Entinen liikenneministeri, Euroopan parlamentin ja parlamentin liikennevaliokunnan jäsen Merja Kyllönen (vas.) on pöyristynyt Finnairin suunnitelmista ulkoistaa matkustamohenkilökunta kaukoliikenteen reiteillä.
– Tämä on ovenavaus halpatyövoiman käytölle lentoliikenteessä ja iso periaatteellinen kysymys. Jos Finnairin suunnittelema ulkoistus onnistuu, seuraa jokin muu lentoyhtiö varmasti perässä eikä Eurooppaan pian jää matkustamohenkilöstön työpaikkoja lainkaan, Kyllönen varoittaa.
Finnair suunnittelee ulkoistavansa matkustamohenkilökuntansa Hongkongin ja Singaporen reiteillä kokonaan aasialaiselle työvoimalle norjalaisen OSM Aviation-yrityksen kautta. Kahden vuoden aikana lentoyhtiö suunnittelee ulkoistavansa 20 reitin matkustamohenkilökunnan, mikä tarkoittaisi 540 Finnairin matkustamotyöntekijän vähentämistä.
SLSY on neuvotellut yhtiön kanssa palkanalennuksista, mutta liiton tarjoama palkanalennus ei ollut yhtiön johdolle riittävän suuri.
Mitä tekee hallitus?
Kyllönen pitää hyvin erikoisena lehtitietoja siitä, että valtio olisi siunannut Finnairin ulkoistamistoimet.
– Valtion omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara on kommentoinut julkisuudessa, että Finnairilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin matkustamohenkilökunnan ulkoistaminen.
Kyllönen kysyy, että onko tämä myös ministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja hallituksen kanta?
– Finnairin henkilöstö on osoittanut valmiutensa neuvotella säästötoimista, joten valtio-omistajan pitää ohjata yrityksen johto pitämään työpaikat Suomessa palkkadumppauksen sijaan, Kyllönen vaatii.
Euroopan kuljetustyöntekijäin liitto on jo ottanut yhteyttä Suomen pääministeriin ja kertoo olevansa valmis kampanjoimaan koko voimallaan Finnairin johtoa vastaan. Liitto edustaa yli 250 000 siviili-ilmailun työntekijää, jotka kuuluvat 82 liittoon 34 Euroopan maassa.