KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Teloitusten määrä kasvoi, mutta yhä harvempi maa teloittaa

Egyptissä tuomittiin maanantaina 529 ihmistä kuolemaan. Kuvassa tuomittujen itkeviä omaisia.

Egyptissä tuomittiin maanantaina 529 ihmistä kuolemaan. Kuvassa tuomittujen itkeviä omaisia. Kuva: Lehtikuva/ -

Vuonna 2013 teloitettiin liki sata ihmistä enemmän kuin vuotta aiemmin. Teloittavien maiden joukko on kuitenkin yhä harvalukuisempi ja eristäytyneempi, selviää Amnestyn vuosiraportista.

Kansan Uutiset
27.3.2014 2.01

– Vaikka teloitusten määrä kasvoi viime vuonna, on teloittavien maiden joukko nykyään huomattavasti pienempi kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Yhä useampi maa on lakkauttanut kuolemanrangaistuksen, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Teloitusten määrä Iranissa ja Irakissa on hälyttävässä kasvussa. Vuonna 2013 Iran teloitti ainakin 369 ja Irak 169 ihmistä.

Eniten ihmisiä teloitetaan edelleen Kiinassa, joka ei julkista teloituslukujaan. Amnesty International arvioi Kiinan teloittavan vuosittain tuhansia ihmisiä – siis enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vuonna 2013 teloitettiin ainakin 778 ihmistä, kun Kiina jätetään pois laskuista. Teloituksia oli lähes 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012, jolloin teloitettiin 682.

Vuoden 2013 takaiskuista huolimatta kuolemanrangaistus on käytössä yhä harvemmissa maissa. 20 vuotta sitten kuolemanrangaistus oli käytössä 37 maassa. Vuonna 2012 teloitettiin 21 maassa ja vuonna 2013 22 maassa.

– Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista. Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin ollut selkeää ja tulee lopulta johtamaan siihen, että kuolemanrangaistus häviää kokonaan. Kaikkien valtioiden tulisi pyrkiä kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen, sanoo Laajapuro.

Kaikkialla ei tilastoida

Useat maat teloittavat kaikessa hiljaisuudessa, eikä kuolemanrangaistuksia välttämättä tilastoida. Joissakin maissa viranomaiset jättävät ilmoittamatta teloituksesta etukäteen teloitettavan omaisille tai asianajajille.

Vuonna 2013 teloitettiin muun muassa mestaamalla, hirttämällä, ampumalla, myrkkyruiskeella ja sähköllä. Julkisia teloituksia järjestettiin Iranissa, Pohjois-Koreassa, Saudi-Arabiassa ja Somaliassa.

Teloituksiin johtivat esimerkiksi ryöstöt sekä huume- ja talousrikokset, mutta myös ”aviorikos” ja ”jumalanpilkka”, joita ei Amnestyn mielestä pitäisi luokitella rikoksiksi. Monet maat langettivat kuolemantuomioita myös poliittisten ”rikosten” varjolla ja teloittivat toisinajattelijoita.

Amnesty International vastustaa kuolemanrangaistusta poikkeuksetta kaikissa tapauksissa rikosten luonteesta, rikollisen ominaisuuksista tai valtion käyttämästä teloitustavasta riippumatta. Kuolemanrangaistus loukkaa oikeutta elämään ja on äärimmäisen julma, epäinhimillinen ja halventava rangaistus.

Iranissa ja Irakissa hälyttävää

Vuonna 2013 ainakin 80 prosenttia kaikista tiedetyistä teloituksista (Kiina ei mukana) tehtiin Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa.

Teloitusten määrä Irakissa on kasvanut jo kolmena peräkkäisenä vuonna. Vuonna 2013 Irakissa teloitettiin ainakin 169 ihmistä, mikä on liki kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2012. Suurin osa kuolemanrangaistuksista langetettiin epämääräisten terrorisminvastaisten lakien mukaan.

Iranissa teloitettiin viranomaisten mukaan ainakin 369 ihmistä vuonna 2013. Amnestyn luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan teloituksia on kuitenkin satoja enemmän. Uskottavampi luku on yli 700 teloitusta vuonna 2013.

Saudi-Arabia teloitti vuonna 2013 ainakin 79 ihmistä, mikä on suunnilleen saman verran kuin kahtena aiempana vuonna. Saudi-Arabia teloitti viime vuonna kolme alaikäistä, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Alueella tapahtui myös myönteistä kehitystä. Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ei teloitettu ketään ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Jemenissä teloitusten määrä on laskenut jo kahtena vuotena.

Egyptin epävakaan tilanteen vuoksi Amnesty ei ole pystynyt varmistamaan, onko teloituksia tapahtunut vuosina 2013 ja 2012. Vuonna 2013 Egyptissä langetettiin Amnestyn tietojen mukaan 109 kuolemantuomiota.

Afrikassa merkittäviä parannuksia

Useissa Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa, kuten Beninissä, Ghanassa ja Sierra Leonessa otettiin askeleita kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseksi. Perustuslakeja tarkasteltiin uudelleen ja rangaistusasteikkoihin esitettiin lisäyksiä, jotka tähtäävät kuolemanrangaistuksen poistamiseen.

Vain viisi Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiota teloitti vuonna 2013: Botswana, Nigeria, Somalia, Sudan ja Etelä-Sudan. Hälyttävin tilanne on Somaliassa, jossa teloitettiin vuonna 2013 34 ihmistä. 2012 Somaliassa teloitettiin kuusi ihmistä.

Seitsemän vuotta teloituksista pidättynyt Nigeria teloitti vuonna 2013 neljä miestä hirttämällä.

Yhdysvallat ainoa Amerikoissa

Yhdysvallat oli jälleen maanosan ainoa valtio, joka teloitti ihmisiä. Vuonna 2013 Yhdysvalloissa teloitettiin 39 ihmistä, mikä on neljä vähemmän kuin vuonna 2012. 41 prosenttia teloituksista tehtiin Texasin osavaltiossa. Marylandista tuli 18. osavaltio, joka kielsi kuolemanrangaistuksen käytön.

Karibianmeren valtioissa ei ollut yhtään kuolemaantuomittua – ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Amnesty vuonna 1980 alkoi tilastoida kuolemanrangaistuksia.

Kiina yhä synkkä

Kuolemanrangaistusta pidetään Kiinassa valtionsalaisuutena, eikä luotettavia lukuja ole siksi mahdollista saada. Amnestyn arvioiden mukaan Kiina teloittaa vuosittain tuhansia ihmisiä – eli enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.

Pientä edistystä tapahtuu kuitenkin Kiinassakin. Lakiuudistusten myötä syytettyjen oikeusturva on parantunut ja korkein oikeus on kieltänyt elinten keräämisen teloitetuilta.

Sekä Vietnam että Indonesia teloittivat vuonna 2013. Indonesia teloitti ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Viidestä teloitetusta kaksi oli tuomittu huumekaupasta.

Singaporesta ei raportoitu yhdestäkään teloituksesta ja useita kuolemantuomioita muunnettiin vankeusrangaistuksiksi.

Tyynenmeren alueella kuolemanrangaistusta ei käytännössä käytetä.

Euroopassa ei teloituksia

Euroopassa ja Keski-Aasiassa ei teloitettu yhtään ihmistä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Kuolemanrangaistus on yhä käytössä Valko-Venäjällä, joka ei teloittanut yhtään ihmistä vuonna 2013.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Uusimmat

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
05

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään