Viikon kysymys
Pikaluottoihin perustuvien velkomustuomioiden määrä on lisääntynyt nopeasti. Oikeusministeriö ehdottaa tiukennuksia pikavippeihin liittyvään lainsäädäntöön.
Minkälaisia uudistuksia lainsäädäntöön ollaan tekemässä, lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen?
– Tärkein ehdotus koskee pienten luottojen hintasääntelyä. Esitämme, että pitäisi säännellä paitsi korkoja myös kaikkia muita kuluja, joita luoton ottajalta peritään.
Mitä ne muut kulut ovat?
– Kun pikaluotot vuonna 2005 tulivat, oli aika tavallista, että tarjottiin sadan euron pikalainaa 20 euron maksulla vaikkapa 14 päiväksi. Silloin ei puhuttu koroista vaan toimitus- ja käsittelykustannuksista.
– Nyt ehdotamme, että luoton todellinen vuosikorko ei saa ylittää tiettyä rajaa. Todellinen korko määritellään lainsäädännössä niin, että se kattaa sekä koron että kulut, jotka luoton kyljessä peritään.
Ette kuitenkaan esitä pikavippien lopettamista kokonaan?
– Emme toki. Tarkoitus on vähentää pikaluotoista aiheutuvia ongelmia. Ehdotukset ovat kuitenkin niin tiukkoja, että työryhmäkin arvioi nykyisenkaltaisten pikaluottojen vähenevän merkittävästi.
Miksi pikaluotot ovat niin suosittuja kuin nykyisin ovat?
– Päällimmäinen suosion syy ovat varmasti niiden nopea ja helppo saatavuus. Helppouteen on liittynyt sekin, että yleensä ei ole tutkittu yhtä tarkasti velanottajan mahdollisuutta maksaa velat takaisin kuin muissa luotoissa.
Mitä ongelmia pikavipit aiheuttavat?
– Velkomustuomioiden määrä kertoo paljon. Vuonna 2005, jolloin pikaluottoja ei vielä ollut, alle 300 euron saataviin liittyviä velkomustuomioita annettiin vuodessa 3000 kappaletta. Viime vuonna niitä annettiin yli 80 000. Pääosa näistä koski nimenomaan pikaluottoja.
– Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimus osoitti, että velkomistuomiotkaan eivät kerro koko totuutta pikaluottojen aiheuttamista velkaongelmista. Pikaluotot aiheuttavat vippikierteitä. On otettu velkaa velan maksamiseen, mutta nämä eivät ole näkyneet vielä tilastoissa.
Pikavippilainsäädäntöä uudistettiin vuosina 2009 ja 2010. Miten nämä uudistukset ovat vaikuttaneet?
– Täsmäongelmiin vuoden 2009 uudistuksilla oli ihan hyviä vaikutuksia, kun esimerkiksi lainan hankkijan henkilöllisyys vaadittiin tarkistettavaksi aiempaa tarkemmin. Vuoden 2010 paketissa luotonantajien rekisteröinti on helpottanut sitä, että viranomaiset saavat helpommin yhteyden luotonantajiin valvontatehtävien suorittamiseksi.
– Velkaongelmiin näillä uudistuksilla ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta.