Suomen Yrittäjien keskiviikkona julkistaman selvityksen mukaan työehtosopimuksissa on vain vähän mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen. Niillä puolestaan on marginaalinen vaikutus yrityksen kilpailukykyyn.
Suomen Yrittäjät kävi läpi pienten yritysten kannalta tavanomaisimmat työehtosopimukset. Selvitys kohdistuu teknologiateollisuuden, kaupan, rakentamisen, matkailu- ja ravintola-alan, elintarvikealan ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksiin. Teknologiateollisuutta lukuun ottamatta sopimuksissa on niukasti mahdollisuuksia yrityskohtaiseen sopimiseen.
Sopimisen kohteita ovat tyypillisesti säännöllisen työajan määrittely, päivittäisen ruokatunnin kesto, palkanmaksupäivän määrittely, lomarahan muuttaminen vapaaksi tai työvuoroluettelon pitäminen, joilla ei yrittäjien mielestä ole vaikutusta yrityksen kilpailukykyyn. Sen sijaan yrityksen talouteen oleellisesti vaikuttavista vähimmäispalkoista, lomaltapaluurahoista ja pekkasvapaista ei saa poiketa, ei edes irtisanomisten välttämiseksi.
Sopimukset vaikeaselkoisia
Suomen Yrittäjien mukaan työehtosopimuksen tehneeseen työnantajaliittoon kuulumattoman yrittäjän on lähes mahdotonta tunnistaa työehtosopimuksista niitä kohtia, joissa paikallinen sopiminen olisi mahdollista. Vain noin puolta paikallisen sopimisen mahdollistavista työehtosopimusmääräyksistä voidaan nimittäin soveltaa työnantajaliiton ulkopuolisissa yrityksissä, joissa sopimusta on noudatettava yleissitovuuden johdosta. Näillä sopimismahdollisuuksilla ei ole käytännön merkitystä yritysten kilpailukyvyn tai sopeutumismahdollisuuksien kannalta.
– Sopimismahdollisuuksien selvittäminen vaatii sen kaltaista työoikeudellista asiantuntemusta, jota ei työpaikan osapuolilta voida kohtuudella vaatia, johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä kertoo.
Saksan mallista oppia
Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa kaivataankin vastaavan kaltaista laajaa työmarkkinauudistusta kuin Saksassa 2000-luvun alussa.
– Uuden hallituksen pitäisi ottaa tehtäväkseen uudistaa työehtojen sopimusjärjestelmä sallimalla työsuhteen osapuolten poiketa työlakien ja työehtosopimusten määräyksistä huomattavasti nykyistä laajemmin. Tällä parannettaisiin suomalaisen työn kilpailukykyä ja lisättäisiin työpaikkoja Suomessa, Vanhanen sanoo.
Suomen Yrittäjät on yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yli 650 000 henkilöä.