Alkoholimainonnan on todettu tehoavan etenkin nuoriin, vaikka lain mukaan sitä ei pitäisi heihin kohdentaa. Terveysjärjestöt ja alkoholiteollisuus vääntävät kättä siitä, millaista mainonta saa olla.
Millaista kampanjatyötä alkoholin puolesta tehdään, Elämäntapaliiton toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi?
– Tänä syksynä alkoholiteollisuus on tehnyt erityisen vahvaa vaikuttamistyötä alkoholiin liittyviä rajoituksia vastaan. On muun muassa vakuuteltu mainostajien vilpitöntä halua suojella lapsia alkoholiviesteiltä.
– Lisäksi on kauhisteltu keskioluen laimentamisaikeita, vaikka alkoholiteollisuuden lisäksi kukaan ei sellaista edes ehdottanut. Oikeasti oli kyse uuden olutvahvuuden tuomisesta kauppojen hyllylle. Keskustelun myötä sen kannattajista tuli kukkahattutätejä, jotka ovat sotapolulla hyvänmakuista keskiolutta vastaan.
Millaisia viestejä alkoholimainokset välittävät?
– Alkoholiteollisuus väittää muun muassa, että alkoholi on luonnollinen osa menestyvää ja terveellistä elämää. Mainoksissa alkoholinkäyttö yhdistyy terveyteen, urheilullisuuteen ja romantiikkaan. Mainoksissa ei nähdä, että se liittyy esimerkiksi vakaviin terveysongelmiin, väkivaltaan ja työttömyyteen.
Miksi alkoholin mielikuvamainontaa tulisi rajoittaa?
– Alkoholimainonta vetoaa alaikäisiin. Vaikka laki kieltää alkoholimainonnan kohdistamisen alaikäisille, on selvää, että mainontaa suunnataan ohi virallisen kohderyhmän. Mielikuvamainonta kiinnittää nuorten huomion ja jää hyvin mieleen. Rajoittamiselle löytyy sekä kansan että eduskunnan enemmistön tuki.
Eikö alkoholiteollisuuden itsesääntely toimi?
– Itsesääntely kaivetaan naftaliinista aina, kun keskustellaan alkoholilainsäädännön uudistamisesta. Kansainväliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että pelkän itsesääntelyn avulla ei olla kyetty hillitsemään alaikäisiin kohdistuvaa mainontaa.
Eikö valistus auta?
– Valistus on hyvä lisä, mutta ei tehokkain tapa suojata lapsia ja nuoria. Alkoholiteollisuuden valistuskampanjat ovat lähinnä kasvojen pesua, kun samalla mainoskampanjoiden budjetit ovat niihin verrattuna moninkertaisia. Jos alkoholinkäyttöön kannustavia viestejä vähennetään, valistuksin toimii paremmin.
Pitäisikö mennä siihen, että alkoholia mainostetaan vain tuotetiedoilla?
– Se olisi sekä kuluttajan että tuottajan kannalta paras vaihtoehto. Aikuismainen mainonta, jossa puhutaan vain tuotetiedoista, ei houkuttele nuoria samalla lailla. Esimerkiksi Ranskassa mielikuvamainonta on ollut jo pitkään kiellettyä. Täyskielto on muun muassa Norjassa.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) on kertonut haluavansa suitsia alkoholimainontaa huomattavasti tällä hallituskaudella. Auttaako pelkkä mainonnan kieltäminen?
– Mielikuvamainonnan kielto tuskin yksin ratkaisee mitään, mutta se on tärkeä askel eteenpäin. Päihdekasvatus ja valistus eivät yksin riitä muuttamaan suomalaista alkoholikulttuuria.