KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

”Viha on voimakas, mutta hyvä sana”

? Nykyhallituksen toimet vaikuttavat monin tavoin kansalaisten arkeen, silti ollaan kiltisti hiljaa, ihmettelevät Dan Koivulaakso ja Riitta Matilainen. He eivät ole!

? Nykyhallituksen toimet vaikuttavat monin tavoin kansalaisten arkeen, silti ollaan kiltisti hiljaa, ihmettelevät Dan Koivulaakso ja Riitta Matilainen. He eivät ole! Kuva: Jarmo Lintunen

Muutostalkoiden alla Viikkolehti istutti aamukahville kaksi nuorta vasemmistoaktiivia. Heidän mielestään uusliberalismi meni jo. Nyt on hyvinvointivaltion jälleenrakentamisen aika.

ANNA PAJU
3.4.2009 6.00

Dynaaminen vasemmistoliike syntyy, jos kiukku kanavoituu toiminnaksi

Kesäaikaan siirtymisen seurauksena aamukahvittelemme Hakaniemen torin kulmilla epäinhimillisen aikaisin. Riitta Matilainen ja Dan Koivulaakso ovat kuitenkin täysin hereillä ja valppaina, elleivät jopa vihaisia.

– Kenellekään ei kai ole epäselvää, että koko vasemmisto on kriisissä. Siihen pitää reagoida. Ei ole niinkään väliä ketkä yksilöt toimivat, relevanttia on se, miten vasemmistosta tehdään jälleen dynaaminen liike, aloittaa Koivulaakso.

Reipasta puhetta heti aamusta. Palataan perusasioihin; kriisissä on muutakin kuin vasemmisto.

– Jos joku vielä sanoo Suomen olevan hyvinvointivaltio, niin se on totaalista bullshitia, toteaa Matilainen.

Hän on vasemmistopiireissä tuore kasvo, joka liittyi Vasemmistoliittoon viime syksynä, ”kun kunnallisvaalit menivät aivan persiilleen”.

– On tuntunut todella mielekkäältä, erityisesti Vasemmistolinkin tyypit tuntuvat ”omilta”, Matilainen sanoo.

– Äiti tosin eilen ihmetteli puhelimessa, miten olen joutunut näin vasemmalle… Kai se syy on oikeudenmukaisuuden halu.

”Me emme
maksa kriisiänne”

Koivulaakson mielestä Suomessa olisi nyt hyvä tilaisuus ottaa mallia eri puolilla Eurooppaa olevista ”me emme maksa kriisiänne” -liikkeistä.

– Nyt olisi mobilisoitava ihmisiä kysymään, mitä se elvyttäminen oikein tarkoittaa. Myös ulkoparlamentaarinen liikehdintä on saatava mukaan, jotta se olisi uskottavaa.

Molemmat kaipaavat kunnon vastavoimaa tämän hetkiselle hallituspolitiikalle.

– Eläkepäätöksen kaatuminen oli jonkin sortin voimannäyte, mutta se ei vielä riitä, sanoo Matilainen.

– Jos demarit haluaa mieltää vasemmistoon kuuluvaksi, nythän jos koskaan olisi mahdollisuus tehdä terävää oppositiopolitiikkaa yhdessä, jatkaa Koivulaakso. – Pysyvämmän, voimakkaan liikkeen rakentamisen on tapahduttava laajana rintamana.

Tämä voisi hänen mukaansa alkaa vaikkapa siitä, että vappuaaton EuroMayDayn kaltaiseen tapahtumaan ei kutsuta vain vihaisia teinejä, vaan siellä kokoontuisi eri siirtolaisryhmiä, vasemmistoryhmiä, opiskelijoita ja niin edelleen.

– Niin että ihmiset omista lähtökohdistaan lähtevät purkamaan sitä, miten hallituksen nykypolitiikka ja talouskriisi vaikuttavat heidän elämäänsä, Koivulaakso kuvailee.

Mikä ihmeen
keskiluokka?

Kaksikon puhuessa käy selväksi, ettei vastakkainasettelun aika ole ohi, etteivät suomalaiset todellakaan ole yhtä suurta keskiluokkaa ja ettei luokista voi puhua ilman luokkaristiriitaa.

– Keskiluokka on käsitteenä varsin ongelmallinen ja täysin epäpoliittinen, sanoo Dan Koivulaakso.

– Luokassa on kyse nimenomaan luokkaristiriidasta. Eli siitä mikä on suhde pääomaan. Vaikka toimeentulo saattaa niin sanotulla keskiluokalla olla vähän parempaa, työtä myydään ihan samalla tavalla perinteisen työväenluokan kanssa.

Riitta Matilaisen mielestä olisi tärkeää saada keskiluokka heräämään siihen, että he ovat rakenteiden armoilla aivan samalla tavalla kuin perinteinen työväenluokkakin.

– Vappuna puheissa ollaan taas työväen asialla, mutta kenelle siinä puhutaan, hän kysyy.

– Työväenluokka on keskeinen termi, jota viljellään. Mitä sillä tarkoitetaan? Siihen samaistuminen on vaikeaa, minullekin, sanoo Koivulaakso.

Molemmat sanovat kuitenkin kuuluvansa jonkinlaiseen työväenluokkaan.

– Se käsite pitäisi jotenkin modernisoida. Työväenluokka on ihan eri asia kuin 1900-luvun alussa, Matilainen sanoo.

Koivulaakson mielestä ei ole sattumaa, että kokoomuksen puhe työväestä menee läpi.

– Ihmiset samaistuvat karikatyyriin, nyt mennään ”sorvin ääreen” naputtamaan näppäimistöä kahdeksaksi tunniksi.

Nuoria ja
naisia lisää

Riitta Matilainen kertoo laajasta ystäväpiiristään, josta suuri osa äänestää vihreitä. He ovat tällä hetkellä tosi pettyneitä vihreiden toimintaan muun muassa Lex Nokian ja yliopistolain takia. Silti he eivät voi kuvitella äänestävänsä Vasemmistoliittoa.

– Jos katsotaan vaikka eduskuntaryhmää, niin onhan sen ikä- ja sukupuolijakauma aika hurja. Yksinkertaisesti nuoria ja naisia tarvitaan lisää.

Myös suhde ay-liikkeeseen on ongelmallinen.

– Ay-liike on leimautunut niin vahvasti kovapalkkaisten vakityöläisten asialle.

Moni pätkää ja silppua tekevä ei töidensä vähyyden vuoksi saa edes liiton jäsenyyttä, eikä pääse kiinni ansiosidonnaiseen turvaan.

Vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen suhteen pitäisi Matilaisen mielestä olla avoimempi, jottei ihmisille tule kuvaa, että salaa suhmuroidaan; että taustalla on jokin epädemokraattinen peli.

Miten sitten saisi nuoria kaupunkilaisia äänestämään Vasemmistoliittoa?

– Asumiseen liittyvät asiat yhdistävät monia muusta elämäntilanteesta riippumatta, ehdottaa Koivulaakso.

Ja asumisen kysymykset kulkevat käsi kädessä toimeentulon kanssa. Muun muassa Helsingissä ja Turussa käydään taistelua kaupungin vuokratonttien vuokrankorotuksista. Myös asuntolainojen marginaalikorkojen nousu heijastuu kaikkeen asumiseen.

– Ehkä nämä kysymykset voisivat koota ihmisiä ja vahvistaa vasemmiston asemaa.

Uutta hyvinvointia
rakentamassa

Talouden kriisi nostaa esiin kysymyksiä perustoimeentulosta ja kasvavasta nuorisotyöttömyydestä. Elvyttämisellä ei ole mitään merkitystä sellaiselle ihmiselle, jonka toimeentulo on heikkoa.

Dan Koivulaakso muistuttaa, että edellisen laman jäljiltä on edelleen joukko pysyvästi syrjäytyneitä ihmisiä. Ja kasvava osa nuoria, jotka jäävät syrjäytymiskierteeseen

– Meidät on saatu niin vahvasti uskomaan retoriikkaan, jossa jokainen on oman onnensa seppä, ettei solidaarisuutta enää tunneta, sanoo Matilainen.

– Kuitenkin juuri kaikkein heikoimmin toimeentulevien toimeentuloa roimasti nostamalla myös elvytettäisiin.

Matilainen ihmettelee, kuinka kansa saa kerta toisensa jälkeen gallupeissa puolustaa veroja, palveluja ja hyvinvointivaltiota, eikä tätä viestiä kuulla. Siinä on kyse valinnasta.

Vasemmistoliiton pitäisi puolestaan tehdä ”helvetin selväksi”, että sen valinta on hyvinvointivaltion puolustaminen ja rakentaminen.

– Yliopistouudistus on uusliberalismin viimeinen kuolinkouristus. Nyt on aika rakentaa hyvinvointiyhteiskunta uudelleen.

Kiukku on
voimaa

– Suurimmassa nousussa on muukalaisvihamielinen äärioikeisto. Nyt sen kuitenkin vielä voisi pysäyttää, sanoo Dan Koivulaakso.

Hän varoittelee, ettei vasemmiston pitäisi lähteä mukaan puhumaan ”maahanmuuton ongelmista”. Jos keskusteluun lähdetään äärioikeiston määrittämällä kentällä, siinä voi vain hävitä.

– Ihmisillä on heikko toimeentulo, heikko asumistilanne ja heikko kielitaito. Näihin ongelmiin pitää etsiä ratkaisua.

– Kaupunkitilakysymykset, joita helposti pidetään irrelevantteina ja mielletään katutaiteeksi; eivät ne ole sitä. Ne ovat protesti.

– Ihmisillä on paha olla ja sitten tuhotaan paikkoja. Jossain vaiheessa se paha olo kiehuu yli. Mutta ihmisten kapina jää yksittäisiksi teoksi, jos sen ympärillä ei ole yhtenäistä, poliittista liikettä.

– Suomessa viha kääntyy itseä kohti, ei rakenteita tai politiikkaa vastaan, miettii Riitta Matilainen.

– Olemme tyhmällä tavalla lainkuuliaisia ja herranpelkoisia.

– Viha on voimakas, mutta hyvä sana. Ongelma on se, ettei viha kanavoidu mihinkään, Koivulaakso sanoo.

– Kuunnelkaa itä-helsinkiläisiä hip hop -artisteja ja ottakaa ne tosissaan. Niissä sanoituksissa on tiukkaa yhteiskunta-analyysia, hän tiivistää lopuksi.

Aamukahvin ääressä oli tarkoitus puhua dynaamisesta, punavihreästä liikkeestä. Parin kupin aikana ehdimme vasta punaiseen, vihreys jäi seuraavaan kertaan.

n
Keitä he ovat?

RIITTA MATILAINEN

33-vuotias Vasemmistolinkin aktiivi, Vasemmistoliiton jäsen syksystä 2008. Valmistunut talous- ja sosiaalihistoriasta valtiotieteiden maisteriksi, työn alla on väitöskirjatutkimus suomalaisten rahapelaamisesta. Asuu Kalliossa, eikä aio muuttaa ikinä pois Helsingistä.

DAN KOIVULAAKSO

28-vuotias maisteri, pääaine sosiaaliantropologia. Kotoisin Helsingistä. Toiminut muun muassa Euro MayDay -liikkeessä, Vapaa liikkuvuus -verkostossa, talonvaltausliikkeessä ja Vasemmistonuorissa. Työskennellyt erilaisissa kansalaisjärjestöissä. Ehdolla Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään