Tiistaina esityksen ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä äänet jakautuivat 95–91 ehdotetun esityksen puolesta. Jo aiemmin päivällä hallituspuolue Rkp kertoi muuttaneensa kantaansa ja aikovansa kaataa esityksen.
Iltapäivällä kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti, ettei se tue opintotuen rajaamista yhteen tutkintoon. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat sopineet, että lakiesitys vedetään pois eduskunnasta.
Riemu repesi Kansalaistorilla
Helsingin keskustaan Kansalaistorille kokoontuneet mielenosoittajat olivat iloisia hallituspuolueiden päätöksestä olla kannattamatta esitystä. Useissa kuulluissa puheenvuoroissa esitystä moitittiin kovin sanakääntein. Esimerkiksi koulutuslupaus vääntyi mielenosoittajien suussa koulutusmunaukseksi.
Puolueiden kääntöliike ei silti tullut opiskelijajärjestöjen edustajille täytenä yllätyksenä.
”Kyllä tässä selvästi hallituspuolueet kilpailevat siitä, kuka vaikuttaa opiskelijan ystävältä ja kuka ei”, sanoi Vasemmisto-opiskelijat ry:n pääsihteeri Tiina Parkkinen.
Sitoutumattoman vasemmiston puheenjohtaja Lauri Linna oli yllättynyt siitä, kuinka nopeasti hallituspuolueiden mieli muuttui.
”Ei tässä ehtinyt paljon edes mieltä osoittaa, mutta hienoa että näin kävi! Tulossa oli typerä päätös, eli oikeus ja kohtuus tapahtuivat”, Linna sanoo.
Linna uskoo, että tulevat vaalit vaikuttivat mielen muuttumiseen.
”Uskon että mielenosoituksella oli vaikutuksensa. Positiivinen julkisuus on tietysti vaalien alla aina mukavaa. Toivottavasti kokoomuksella sama linja pysyy myös vaalien jälkeen, eikä tulisi esimerkiksi lainapainotteisuusehdotuksia”, Linna sanoo.
Opiskelijajärjestöt saivat tahtonsa läpi
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK vetosivat aiemmin tällä viikolla kannanotossaan eduskuntaan, että esitystä ei hyväksytä. Järjestöt katsoivat, että tavoiteltu 10,5 miljoonan euron säästö ei tule toteutumaan ja lisäksi lainmuutoksella olisi paljon muita negatiivisia vaikutuksia, jotka nykyisessä taloustilanteessa ovat tuhoisia.
Läpi mennessään esitys olisi tehnyt alan vaihtamisesta käytännössä mahdotonta niille, joilla ei ole omaa varallisuutta ja mahdollisuutta rahoittaa opintojaan. Se olisi ajanut opiskelijoita muiden tukien piiriin, joiden saaminen on vaikeampaa kuin opintotuen.
Vasemmistoliitto tyytyväinen
”Vasemmistoliitto on tyytyväinen, että hallituspuolueet tulivat järkiinsä ja vetivät esityksen opintotuen rajaamisesta pois eduskunnassa. Työ maksuttoman, opintorahapainotteisen opiskelun puolesta jatkuu”, puolue kirjoittaa tiedotteessaan.
Kansanedustaja Silvia Modig nosti blogissaan esille, että mikäli esitys olisi hyväksytty, Suomeen olisi syntynyt ihmisjoukko, jotka eivät olisi olleet lainkaan oikeutettuja opintotukeen.
”Huomionarvoista on, että vaikka ensimmäisen tutkinnon suorittaisi nostamatta ollenkaan opintotukea, sitä ei toiseen tutkintoon kuitenkaan myönnetä. Eli tästedes tulee olemaan opiskelijoita, joilla ei ole oikeutta vastaanottaa opintotukea lainkaan”, Modig kirjoitti blogissaan tiistaina.