Metalliliitto pitää ABB:n Pitäjänmäen tehtaan pääluottamusmiehen työsuhteen päättämistä perusteettomana ja erittäin vakavana hyökkäyksenä alan neuvottelujärjestelmää kohtaan. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto ilmoitti maanantai-iltana vetäytyvänsä neuvottelujärjestelmän uudistamista pohtivan työryhmän jäsenyydestä vastalauseena työnantajan käyttäytymiselle.
– Työntekijöiden valitseman pääluottamusmiehen perusteeton työsuhteen päättäminen on tietenkin jo sinällään vakava ja täysin käsittämätön teko järjestäytyneeltä työnantajayritykseltä. Erityisen törkeäksi teon tekee se, että parhaillaan käydään neuvotteluja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta.
– Työnantajat yrittävät meneillään olevissa neuvottelujärjestelmän uudistamiseen tähtäävissä neuvotteluissa muun muassa saada luottamusmiehet henkilökohtaiseen vastuuseen työtaistelutoimista. Nyt työnantaja näköjään käyttäytyy ikään kuin tällainen sanktio olisi jo olemassa, Aalto perusteli.
AKT pitää törkeänä
Tiistaina myös AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi harkitsevansa eroa työryhmästä, jos potkuja ei peruta.
– En hyväksy pääluottamusmiehen irtisanomista. Tuomitsen sen jyrkästi. Tämän tapauksen tekee erityisen törkeäksi se, että neuvottelemme samaan aikaan työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamisesta. Työnantajien puheet ja teot ovat vakavassa ristiriidassa, korostaa Piirainen.
Työnantajan mukaan ABB Oy:n Helsingin Motors and Generators -yksikön työntekijöiden pääluottamusmiehen työsuhde päättyi maanantaina luottamuspulan takia. Luottamuspula liittyy henkilön kyvyttömyyteen hoitaa tehtäväänsä luottamusmiesjärjestelmän edellyttämällä tavalla.
– ABB:n tapauksessa pääluottamusmies on ymmärtänyt asemansa täysin väärin. Hän on jatkuvasti käynnistänyt laittomia lakkoja, puolessa vuodessa jopa kolme kertaa. Edellytyksiä työsuhteen jatkamiselle ei tässä tilanteessa enää ollut, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sanoi.
Työnantaja perusteli irtisanomista työtuomioistuimen laittomista lakoista antamilla tuomioilla. Työtuomioistuimen mukaan ”pääluottamusmiehen on katsottava toimillaan asettuneen aktiivisesti tukemaan lakkoja”.
”Tuli pahaan aikaan”
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoo, ettei ABB:n Pitäjänmäen tehtaan pääluottamusmiehen erottaminen aiheuta vaikeuksia meneillään oleviin työmarkkinoiden pelisääntöneuvotteluihin.
– Se tuli neuvottelujen kannalta pahaan aikaan, Häkämies myönsi tiistaina UP-uutispalvelulle.
Hänen mielestään asia on ratkottava teknologiateollisuuden sisäisenä asiana osapuolten kesken.
Häkämies toivoo, että työmarkkinajärjestöjen pelisääntöneuvottelut voidaan vielä saada valmiiksi jouluun mennessä.
Lakialoite parantamaan luottamusmiehen asemaa
Sattumalta tämän viikon torstaina eduskunnan lähetekeskustelussa on vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen tekemä ja myös muiden vasemmistoliiton kansanedustajien allekirjoittama lakialoite luottamusmiehen oikeussuojan parantamiseksi. Siitä tuli nyt polttavan ajankohtainen.
Aloitteen perustelujen mukaan sen tarkoituksena on parantaa luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun oikeussuojaa mahdollisen laittoman työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen tapauksissa. Samalla ehdotus lisää työmarkkinajärjestöjen ajanmukaista tietoa luottamusmiesten ja -valtuutettujen asemaan liittyvistä ongelmista.
Vasemmistoliiton kansanedustajat ehdottavat työsopimuslakiin uutta säännöstä. Jos luottamusmiehen työsopimus irtisanotaan tai puretaan ilman, että asiasta on käyty työnantaja- ja työntekijäliiton väliset neuvottelut, työsopimuksen päättämisen on katsottava johtuneen luottamusmiesasemasta, ellei työnantaja muuta näytä.
Lakimuutos vastaisi nykyisessä työsopimuslaissa olevaa säännöstä raskaana olevan henkilön tehostetusta irtisanomissuojasta.
”Kyykyttämisen loputtava”
Kansanedustaja Jari Myllykosken mukaan pääluottamusmiehen erottaminen osoittaa ABB:n piittaamattomuutta työntekijöiden oikeuksista ja luottamusmiehen irtisanomissuojasta eikä tapaus ole edes ainutlaatuinen.
– Valitettavasti tapaus ei ole ensimmäinen hyökkäys palkansaajia kohtaan, vaan hiljattain olemme saaneet kuulla niin totalitaristisesta poliittisten lehtien kiellosta Sampo-Rosenlewin tehtaalla Porissa kuin toisaalta puheenvuoroja työehtojen heikentämisen puolesta, Myllykoski sanoo.
ABB:n Pitäjänmäen-tehdas on ollut viime kuukausina otsikoissa työntekijöiden protestoidessa yrityksen palkkalinjaa ja yksinvaltaista henkilöstöpolitiikkaa vastaan. Myllykoskesta näyttää siltä, että ABB halusi päästä eroon liian vahvasta työntekijöiden oikeuksien puolustamisesta.
– Kyseessä on uudenlainen vyörytys, jolla halutaan lyödä työntekijät passiivisiksi alamaisiksi, joille sanella työehdot. Työntekijöistä halutaan sekä halpoja että nöyriä, Myllykoski paheksuu.
– Tälle linjalle riittää myötäilijöitä niin työmarkkinajärjestöistä kuin politiikan maailmastakin. Eduskunta säätää lait ja ensi kevään vaaleissa ratkaistaan, tuleeko seuraavasta eduskunnasta työntekijöiden kyykyttäjien käsikassara vai palkansaajien puolustaja.
Irtisanominen työtuomioistuimeen
Metalliliiton Riku Aalto on samoilla linjoilla.
– Teknologiateollisuus pyrkii juhlapuheissaan lisäämään paikallista sopimista. ABB:n pääluottamusmiehen työsuhteen perusteettoman päättämisen tekee poikkeuksellisen vakavaksi se, että kun tehtaalla ei ole päästy paikalliseen sopimukseen, työnantaja päättää ratkaista asian työsuhteen perusteettoman päättämisen kautta.
– Työnantaja siis käytännössä osoittaa, että kun työntekijöiden valitsema henkilö ei satu miellyttämään, laitetaan sitten kengän kuva takapuoleen, Aalto sanoo.
Metalliliitto laittomana pitämänsä työsuhteen päättämisen välittömästi työtuomioistuimen käsittelyyn. Oikeudelta toivotaan mahdollisimman nopeaa käsittely. Onhan työtuomioistuin pystynyt käsittelemään asioita jopa samana päivänä, kun kyse on ollut työrauhan järkkymisestä työpaikoilla, liitto perustelee vaatimustaan.