Monikulttuurinen Faces-festivaali järjestetään elokuussa 16. kerran uusin ilmein ja teemoin. Nimi on muuttunut Faces Etnofestivalista Faces Festivaliksi.
Festivaalijohtaja Börje Mattssonin mukaan Faces Etnofestival syntyi vuonna 1998 vastauksena Sarajevon laukauksiin. Se lähti liikkeelle tavoitteesta näyttää Suomen olevan jo silloin monikulttuurinen maa, ja tämän rikastuttavan positiivisesti elämäämme. Tuona aikana puhuttiin ennen kaikkea etnisyydestä, koska luodut vastakkaisuudet seurasivat nimenomaan etnisiä rajoja.
– Tämän jälkeen Faceksen toiminta on askel askeleelta laajentunut. Puhumme rajojen rikkomisesta ja siltojen rakentamisesta paljon laajemmilla ulottuvuuksilla. Enää ei yksinomaan ole kysymys etnisyydestä, vaan muistakin vähemmistöstä ja syrjitetyistä, eri kulttuurien muodoista ja ilmentymistä, uskonnoista ja seksuaalisista suuntautumisista, köyhyydestä ja hyväksikäytöstä, luonnosta ja ympäristöstä, tasa-arvosta ja demokratiasta, ihmisoikeuksista, Mattsson taustoittaa uuden nimen tarvetta.
– Näin Faceksesta on tullut, kantavammin, mutta samalla ytimekkäämmin Faces Festival. Se on samalla kansainvälinen ja nimen kirjoitusasu kaikilla kielillä sama.
Vaatimus solidaarisuudesta nousee
Tämän vuoden Faces Festivalin yhteiskunnalliseksi teemaksi valikoitui Solidarity, Solidaarisuus. Sen vaatimus on Mattssonin mukaan kasvanut sekä Suomessa että muualla Euroopassa viimeksi kuluneen vuoden aikana.
– Meillä Suomessa hyvinvointipalveluiden ja muualla – esimerkiksi Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa – valtion palveluiden heikentäminen on aiheuttanut valtavan määrän ihmisten elinolojen suurta heikkenemistä ja moni on ajautunut totaaliseen kurjuuteen, Mattsson sanoo.
Hän painottaa, että palveluiden heikentämisvaatimukset ovat kuuluneet juuri meiltä Suomesta ja muista sellaisista maista, joilla menee taloudellisesti paremmin. Tätä ei pidä hyväksyä.
Lippujen hinnat laskivat
Faces Festival haluaa toimia herättäjänä yhteisvastuun kysymyksissä. Konkreettinen teko, johon festivaalilla on mahdollisuus, on lipunhintojen alentaminen kautta linjan.
– Näin tarjoamme myös vähävaraisimmille paremman mahdollisuuden osallistua iloiseen ja hyvää fiilistä antavaan viikonloppuun. Haluamme luoda kulttuuritarjontamme kautta kaikille festivaalivieraillemme voimaa ja eväitä työhön kansainvälisen solidaarisuuden puolesta.
Uudistuksen yhteydessä myös festivaalin nettisivut ovat uusiutuneet värikkäämmiksi ja käyttäjäystävällisemmiksi.
– Toivomme, että tieto löytyy nyt helpommin ja sen määrään on myös panostettu aivan uudella tavalla. Jokainen poikkitaiteellisen festivaalin esiintyjä esitellään sivuilla ja etusivumme elää viikoittain tarjoten maistiaisia tulevasta ohjelmasta, talkoolaisten tunnelmista tai vaikka Faces-kävijöiden kertomuksista. Vuorovaikutteisuus, informatiivisuus ja helppokäyttöisyys ovat olleet lähtökohtamme, kertoo festivaalin tiedottaja Juha Säijälä.
Faces järjestetään mäntymetsän keskellä, merenrannalla Pohjan kirkonkylässä Gumnäsin juhla-alueella 2.–4. elokuuta.