Voimasuhteet säilyivät ennallaan perjantaina päättyneissä Puuliiton valtuustovaaleissa. Vaaleihin osallistui kaksi vaaliliittoa. Puu- ja erityisalojen yhteistyövaaliliiton ääniosuus oli 62,3 prosenttia ja Vahvasti jäsenten asialla vaaliliiton 37,7 prosenttia. Äänestysprosentti oli 42,2.
Demarien Puu- ja erityisalojen yhteistyövaaliliiton vetäjän Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepolan mukaan tulos oli upea huolimatta siitä, että äänestysprosentti ei noussut odotetulle tasolle.
– Tämän jälkeen voin hyvillä mielin ilmoittaa, että en ole käytettävissä, kun valtuusto valitsee marraskuun lopussa Puuliitolle puheenjohtajan.
Vahvasti jäsenten asialla vaaliliiton vetäjän Puuliiton sihteerin Jyrki Alapartasen mukaan tulos on pettymys.
– Tulos ei vastannut vaaliliittomme odotuksia. Suurin pettymys on alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti. Jäsenet ovat kuitenkin kantansa saaneet ilmaista ja sen pohjalta pitää edetä.
”Kaikki sopimusalat ovat tuttuja”
Lepolan seuraajaehdokkaiksi puheenjohtajan tehtävään ilmoittautuivat perjantaina liiton työehtosihteeri Jari Nilosaari ja kansainvälisten asioiden sihteeri Aleksi Kuusisto.
Nilosaaren mielestä liiton edunvalvontatyötä on parannettava.
– Paikallista toimintaa työpaikoilla on kehitettävä ja luottamusmiehiä saatava lisää. Uskon, että minun johdollani organisaatio saadaan pelaamaan niin, että uusia luottamusmiehiä saadaan mukaan.
Nilosaari kertoo tuntevansa Puuliiton sopimusalat läpikotoisin.
– Aloitin työ UPM:n Kaukaan vaneritehtaalla vuonna 1988. Pääluottamusmiehenä olin siellä vuosina 1997-2005.
Vuonna 2005 Nilosaari aloitti liiton Lappeenrannan aluetoimitsijana, jonka toimialue oli koko entisen Kymen läänin alue.
Vuonna 2009 hän siirtyi Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosihteeriksi Helsinkiin.
Kouluttautunut työmarkkinamies
Aleksi Kuusisto on tällä hetkellä työvapaalla Puuliitosta ja työskentelee kansainvälisten asioiden asiantuntijana SAK:ssa. Puuliiton sopimusalojen töissä hän ei ole ollut milloinkaan.
Työt Puuliitossa Kuusisto aloitti elokuussa 2008. Liiton jäseneksi hän liittyi kuukausi sitten.
– Liiton töissä olen kuitenkin kokenut, että sydämeni on siellä ja haluan antaa kaikkeni sen organisaation kehittämiseen. Olen pitkälle kouluttautunut työmarkkina- ja työelämäkysymyksissä. Puuliitosta ja SAK:sta olen saanut myös paljon arvokasta työkokemusta, yhteiskuntatieteiden maisteri Kuusisto kertoo.
Hän uskoo, että hänellä on näkemystä siitä, mihin suuntaan Puuliittoa kannattaa kehittää.
– Aktiiviseen toimintaan tarvitaan uusia sukupolvia, että edunvalvontaan saadaan tehostettua. Kaikkien sopimusalojen työntekijöiden edut pitää turvata 2020-luvullakin.
”Oikeita töitä” Kuusisto kertoo tehneensä puolitoista vuotta elintarviketeollisuudessa sekä pätkätöitä varastomiehenä, taksikuskina, lähettinä ja tarjoilijana.
– Eurooppalaisiin työelämäsuhteisiin liittyvissä tehtävissä olen toiminut ennen SAK:ta ja Puuliittoa Palkansaajien tutkimuslaitoksessa ja työministeriössä.