Arctia Shippingiä koskeva jäänmurtajalakko alkoi torstaina klo 14. Lakko pysäytti Pohjois-Suomeen suuntaavat rahtialukset. Heti lakon alussa Kontio jäi satamaan.
Lakko koskee Suomen Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton jäseniä. Osapuolet ryhtyivät hakemaan sopua heti torstai-iltapäivällä valtakunnansovittelijan johdolla.
Aiemmin torstaina Laivanpäällystöliitto ja Arctia Shipping pääsivät sopuun öljyntorjuntakorvauksista. Tarjous ei kelvannut Merimies-Unionille eikä Konepäällystöliitolle.
– Lakko kestää niin kauan, kunnes sopimus syntyy, Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoo.
Sunnuntaina on alkamassa lakko jäänmurtajien työehtosopimusten jouduttamiseksi. Lakkoa siirrettiin jo kertaalleen työ- ja elinkeinoministeriön päätöksellä. Käytännössä lakko koskee samoja aluksia kuin öljyntorjuntakorvauksia koskeva lakko.
Lakko uhkaa laajeta
Zittingin mukaan on uhkana, että lakko laajenee muuhunkin merenkulkuun eli muuhun rahtiliikenteeseen ja matkustaja-aluksiin.
– Kysymys on periaatteesta. Haluamme, että Arctia Shippingin työehtosopimus muutetaan konsernikohtaisesta yleiseksi, jotta alalle saataisiin yleissitova työehtosopimus.
Zittingin mukaan jäsenistö on vahvasti vaatimuksen takana.
– Nyt on hyvä henki päällä. Asian merkitys ymmärretään, haluamme selkeät pelisäännöt alalle.
Yleinen työehtosopimus on ensiaskel kohti yleissitovuutta. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön alainen työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta päättää, onko valtakunnallinen työehtosopimus yleissitova.
Zitting huomauttaa, että työehtosopimus tehdään jo työnantajaliiton kanssa. Hänestä on kummallista, että valtion sataprosenttisesti omistama Arctia Shipping ei halua alalle yleissitovaa työehtosopimusta. Yhtiö on jäänmurrossa suurin toimija.
– Kun töitä kilpailutetaan, sitä ei voi tehdä työehtojen kustannuksella. Yleissitovuus olisi myös Arctia Shippingin etu, Zitting sanoo.
Monitoimimurtajat jäävät telakalle
Ensimmäisenä jäänmurtajista seisahtui Kontio, sitten Otso. Myös Arctia Shippingin tytäryhtiöt osoittivat mieltään.
– Arctia Karhun työntekijät Kemi-Tornio-alueella eli Antonilla ja muilla aluksilla ovat tukitaistelussa, Zitting kertoo.
Monitoimimurtajat ovat tällä hetkellä Raumalla telakalla. Niiden piti huollon jälkeen lähteä avustamaan öljynporausta.
– Niiden pitäisi lähteä arktisille alueille tekemään töitä, mutta ne eivät tietenkään lähde.