Toimeentulotukea myönnettäessä huomioon otetaan kaikki hakijan tulot ja varat. Sääntöön on joitakin poikkeuksia, jotka on lueteltu toimeentulotukilain 11. pykälässä, mutta rikosvahinkokorvaus uupuu listalta.
Lain mukaan asia on harvinaisen selvä. Kivusta ja särystä saadut korvaukset on katsottu huomioon otettaviksi tuloiksi KHO:n ja jo aiemmin lääninoikeuksien päätöksissä. Hallinto-oikeudet ovat pitäneet saman linjan.
Laki ja moraali ristiriidassa
Helsingin sosiaaliviraston sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikön Leila Palviaisen mukaan päätöksentekijä joutuu tällä hetkellä ristiriitaan lain ja moraalikäsitysten kanssa.
– Toisaalta rikosvahinkokorvausten huomioiminen tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Toisaalta taas, jos niitä ei huomioi, tietää toimivansa vastoin lain laatijan tarkoitusta.
Useimmiten sosiaalitoimistot laskevatkin asiakkaan saamat korvaukset toimeentuloksi. Tämä on myös KHO:n linja. Siihen tukeutuu myös sosiaali- ja terveysministeriö toimeentulotuen soveltajille julkaisemassaan oppaassa.
Tukea myöntävällä ammattilaisella on silti oikeus käyttää tapauskohtaista harkintaa. Palviaisen mukaan joskus näin tehdäänkin rikosperusteisen korvauksen kohdalla, mutta käytännössä korvauksesta jätetään tulona huomioimatta vain osa.
Ministeriö ei pitänyt ongelmana
Kansanedustaja Markus Mustajärvi jätti asiasta vuonna 2010 kirjallisen kysymyksen ja tiedusteli, aikooko silloinen peruspalveluministeri, nykyinen sosiaali- ja terveysministeri, Paula Risikko ryhtyä toimenpiteisiin epäkohdan oikaisemiseksi.
Risikko painotti tammikuussa 2011 antamassaan vastauksessa sosiaalitoimistojen vapautta käyttää harkintavaltaansa ja totesi käytännön olevan toimeentulolain mukainen. Ministeriön mukaan lain muuttamiselle ei ollut tarvetta.
Asiantuntijat arvioivat toisin
Sisäasiainministeriön vuonna 2008 julkaiseman Arjen turvallisuus -raportin mukaan on ilmeinen epäkohta, että rikosvahinkokorvaus lasketaan tuloksi. ”Tätä ei voida pitää uhrin kannalta oikeudenmukaisena lopputuloksena”, siinä todetaan.
– Luopuminen tulona huomioimisesta edellyttäisi muutosta toimeentulotukilakiin. Eli rikosperusteinen korvaus tulisi lisätä 11. pykälän luetteloon, jossa määritellään ne tulot, joita ei saa ottaa laskelmassa tuloina huomioon, Leila Palviainen arvioi.
Hänen mukaansa pelkästään Helsingissä asia koskee vuosittain noin 30–40 toimeentulotuen asiakasta.