Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esitti eduskunnan vaalikauden viimeisessä suuressa talouskeskustelussa rakenneuudistuksia, jotka kääntävät talouden kasvu-uralle ja vähentävät työttömyyttä. Tämä onnistuu verovuodot estämällä, verotusta oikeudenmukaistamalla ja siten kotimaista kulutusta nostamalla.
Eduskunta keskustelee keskiviikkona pääministerin ilmoituksesta, joka koskee rakennepoliittisen ohjelman toteutumista.
Kalliorinteen mukaan vasemmisto ei riemuitse hallituksen kompuroinnista. Esimerkiksi kunta- ja soteuudistuksen kaatumisen seurauksena alueiden välinen eriarvoistuminen jatkuu ja monen kansalaisen peruspalvelut vaarantuvat.
– Haluamme edistää sellaisia rakenteellisia uudistuksia, joilla laitetaan vastuuttomat veronkiertäjät kuriin, estetään terveysbisneksellä rikastuminen, lopetetaan pienituloisten kiusaaminen erilaisilla karensseilla ja kyttäysmekanismeilla, kitketään aktiivisesti työttömyyttä ja edistetään ihmisten välistä tasa-arvoa, sanoi Risto Kalliorinne vasemmistoliiton ryhmäpuheessa.
”Eliitin esimerkki rapauttaa”
– Omistavan eliitin epäisänmaallinen verokikkailu, jota verosuunnitteluksi kutsutaan, antaa väärän viestin kansalaisille, jotka kiltisti maksavat päivittäin alvit, tuloverot, polttoaineverot ja monet muut maksut. Kuinka kauan kansan moraali kestää lukea Casimir Ehrnroothin ja Björn Wahlroosin kaltaisten raharikkaiden ratkaisuista, joilla varoja piilotetaan ulkomaille tai veroja vältellään asuinmaata vaihtamalla? Eliitin huono esimerkki on vaarallista, koska se rapauttaa ihmisten uskoa oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan, Kalliorinne sanoi.
– Me vasemmistossa kysymme, että kuka näitä pääomapiirejä oikein suojelee? Mikä estää laittamasta finanssitalouden rakenteet sellaiseen kuntoon, että verot tulee kerättyä ja omistus on läpinäkyvää? Miksi hallituksen harmaan talouden toimet jättävät suuret pääomapiirit rauhaan ja antavat villinä rehottavan verokikkailun jatkua?
”Dynaamiset vaikutukset uskomuksia”
Kalliorinne varoitti, että elinkeinoelämän vaatimat ja kokoomuksen lupaamat miljardien veronalennukset veisivät Suomen vararikkoon.
– Jo epäonnistunut yhteisöveroratkaisu osoittaa, että puheet ”veronalennusten dynaamisista vaikutuksista” perustuvat enemmän talousteoreetikkojen epämääräisiin uskomuksiin kuin reaalielämän faktoihin.
Kalliorinne esitteli vasemmistoliiton veromallia, joka pienentää tuloeroja, selkeyttää verotusta ja vähentää verojen välttelyä.
– Vasemmiston mallissa alle 10 000 euron tulot ovat verottomia, jolloin monia etuisuuksia ei veroteta. Verotuksen alarajan nostaminen hyödyttää pieni- ja keskituloisia. Tämä tuo kotimarkkinoiden kulutuskysyntään voimakaan elvyttävän sykäyksen. Veromallin verouudistusten tuotto nousee yli miljardiin euroon.
”Työttömyys todellinen kestävyysvaje”
Suomen todellisena kestävyysvajeena Kalliorinne piti massatyöttömyyttä ja se on myös suurin syy valtion velkaantumiseen.
– Suomessa maksetaan työttömyyspäivärahoja vuosittain lähes viisi miljardia euroa eli lähes Suomen valtion alijäämän verran. Näin ei voida jatkaa. Työttömyyttä lisäävä leikkauspolitiikka on jo sysännyt Suomi neidon kuilun partaalle ja elinkeinoelämän herrojen talousresepteillä tipahdamme vielä rotkon pohjalle.
Kalliorinne antoi myös vaalilupauksen:
– Jos kansa tekee Suomessa huhtikuussa ”syrizat” ja nostaa Vasemmiston valtaan, niin ahneiden optioherrojen verokikkailu laitetaan kuriin, harmaa talous kitketään, verojärjestelmä uudistetaan pienituloisia suosivaksi, julkiset terveyspalvelut pelastetaan… Vasemmiston voimin positiivisiin rakenneuudistuksiin saadaan vauhtia ja on saatavakin, koska meillä ei ole enää varaa tällaiseen vuosikausia jatkuvaan sähläykseen mitä nyt on nähty.