KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Nostaako cleantech Suomen kuiville?

Suurikokoisimmat jätteemme päätyvät kehitysmaiden hiekkarannoille. Suomi kääntää suuntaa ja hakee ympäristöstä huolehtimisesta taloudellista kasvua.

Johan Alén
22.12.2014 9.20

Intiassa Gujaratin osavaltiossa 300 kilometriä luoteeseen pääkaupungista Mumbaista on ranta, jolta paikallinen mies kiipeää hiekkaan ajettuun rahtilaivaan irrottamaan arvokasta metallia ja ajattelee, että maailma hukkuu paskaan.

Rantoja on muissakin kehittyvissä maissa ja työntekijöitä valtavasti. Suomessa ei ole näitä rantoja eikä täällä pureta valtamerilaivoja vaan vanhat myydään pois. Kun korjaaminen ei enää kannata, laiva myydään viimeisen kerran ja ajetaan kaukaiselle hiekkarannalle.

Siellä kaukana ei ole niin väliä ympäristölainsäädännöstä ja työläinen on halpa eikä valita myrkyistä. Me teemme väärin. Mutta tosiasiassa pyrimme samaan aikaan kohti puhtaampaa maailmaa.

Hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva yhteiskunta tuottaa korkeintaan sen verran kasvihuonekaasujen päästöjä kuin hiilinielut pystyvät sitomaan ilmakehästä.

Valtioneuvosto on nostanut biotalouden (Viikkolehti 24. lokakuuta) ja cleantechin kärkiprojekteiksi kansantalouden saamiseksi kasvuun. Siinä missä biotalous pyrkii tavoiteohjelmien mukaan mullistamaan tuotantotavat, cleantechin ratkaisut muun muassa siivoavat roskia.

Cleantech on kuin intialainen hiekkaranta minikoossa, mutta maailman tuoman paskan keskellä kulkevat robotit, joiden mekaaniset kädet lajittelevat ainesta muokattavaksi. Vaikkapa Kainuun metsässä juuri siinä missä ennen korahteli mönjäinen, vaahtoava oja, virtaa cleantechin kosketuksen jälkeen lähes luonnontilainen uoma.

Suomessa alan yrityksiä kokoaa yhteen Cleantech Finland. Sen mukaan alan liikevaihto oli 24,6 miljardia euroa vuonna 2012 ja 40 prosenttia Suomen julkisesta tutkimus- ja kehitysrahoituksesta suunnataan cleantechiin.

Cleantechiin luetaan aaltovoima, jätteenkäsittelyrobotit, bioetanolin valmistus, sähköä säästävät moottorit, jätevesien käsittely, kaivannaisteollisuuden ratkaisut… Esimerkit ovat satunnaisia poimintoja Cleantech Finlandin listaamien noin 80 yrityksen tuotteista.

Eikä Alangin hiekkarantakaan kenties jää yksin myrkkyjen keskelle. Japanilaiset rahoittajat ovat muutaman vuoden ajan lupailleet sijoituksia laivanhajotustekniikan parantamiseen – mutta viime kuussa Indian Express -lehti kirjoitti lupausten jatkuvan ja muistutti Japanin yllättävästä taantumasta.

Kiertotalous hyödyntää jätteensä

Teknologista kyvykkyyttä kehittämällä pyritään kiertotalouteen. Se merkitsee, että materiaaleja hukataan mahdollisimman vähän ja jätteet hyödynnetään lähes täysin. Kataisen hallitus laaditutti kansallisen materiaalitehokkuusohjelman, jonka tavoitteena on parantaa Suomen kilpailukykyä pyrkimällä etujoukkoihin resurssi- ja materiaalitehokkaan talouden sekä kestävien kulutus- ja tuotantotapojen soveltamisessa.

Hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva yhteiskunta tuottaa korkeintaan sen verran kasvihuonekaasujen päästöjä kuin hiilinielut pystyvät sitomaan ilmakehästä. Biotalous, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen, on oleellinen osa hiilineutraalia kiertotaloutta. Toinen puoli on uusiutumattomien luonnonvarojen saaminen kiertämään.

Cleantech mahdollistaa kiertotalouden. Tosin viime viikon perjantaina Sitra julkisti selvityksen Kiertotalouden mahdollisuudet Suomelle, jossa cleantech mainitaan sanahaun mukaan yhden kerran, lyhyesti sivulla 27 konepajateollisuuden yhteydessä.

Biotalouteen perehtynyt taloustieteen kandidaatti Juha Kuisma (kesk.) on arvostellut voimakkaasti cleantech-termin käyttöä ja siihen keskittymistä.

– Hallitus on sotkenut cleantechin ja biotalouden keskenään. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä pääosaan nousee cleantech, joka on viennin tueksi tarkoitettu markkinointitermi, Kuisma sanoi Suomenmaa-lehdessä (3.6.).

Kuisma toimi 2009–2010 pääministerien Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi talouspoliittisena neuvonantajana ja Vanhasen hallituksen asettaman biotaloustyöryhmän puheenjohtajana. Hän laati työ ja elinkeinoministeriölle vuonna 2011 näkemyksellisen selvityksen Kohti biotaloutta. Biotalous konseptina ja Suomen mahdollisuutena (siinä cleantech esiintyy kolme kertaa).

Kaivoksillakin Suomi nousee

Kuisma esitteli Talvivaaran nikkelikaivoksen bioliuotusprosessin esimerkkinä biotalouteen pohjaavista ratkaisuista. Selvityksen mukaan toimivien biotalouden ratkaisujen ”merkitys ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen kestävyyteen liittyvien haasteiden ratkaisemisessa tulee olemaan keskeinen”.

Jatkossa Suomen pitäisi kehittyä myös kestävän kaivannaisteollisuuden edelläkävijäksi. Tätä visioi työ- ja elinkeinoministeriön syksystä 2012 kevääseen 2013 kokoama toimintaohjelma. Toimenpidelistauksen ensimmäinen kohta on kaivosten vesienhallintasuunnitelmien teko ja vesiteknologian kehittäminen.

Toimintaohjelman laatimisen aikaan Talvivaaran nikkelikaivoksella sattuivat surullisenkuuluisa iso vuoto: Marraskuussa 2012 liian täyteen lastattu kipsisakka-allas alkoi vuotaa tuhansia kuutiometrejä tunnissa. Kainuun metsään aukeni mönjäinen, vaahtoava oja.

Huhtikuussa 2013 Kansan Uutisten verkkolehti kertoi, että Talvivaarassa vuosi jälleen kipsisakka-allas mutta vuoto pysyi kaivosalueella.

”Suomi kestävän kaivannaisteollisuuden edelläkävijäksi” -toimintaohjelman työryhmiin osallistui Talvivaarasta kuusi ihmistä. Heistä tuolloin toimitusjohtajana työskennellyt Harri Natunen vastaa käräjäoikeudessa syytteeseen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Epäonnistunutta kaivostoimintaa hoitava Talvivaara Sotkamo on konkurssissa ja etsii uutta omistajaa. Valtio haluaa toiminnan jatkuvan.

Marraskuun lopulla, työ- ja elinkeinoministeriöstä valmistui kaivosteollisuuden toimialaraportti. Sen mukaan Suomi on yhä yksi houkuttelevimmista kaivosmaista maailmassa, mutta pitkät lupaprosessit, kiristyvä verotus ja kaivosvastainen ilmapiiri voivat heikentää sijoittajien kiinnostusta.

Juha Kuisma päättää vuonna 2011 antamansa selvityksen vielä nytkin viisaalta kuulostavaan arvioon: ”Puolet tarpeellisesta biotalousosaamisesta on ekosysteemiosaamista: sellaista osaamista, jossa ihmisen tuotannollinen toiminta viisaasti liitetään osaksi luonnon kiertoja. Tällaista viisautta ei ole perittävänä eikä ostettavana, vaan sitä saadaan kokeilemalla varovasti, mitä ekosysteemissä tapahtuu, kun ihminen tekee näin tai noin.”

Oikaisu: Uutista on muokattu klo 13.25. Tekstissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että myös Talvivaaran huhtikuun 2013 vuoto olisi päässyt luontoon. Vain marraskuun 2012 vuoto päästi raskasmetalleja ympäristöön.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään