – esimerkiksi pienituloisimmat perheet, eläkeläiset ja opiskelijat – jäävät sen ulkopuolelle. Siis ne ihmiset, joilla ei ole voimakkaita etujärjestöjä takanaan, Kiviniemi sanoi.
– Keskustan mielestä Suomessa pitäisi sen sijaan harjoittaa sellaista sopimista, jolla yhdistetään työssäkäyvien, työttömien ja yrittäjien edut kaikkien suomalaisten parhaaksi.
Epäreilua?
Kiviniemi arvosteli myös hallituksen lupaamaa työttömyysturvan nostoa.
– Hallituksen perusturvapolitiikan irvokkuus paljastuu, kun tarkastelee luvatun sadan euron korotuksen kohdentumista. Toimeentulotuen varassa elävän työttömän tulot nousevat kuussa noin 25 euroa, mutta samaan aikaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa nostava saa parhaimmillaan miltei 180 euron korotuksen, Kiviniemi arvioi.
– Ainakaan keskustan mielestä tämä ei ole oikein eikä oikeudenmukaista.