Pienet erityisalat joutumassa leikkauslistalle
Akavan erityisalat on huolissaan edustamiensa alojen palveluista julkisen talouden säästöpaineiden ja kuntauudistuksen puristuksessa. Liiton toiminnanjohtajan Salla Luomanmäen mukaan kuntauudistuksen lähtökohtana näyttää olevan ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen.
– Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkeitä, mutta riittävätkö rahat sen jälkeen kirjasto-, kulttuuri-, museo-, nuoriso- ja liikuntapaluihin sekä toimintaterapiatyöhön, Luomanmäki kyseli liittonsa ja Suomen mielenterveysseuran seminaarissa keskiviikkona.
Kuntasäästöt ovat Luomanmäen mukaan uhka pienille palveluille, sillä niillä ei ole joukkovoimaa takanaan.
– On realistista pelätä, että nämä palvelut joutuvat ensimmäisinä säästölistalle, vaikka ne edustavat vain prosentteja kuntien budjeteista.
Akavan erityisalat edustaa noin 26 000 korkeakoulutettua palkansaajaa ja ammatinharjoittajaa kulttuurin ja hallinnon erityisalueilla kunnissa, kolmannella sektorilla ja yrityksissä.
Luomanmäki korosti liittonsa edustamien alojen olevan keskeisessä asemassa esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisessä ja muussa kansalaisten arjen hyvinvointiin liittyvässä työssä.
– Kirjasto opettaa senioreille tietotekniikkaa, museo on osa maahanmuuttajien kuntoutusohjelmaa, taide tukee muistisairaita, toimintaterapian avulla vajaakuntoinen pääsee kiinni työelämään ja nuorisotyöntekijällä on keinoja vetää nuori takaisin yhteiskuntaan silloinkin, kun muut tahot ovat jo luovuttaneet, Luomanmäki luetteli esimerkkejä.
Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Mielenterveysseurasta epäili, että kuntauudistuksessa häntä heiluttaa koiraa. Hänen mielestään koko kuntakenttää laitetaan uusiksi kalliin ja vanhentuneen palvelurakenteen vuoksi.
Wahlbeckin mielestä olisi tärkeämpää uudistaa palveluiden rakenne kuin kuntarakenne.