Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne sanoi viikonloppuna palkansaajaliikkeen olevan valmis maltilliseen palkkaratkaisuun, jotta Suomen talous ja vienti saadaan nousuun.
Hän vaati talkoohenkeä muiltakin kuin palkansaajilta.
– Tämänkaltainen vastuullisuus kuitenkin edellyttää, että yhteisiin talkoisiin osallistuvat yhtä jalkaa jo pitkään vain kansainvälisissä sfääreissä päät pyörällä eläneet suuryritysten johtajat ja omistajat. Myös heidän on maltettava mielensä ja jätettävä kerrankin kuittaamatta öykkärimäiset bonuksensa nyt ja osinkonsa ensi kevään yhtiökokouksissa.
Rinteen mukaan yritysten on osingonjaon sijasta sijoitettava kaikki liikenevä raha kotimaisiin investointeihin, jotka potkaisisivat koko talouden ja työllisyyden uudelleen nousuun.
Ei osinkoja vaan investointeja
Rinne vaati, että EK tällä sopimuskierroksella velvoittaa jäsenyrityksensä osingonjaon sijasta investoimaan omiin kotimaisiin kohteisiinsa. Suomen työnantajat voisivat nyt ottaa oppia usein niin mainostamastaan Saksasta, jossa näin on toimittu usein, viimeksi finanssikriisin aikaan, hän neuvoi.
– Sikäläiset yritykset ovat osoittaneet vastuullisuutta muun muassa pidättäytymällä irtisanomisista, kun palkansaajat vastaavasti joustivat sovituista työehdoistaan määräajaksi. Milloin vastaavaa vastuunottoa näkisi suomalaisissa omistajissa ja johtajissa? Rinne kysyi.
”Kysymykset ohjaavat vastauksia”
Yle Uutiset kertoi sunnuntaina teettämästään mielipidemittauksesta, joka kertoi kansan olevan valmiita rakenneuudistuksiin. Kannatetuimpia olivat sosiaaliturvan muuttaminen vastikkeelliseksi, palkankorotusten rajaaminen enintään puoleen prosenttiin ja eläkeiän nostaminen 65 vuoteen.
”Kansan” valmius säästöihin sai kiitosta kokoomuksesta ja keskustasta. Samaan aikaan poliitikoilta pelättiin rohkeutta tehdä, mitä kansa haluaa.
Kansanedustaja Martti Korhonen kimmastui kyselystä. Hän kirjoittaa Facebook-päivityksessään, että jos tehdään tutkimus, jossa kysytään haluavatko kansalaiset varallisuusveron takaisin, osinko- ja pääomatuloille saman veron kuin palkkatuloille, oikeudenmukaisen kunnallisveron ja niin edelleen, niin näille vaatimuksille voitaisiin saada yli 90 prosentin kannatus.
”Ymmärrän politiikan teon omista lähtökohdista mutta rajansa siinäkin. Kyselyihin saadaan sellaisia vastauksia mihin kysymyksissä ohjataan”, hän kirjoittaa.
Talouseliitin rahat Luxemburgissa
Samaan aikaan kun palkansaajilta vaaditaan malttia ja sosiaaliturvaan kiristyksiä, jatkaa Helsingin Sanomat paljastuksiaan Suomen rahaeliitin verosuunnittelusta veroparatiisien kautta. Maanantaina lehti kertoo, että ainakin Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh, Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ja Ehrnroothien suku käyttävät samoja luottohenkilöitä omaisuudenhoidossaan. Ehrnroothien omistukset kulkevat Luxemburgin kautta Brittiläisten Neitsytsaarien veroparatiisiin.
Omaisuudenhoitoa tehdään sijoitusyhtiöiden kautta. HS:n mukaan tuloksena ovat usein ”mielikuvituksen rajoja hipovat yrityshimmelit”, joiden toimintaa ja todellista varallisuutta kirjanpidon ja verosuunnittelun ammattilaisetkaan eivät pysty hahmottamaan.