Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää kokoomuksen uuden puheenjohtajan, lauantaina valitun Alexander Stubbin linjauksista hälyttävimpinä hänen puheitaan Suomen veroasteesta. Stubbista tulee saman tien myös pääministeri.
– Stubbin myötä kokoomus otti suuren harppauksen oikealle, Arhinmäki arvioi.
– Suomalaisesta puoluekentästä ei varmaankaan löydy paljon tukea hänen puheenjohtajakampanjassaan esiin nostamille teemoille, kuten nopealle Nato-jäsenyydelle ja sille, että meidän hyvinvointivaltiomme romutetaan veroasteen massiivisella alentamisella.
Kyseenalaistajaa tarvitaan
Arhinmäki toteaa, että jos sekä Stubb että SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne pitävät kumpikin kiinni esille nostamistaan vaatimuksista, maanantaina alkaneista minihallitusneuvotteluista tulee vaikeat.
Niin sanotut minihallitusneuvottelut pidetään, kun kummankin päähallituspuolueen, kokoomuksen ja SDP:n puheenjohtajat vaihtuivat.
– Toivon, että neuvotteluissa muutettaisiin viime kevään kehysriihen pahimmat ongelmat, mutta pelkään, että nyt tehdään vain kosmeettisia muutoksia, Arhinmäki sanoo.
Arhinmäen mielestä SDP:n Rinteellä on oikea näkemys talouden kääntämiseksi tarvittavasta kasvupaketista.
– Nyt pitää rakentaa kasvua ja työtä. Siihen ei käy, että tehdään lisäleikkauksia, hän sanoo.
Hän muistuttaa niin Stubbin kuin tämän haastajan elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren puhuneen viime viikolla siitä, että vasemmistoliitto oli se varsinainen kivi hallituksen kengässä.
– Vasemmistoliitto haastoi ja kyseenalaisti kokoomuslaista politiikkaa, Arhinmäki toteaa puolueensa maaliskuussa päättyneestä hallituskaudesta.
– Toivottavasti nytkin löytyy kyseenalaistaja, vaikka vasemmistoliitto ei ole mukana.
Ne pienipalkkaiset
Arhinmäki kehottaakin kiinnittämään huomiota kokoomuksen ja sen uuden pääministerin verolinjaan.
– Keskeistä Stubbin puheissa on se talouspoliittinen linja, jossa Suomen veroastetta pitäisi laskea niin rajusti että se merkitsisi hyvinvointivaltion alasajoa, kun enää ei kerättäisi progressiivisesti ja oikeudenmukaisesti riittävää määrää verotuloja palveluiden ylläpitämiseen.
Hän toteaa, että jos ei saada työllisyyttä ja taloutta kasvuun ja leikataan palveluja ja sosiaaliturvaa, se heikentää talouskasvua entisestään, erityisesti kotimaista kysyntää ja palvelualojen työllisyyttä.
– Vientiteollisuus on ollut ongelmissa ja nyt ongelmat ovat valumassa palvelualoille. Kehyspäätökset tarkoittavat, että nimenomaan jokaisen senttinsä kotimaiseen kysyntään käyttävien pienituloisten asema heikkenee entisestään. Se taas vaikuttaa palvelupuolen eli paljolti pienipalkkaisten naisten työllisyyteen. Ja jos samaan aikaan ajetaan julkisia palveluja alas, sekin vaikuttaa juuri pienipalkkaisten naisalojen työllisyyteen.
Arhinmäen mielestä Stubbin linjapuheessaan mainitsema tarve työmarkkinoiden joustoille on turha.
– Olemme Maailman talousfoorumin arvion mukaan maailman kilpailukykyisin maa ja meillä jo nyt hyvin joustavat, monelta osin jopa liian joustavat työmarkkinat.
Ristiriitaista
Arhinmäki pitää hallitustyöskentelylle outona lähtökohtana sitä, että Stubb linjapuheessaan vaati, että hallituksen viime syksynä tekemä rakennepaketti ja keväällä tehty lähivuosien valtiontalouden kehys pitää viedä läpi, mutta samalla hän ilmoitti, että niissä olevat kokoomukselle hankalat asiat voidaan avata. Niitä ovat esimerkiksi oppivelvollisuusiän nostaminen tai metropolipäätökset.
Ristiriitaa on ehtinyt ihmetellä myös Antti Rinne.