Hän muistutti siitä, että Suomeen pitäisi luoda nopeasti työpaikkoja, mutta ydinvoimalahanke auttaisi aikaisintaan kymmenen vuoden päästä.
– Nyt pitäisi panostaa kotimaisiin, maakunnissa työllistäviin uusiutuviin ratkaisuihin, jotka synnyttävät työpaikkoja nopeasti, hän sanoi.
– Me emme halua, että pääomat sijoitetaan hankkeeseen, joka mahdollisesti luo työtä 10 tai 15 vuoden päästä. Ajatelkaa, hyvät ihmiset, niitä työttömiä, jotka tarvitsevat työtä nyt.
Vasemmistoliiton Anna Kontula totesi olevan pötypuhetta, ettei ydinvoima kilpaile uusiutuvan energian kanssa.
– Jos Suomen energiapolitiikan tavoitteena on päästä eroon kivihiilestä, vähentää turpeen käyttöä eikä lisätä maakaasua, meille jää jäljelle ydinvoima, uusiutuvat ja kasvava sähkön tarve. Ydinvoima sitoo pääomia muista investoinneista, ja se ohjaa keskitettyyn energiajärjestelmään, hän sanoi.
– Tällä lailla se on suoraan pois kotimaisilta cleantech-ratkaisuilta, ja se myös heikentää ehtoja energian mikrotuotannossa, joka ehkä hyvinkin saattaa olla seuraava harppaus energiantuotannossa.
Fortumin ilmaveivi
Arhinmäki piti hanketta taloudellisesti epävarmana.
– Usein sanotaan, että ydinvoima on siitä hyvä, että se tehdään yksityisin varoin, mutta nyt kunnalliset yhtiöt ovat tässä erittäin voimakkaasti mukana. Ja viimeisenä ilmaveivinä vielä kaiken lisäksi Fortumin sähköverkot myytiin joulukuussa. Vasemmistoliitto oli ainoa hallituspuolue, joka sitä vastusti. Nyt näitä rahoja käytetään sitten ydinvoiman lisärakentamiseen, Arhinmäki sanoi.
Hän totesi olevan kiistaton totuus, että ydinvoima on menneisyyden energiantuotantomuoto.
– Jos me nyt katsomme tätä 1 200 megawatin hanketta, joka tuottaa lauhdelämpöä 2 000 megawattia, niin onhan tämä nyt aivan älytön, että tämä päivän osaamisella me puskemme mereen 2 000 megawattia, että me saamme 1 200 megawattia sähköä.
Kohtuuton aikajänne
Arhinmäki oli huoliaan myös hankkeen ympäristövaikutuksista, sekä uraanin louhinnan aiheuttamista ympäristötuhoista kuin energiantuotannon onnettomuusriskistä.
– Me jätämme todella tuleville sukupolville säteilevän tulevaisuuden ydinvoiman kautta, hän sanoi.
Myös vasemmistoliiton Martti Korhonen oli huolissaan ydinjätteestä.
– Me olemme nyt kumminkin tekemässä ratkaisua 60-70 vuodeksi tulevaisuuteen ydinvoiman kautta, ehkä 100 000 vuodeksi jätteen kautta. Onhan se aivan kohtuuton aikajänne, kun me joka tapauksessa käytämme vanhentunutta tekniikkaa, ylimenokauden tekniikkaa, ja kun meillä vaihtoehtoja olisi olemassa.