Kuntaliiton tekemistä sosiaali- ja terveydenhuollon menoja koskevista yhteenvedoista käy ilmi, että HUS:n alueen kuntien erikoissairaanhoidon menot olivat 967 euroa asukasta kohden. Se oli vertailussa edullisin sairaanhoitopiiri.
Lähimmäksi HUS:ia pääsi Päijät-Häme 1 000 eurolla. Kalleinta erikoissairaanhoidon toiminta oli Itä-Savossa 1 548 euroa asukasta kohden. Koko maan keskiarvo oli 1 072 euroa. Kainuu puuttuu tilastoista.
Selvityksen mukaan myös perusterveydenhuollon kustannukset olivat HUS-alueen kunnissa maan alhaisimmat eli 600 euroa asukas kohden. Toiseksi alhaisimmat ne olivat Varsinais-Suomessa 612 euroa ja koko maan kustannukset olivat 667 euroa asukasta. Korkeimmat kustannukset olivat Lapissa 876 euroa asukasta kohden ja toiseksi korkeimmat Itä-Savossa 785 euroa asukasta kohden.
HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén on veronmaksajien puolesta tyytyväinen HUS:n menestykseen.
– Jo vuosien ajan olemme panostaneet kustannustietoisuuteen ja tuottavuuteen.
Väestön ikä vaikuttaa
Lindénin mukaan alhaiset kustannukset eivät ole toteutuneet hoidon laadusta tinkien.
Erikoissairaanhoidon kuluissa tuotettujen palveluiden määrä kerrotaan niiden yksikköhinnoilla. HUS laskuttaa Lindénin mukaan jokaisen potilaan hoidosta kuntia erikseen vahvistetun hinnaston mukaisesti.
– Alhaiset hoitokustannukset voivat johtua sekä palveluiden määrästä että niiden tuottamisen tehokkuudesta. HUS:n suuruuden ekonomia näkyy varmasti joissakin palveluissa. Ei liene sattumaa, että suurin sairaanhoitopiiri on edullisin ja Itä-Savo pienimpänä on kallein.
HUS:n alueella asuu maan nuorin väestö, mikä voi myös vaikuttaa kustannuksiin. Sen seurauksena esimerkiksi tekonivel- ja kaihileikkauksia tehdään HUS-alueella väestömäärään suhteutettuna vähemmän kuin vanhusvoittoisilla alueilla. Toisaalta samasta syystä alueella on paljon synnytyksiä ja lapsia, mikä vaatii erikoissairaanhoidon resursseja.