Eduskuntaan asti ei ole tullut vielä ensimmäistäkään kansalaisaloitetta, mutta tutkija odottaa syksymmälle pientä ruuhkaa. Laki on ollut voimassa maaliskuun alusta.
Kansalaisaloitteen muoto- ja aikatauluvaatimuksista tiedotettiin maanantaina.
– Alkuun aloitteita voi tulla aika paljon. Jatkon määrää eduskunta, kun nähdään, millaisen vastaanoton kansalaisaloitteet siellä saavat, tutkija Maija Setälä Turun yliopistosta arvioi.
Paraikaa kerätään kannatusilmoituksia turkistarhausta vastustavaan kansalaisaloitteeseen. Toinen aloite on tekeillä perustulosta. Lisäksi energiajuomien myynnille haluttaisiin alaikäraja.
Seppälän tekemässä vertailussa suomalainen kansalaisaloite on tiukahko. Siihen vaaditaan kohtuulliset 1,2 prosenttia äänioikeutetuista. Kuuden kuukauden keräysaikaa allekirjoituksille Seppälä pitää tiukkana. Hän arvioi, että aikarajoja saatetaan joutua miettimään uudestaan.
Sisältö tärkein, ajoitus ratkaisevaa
Kansalaisaloitteen voi laatia jo valmiiksi lakitekstiksi. Vaihtoehtona on kirjoittaa se ehdotukseksi lainvalmisteluun ryhtymiseksi. Tärkeintä ovat kuitenkin aloitteen sisältö ja etenkin sen perustelut.
– Pohdittavana oli sekin, että aloitteen edustaja olisi tullut kertomaan eduskunnan täysistuntoon kansalaisaloitteestaan. Koska se ei mahdollista, edustajaa kuullaan valiokunnassa, vanhempi eduskuntasihteeri Maija-Leena Paavola kertoo.
Eduskunnan on kirjattava kansalaisaloite saapuneeksi, mutta sen käsittelyn aikataulu on täysin eduskunnan käsissä. Paavola arvioi 50 000 kannattajan kansalaisaloitteen olevan painoarvoltaan sellainen, että se käsitellään yksittäisten kansanedustajien aloitteita joutuisammin.
– Jos kansalaisaloitetta ei ole käsitelty eduskunnassa vaalikauden aikana, se raukeaa. Kannattaa siksi ajoittaa aloitteet mieluummin uudelle eduskunnalle kuin edellisen loppukaudelle.
Paperilla tai sähköisesti
Kansalaisaloitteelle annettu mahdollinen taloudellinen tuki on ilmoitettava, jos sen arvo ylittää 1 500 euroa yksittäiseltä lahjoittajalta. Rahan lisäksi on ilmoitettava myös tämän arvoiset palvelut ja tavarat.
Aloitteessa on oltava otsikko, perustelut, vireille panija, aloitteen edustaja ja tämän varahenkilö yhteystietoineen sekä päiväys.
– Kuuden kuukauden nimienkeruuaika alkaa aloitteen päiväyksestä. Allekirjoittaneiden tulee olla äänioikeuskelpoisia siihen päivään mennessä, kun lista jätetään Väestörekisterikeskuksen tarkastettavaksi, Paavola toteaa.
Väestörekisterikeskus tarkistaa otannalla, että paperilla tulevien kannatusilmoitusten tiedot ovat kunnossa. Tarkastukseen saa mennä enintään kuusi kuukautta, minkä jälkeen kerääjän on hävitettävä tiedot.
Kannatusilmoitukseksi hyväksytään myös sähköinen allekirjoitus, jos järjestelmällä on Viestintäviraston hyväksyntä. Oikeusministeriö avaa joulukuun alussa maksuttoman verkkopalvelun, jossa voi kerätä kannatusilmoituksia kansalaisaloitteille.