Kaupan liitto on ennustanut hyvällä menestyksellä alati synkkeneviä talousnäkymiä aina tammikuusta 2011 lähtien. Ennustukset ovat toteutuneet, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.
Nyt tammikuun ennuste lupaa jo heiveröistä valon kajoa. Kaupan etujärjestö varoittaa poliitikkoja tärvelemästä heiveröisiä kasvun emmeitä verojen kiristyksillä.
Kaupan liitossa ei suuresti luoteta poliitikkoihin. Kurjenoja ennustaa julkisen talouden leikkausten jäävän seuraavaltakin hallitukselta tekemättä, jolloin taloutta tasapainotetaan kiristämällä verotusta.
Vähittäiskaupan myynnin määrän ennustetaan pienevän vielä tänä vuonna, mutta vuodelle 2016 ennustetaan pientä, noin puolen prosentin kasvua.
Paluu 2000-luvun alun noin neljän prosentin kasvulukuihin on näköpiirin ulkopuolella.
Hitaan kasvun oloissa vähittäiskauppa ei myöskään investoi eikä työllistä entiseen tahtiin.
Tukkukaupan aallonpohja ohi
Kaupan odotetaan pääsevän osalliseksi halvan energian hinnan tukemasta talouskasvusta. Myös työllisyyden hidas paraneminen ensi vuonna luo edellytyksiä kotitalouksien kulutukselle. Samaan suuntaan vaikuttaa tänä vuonna alhainen, noin puolen prosentin inflaatio.
Näkymien epävarmuus ajaa kuitenkin ihmisiä säästämään ja vähentämään kulutustaan.
Tukkukaupassa aallonpohja tuli vastaan jo viime vuonna ja täksi vuodeksi ennustetaan jo 1,5 prosentin kasvua. Ensi vuonna myynnin volyymin ennustetaan kasvavan 2 prosenttia.
Samanlaisia puolentoista ja kahden prosentin kasvulukuja ennustetaan autokaupalle tälle ja ensi vuodelle.
Suurin työllistäjä
Kauppa on suomalaisen elinkeinoelämän suurin työllistäjä. Vuonna 2014 kaupan alalla oli työllisiä 290 000 henkeä. Vähittäiskaupan osuus työllisistä on 56 prosenttia, tukkukaupan 30 prosenttia ja autokaupan 14 prosenttia.
Vähittäiskaupassa ennustetaan tälle vuodelle työllisten määrän vähenevän prosentin verran ja kasvavan ensi vuonna puoli prosenttia.
Tukkukaupassa työllisten määrän odotetaan kasvan yhdellä prosentilla tänä ja ensi vuonna. Samanlaista yhden ja kahden prosentin lisäystä odotetaan myös autokaupassa.
Kurjenoja korostaa työllisyyteen liittyvien näkemysten pohjautuvan pelkästään suhdanne-ennusteeseen. Sen lisäksi kaupassa on meneillä rakenteellisia muutoksia, joiden työllisyysvaikutuksista suhdanne-ennuste kerro.
– Kilpailu johtaa toiminnan tehostamiseen etenkin digitalisaation ansiosta. Sillä on työllisyysvaikutuksia, sanoo Kurjenoja.