Metalliliiton nuoret kampanjoivat kansalaisaloitteella maahan lakia, joka kieltää ns. nollatuntisopimukset. Operaatio vakiduuni on jo käynnistynyt ja nimien keruu kansalaisaloitteen taakse alkaa tammikuun puolivälissä.
Nollatuntisopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joilla työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä tarvittaessa. Työnantaja sitoutuu tarjoamaan työtä nollasta täysiin tunteihin viikossa.
Nollatuntisopimukset ovat yksi pätkätöiden ja epätyypillisten työsuhteiden muoto.
Metalliliiton nuorisotoimitsijan Jussi-Pekka Ahosen mukaan pätkätyöt ja nollasopimukset koettiin metallin nuorten kyselyssä ylivoimaisesti eniten rassaavaksi ongelmaksi, johon liiton tulee puuttua.
– Kyse ei ole pelkästään eikä ehkä pääasiallisesti metallialan ongelmasta. Nollasopimukset ja muut pätkätyön ongelmat ovat erittäin yleisiä esimerkiksi kaupan alalla, Ahonen sanoo.
Hänen mukaansa nolla-sopimukset, osa-aikaisuudet, vuokratyö ja muut pätkätyön muodot ovat Ahosen mukaan yleistymässä kaikilla aloilla.
Ahonen näkee Operaatio vakiduunin koko ay-liikettä yhdistäväksi kampanjaksi.
Nimienkeruu käyntiin tammikuussa
Operaatio vakiduuni käynnistyi lokakuussa Tampereen keskustorilla järjestetyllä tilaisuudella. Meneillään on lämmittelyvaihe, jossa haetaan yhteistyökumppaneita ammattiliitoista ja kansalaisjärjestöistä.
Kampanjan kuuma vaihe käynnistyy tammikuun 15. Tavoitteena on kerätä kansalaisaloitteeseen vähintään 50 000 nimeä seuraavan puolen vuoden kuluessa. Se varmistaa aloitteen pääsyn eduskunnan käsittelyyn.
Nimenkeruun yhteydessä järjestetään tapahtumia turuilla ja toreilla. Niissä suuri yleisö saa asiaan tuntumaa ja pääsee osallistumaan kampanjaan. Nimiä kerätään myös internetissä.
Vähimäistyöaika vuoratyöhön
Kansalaisaloitteella on kaksi kärkeä. Ensinnäkin nollatuntisopimukset halutaan kieltää kokonaan.
Aivan täyskieltoa ei Ahosen mukaan kuitenkaan haeta. Nollatuntisopimuksia voisi tehdä jatkossakin perustellusta syistä, jotka lähtevät työntekijän tarpeista.
– Esimerkiksi opiskelu tai lastenhoito voisi antaa vapaat kädet järjestellä viikkotyöaikaa vaikka nollatuntipohjalta. Emme halua kieltää opiskelijoilta tätä mahdollisuutta.
Toinen vaatimus on, että vuokratyöhön ja osa-aikatyöhön on saatava 18 tunnin vähimmäistyöaika. Se oikeuttaa pääsemään ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen piiriin.