Vuonna 2008 ilmestynyt Veriruusut kuvaa vuoden 1918 tapahtumia kahdella teollisuuspaikkakunnalla, Tampereella ja Valkeakoskella.
Päähenkilö, vasta kansakoulun päättänyt ja ripille päässyt Sigrid, saa paikan aputyttönä paperitehtaalla syksyllä vuonna 1917. Helmikuussa 1918 tehdas suljetaan ja punakaarti ottaa komennon Valkeakoskella.
Tehtaan tytöt ja naiset leikkaavat hiuksensa, pukevat housut ylleen ja tarttuvat aseisiin.
Kirja iski vahvasti
Mila Nirhamo on helsinkiläinen lastentarhanopettaja, jolle nukketeatterin tekeminen oli pitkäaikainen haave. Neljä vuotta sitten Nirhamo lähti Turun Taideakatemiaan opiskelemaan nukketeatteria.
Nyt hän valmistautuu lopputyönsä ensi-iltaan: nukketeatteri-esitykseen Likka, joka perustuu Veriruusut -romaaniin.
Kun Nirhamo kolme vuotta sitten luki Kannon kirjan, hänen oma tyttärensä oli 15-vuotias, samanikäinen kuin tarinan Sigrid.
– Se iski tosi vahvasti. Kirja on hyvin koskettava ja liikuttava. Ja tuo kansalaissodasta erityisesti hamekaartilaisten; naisten ja tyttöjen näkökulman hienosti esiin.
– Heti lukiessa tunsin, että haluan tehdä siitä esityksen. Siinä oli paljon sellaista kuvailua, joka toi minulle nukketeatterillisia ajatuksia ja kuvia mieleen. Esineitä, värejä ja tekstuureita, elämyksiä.
– Likka on visuaalista teatteria, jossa kuvilla kerrotaan tarinaa, Nirhamo kuvailee.
– Myös elävä musiikki punoo tarinaa yhteen. Näyttämöllä on kolme nukettajaa ja muusikko.
Tätä päivää
Kansalaissota on kiinnostanut Mila Nirhamoa lapsuudesta asti.
– Olen ollut onnekas, sillä isoisoisäni eli vanhaksi ja kuulin lapsena hänen juttujaan niistä tapahtumista. Isoisoisä oli itse mukana taisteluissa ja myös vankina Suomenlinnan vankileirillä. Siitä on jäänyt lapsuudesta aika vahva muistijälki.
– Muutenkin minua kiinnostaa kertoa historian suurista tapahtumista, joiden takana ovat pienet ihmiset. Aivan erityisesti haluan kertoa tarinoita naisten ja lasten näkökulmasta.
Vaikka Likan tapahtumista on liki sata vuotta, ei aihe ole Nirhamon mielestä vanhentunut.
– Kirjan tapahtumat ja tyttöjen elämä, jota siinä kuvataan, liippaa läheltä monien tyttöjen elämää tämän päivän maailmassa. Siltä kannalta se on myös ajankohtainen.
– Esimerkiksi monet tasa-arvoon tai oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset ovat globaalisti ajateltuna tätä päivää.
Myös nuoruuteen liittyvät asiat ja elämän ensimmäiset kerrat ovat ennallaan.
Syksyllä ripille, keväällä hautaan
Nirhamo on esityksen dramatisoidessaan poiminut Anneli Kannon henkilöitä ja paikkoja vilisevästä romaanista ytimeksi Sigridin, Siikrin tarinan.
– Siinä on selkeä kaari. Se alkaa kun Siikri syksyllä pääsee ripille ja joutuu astumaan tietyssä mielessä naisen saappaisiin. Huhtikuussa hän on jo kuollut.
Siikrin kohtalossa tulee Nirhamon mielestä hyvin esiin se, jota hän kutsuu ”likan paikaksi”.
– Naisen asema ja paikka yhteisössä oli hyvin tarkkaan määritelty. Historialliset tapahtumat kuitenkin tekivät siihen murroksen.
Sota muutti naisille määrätyn polun suuntaa.
Likka on Mila Nirhamon taiteellinen opinnäytetyö Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian nukketeatteriopinnoista. Ensi-ilta on Fanatik Figuras – nukketeatterifestivaalilla maanantaina 28. huhtikuuta.
Fanatik Figuras -festivaali 28.4 – 4.5. Taideakatemia, Linnankatu 54-56, Turku.