Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala pitää arvossa kansainvälisten asiantuntijoiden näkemystä, jonka mukaan Suomen eläkejärjestelmän perusta on kunnossa.
– Muutoksia tietenkin tarvitaan, sillä mikään systeemi ei ole täydellinen. Ja maailman muuttuessa järjestelmienkin täytyy muuttua.
Rantalan mielestä professoreiden Nicholas Barr ja Keith Ambachtsheer arviosta löytyy eväitä suomalaisille eläkepäättäjille. Rantala pitää mielenkiintoisena esitettyjä ajatuksia joustavan eläköitymisen toteuttamiseksi.
Selvityksissä todettiin, ettei eläkejärjestelmä ole kriisissä, joten uudistuksia ei pidä pilata liialla kiireellä. Rantala on asiassa samaa mieltä.
Aiemmin työmarkkinajärjestöt ovat ilmoittaneet tähtäävänsä eläkejärjestelmän uudistamiseen vuonna 2017. Hallituksen piirissä eläkepäätösten valmistelijoita on kehotettu pikaisiin ratkaisuihin jo maaliskuun budjettikehysriiheen mennessä.
– Tämänpäiväisistä ajatuksista ei varmaankaan tule valmiita esityksiä budjettiriiheen, kylläkin 2017 uudistukseen.
Turvaa – ei epävarmuutta
Työeläkevakuuttajien TELAn toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes on iloinen siitä, että monet professoreiden suosituksista ovat jo prosessissa, joko sosiaali- ja terveysministeriössä tai työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa.
– Emme näköjään ole aivan metsässä asiantuntijoidenkaan mielestä.
Siimeksen mielestä tarvitaan keskustelua eläkkeiden riittävyydestä, jonka asiantuntijat nostivat esille.
– Kyse on siitä, miten torjutaan vanhuusiän köyhyyttä.
Kiinnostavana Siimes pitää Barrin ajatusta liukuvasta eläkkeelle siirtymisestä.
– Eläkkeelle siirtymisen ei tarvitse olla on/off-tilanne, vaan voisi yksilöllisesti valita eläkkeelle siirtymisensä tahdin.
Siimes muistuttaa, että Barrilla oli selkeä näkemys eläkeiän alarajan nostamisen välttämättömyydestä keskipitkällä aikavälillä.
– On tärkeää muistaa, että eläkeratkaisut, ja erityisesti eläkeikää koskevat päätökset, pitää tehdä maltilla ja ajoissa. Ne eivät saa koskea niitä, jotka ovat lähivuosina saavuttamassa eläkeiän.
– Pelot ja niiden lietsominen pilaavat asiat. Eläkejärjestelmän ideana on antaa vanhuuteen turvaa, ei epävarmuutta.