Suklaamunissakin käytetty kaakao on todennäköisesti peräisin viljelijältä, joka ei saa tuloillaan ruokittua edes omaa perhettään.
Reilu kauppa ry:n kaupallinen johtaja Riikka Karppinen kertoo, että kaakaonviljely ei ole nuorta sukupolvea kiinnostava ammatti.
Noin 70 prosenttia maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikan köyhistä oloista. Vaikka kaakaolle on valtava maailmanlaajuinen kysyntä, sitä voi viljellä vain trooppisella vyöhykkeellä lähellä päiväntasaajaa.
Useimmat kaakaonviljelijät elävät kuitenkin köyhyydessä. Syinä köyhyyteen ovat muun muassa kaakaon alhaiset ja vaihtelevat hinnat, viljelijöiden järjestäytymättömyys, tilojen pienet koot, epävarmuus viljelymaan hallintaoikeudesta, alhainen tuottavuus, heikko pääsy markkinoille ja vähäiset tiedot kaupankäynnistä.
Kahdeksan yritystä hallitsee
Maailman kaakaokaupasta kolme neljäsosaa on kahdeksan yrityksen hallussa. Viljelijöiden asema on heikko, koska suuryritykset hallitsevat kaupankäyntiä. Viljelijöillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa kaakaopavusta saamaansa hintaan.
Köyhyydestä seuraa huonot työolot, lapsityövoiman hyväksikäyttöä, lukutaidottomuutta ja aliravitsemusta. Kaakaonviljelmien ympäristössä on puutetta kouluista, teistä ja terveydenhuollosta.
Karppinen korostaa, että kaakaonviljelijöillä on oikeus toimeentuloon.
– Merkittävä toimeentuloa parantava tekijä on viljelijän kaakaosadosta saama hinta. Hintoihin pystytään vaikuttamaan tekemällä yhteistyötä yritysten, kansalaisyhteiskunnan ja valtioiden kanssa.
– Suklaan tuotantoketjussa on erittäin suuri riski, että ihmisoikeuksia poljetaan ja lapsityövoimaa hyväksikäytetään. Suklaa- ja kaakaoalan yritysten tulisi tehdä säännönmukaisesti selvitykset, joilla tunnistetaan, ehkäistään ja lievennetään haitallisia ihmisoikeusvaikutuksia.
Reilu kauppa vähäistä
Maailman 5,5 miljoonasta kaakaonviljelijästä 176 600 on mukana Reilussa kaupassa
Reilussa kaupassa on mukana kaakaon pienviljelijöitä 20 eri maasta. He saavat viljelemästään kaakaosta vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksetun Reilun kaupan lisän, jonka käytöstä viljelijäosuuskunnat päättävät yhdessä.
Lapsityövoiman hyväksikäyttö on Reilun kaupan tiloilla kielletty.
Reilun kaupan kaakaota ja suklaata on myyty Suomessa vuodesta 2000. Vuonna 2013 Reilun kaupan kaakaosta valmistettua suklaata ostettiin Suomessa noin 90 000 kiloa ja kaakaota yli 30 000 kiloa. Markkinaosuus Suomessa on alle puoli prosenttia.