SAK haluaa kannustinloukuista eroon muutoksilla pienituloisten verotukseen ja asumistukeen, järjestö kertoo tiedotteessaan.
Sen mukaan kannustinloukut koskevat erityisesti pienituloisia, jotka työllistyessään tai lisätuloja saadessaan maksavat enemmän veroja. Samalla he menettävät julkiselta sektorilta saamiaan tulonsiirtoja.
Tuetaan, ei leikata
SAK:n mukaan työhön voi ”kannustaa” joko leikkaamalla työttömiltä tai tukemalla työssäkäyviä. Järjestön pääekonomisti Olli Koski pitää SAK:n tiistaina 7. huhtikuuta julkistamaa kannustinpakettia toimivana ja oikeudenmukaisena keinona kasvattaa työn tarjontaa.
– Useat puolueet ja talouspolitiikan asiantuntijat ovat pitäneet kannustinloukkuja esteenä työllisyyden parantamiselle. Esitämmekin seuraavan hallituksen ohjelmaan kokonaisuutta, jossa muutetaan samanaikaisesti työn verotusta ja asumistukea.
Lisää ostovoimaa
SAK:n mukaan sen suunnittelema kannustinpaketti elvyttäisi talouskasvua parantamalla pienituloisten kotitalouksien ostovoimaa. Suurempi ostovoima puolestaan lisää työn kysyntää, vauhdittaa kasvua ja lisää työllisyyttä.
– SAK:n mallissa työssäkäyvän yksinasuvan henkilön käteen jäävät tulot nousisivat jopa sata euroa kuukaudessa, kun kuukausipalkka on noin 2 000 euroa, Koski sanoo.
Asumistukea SAK haluaa muuttaa niin, ettei tulojen nousu leikkaisi sen määrää yhtä jyrkästi kuin nyt.
– Asumistuen muutos toimisi kuin veronalennus pienituloisille, Koski selventää.
Lapsivähennys pois
Veronkevennykset kohdennettaisiin kannustinpaketissa pienituloisille muuttamalla työtulojen verovähennyksiä. Rajaverojen nousu voitaisiin välttää muuttamalla samalla myös valtion tuloveroasteikkoa.
– Paketti vaikuttaa niissä ryhmissä, jotka kannustinloukuista eniten kärsivät. Etenkin yksinhuoltajien tuloloukut vähenisivät, Koski sanoo.
Kannustinloukkujen purkamiseksi SAK myös korvaisi tänä vuonna voimaan tulleen väliaikaisen lapsivähennyksen kustannusneutraalisti työtulovähennyksen lapsikorotuksella.
– Työtulovähennyksen lapsikorotus on yksi tapa lisätä lapsiperheiden työnteon kannustimia, Koski toteaa.
Kunnille kustannusneutraali
Uudistusten nettokustannus julkistaloudelle on noin 300 miljoonaa euroa, jos dynaamisia vaikutuksia ei oteta huomioon. Tähän on kuitenkin huomioitu uudistusten vaikutus toimeentukimenojen pienenemiseen.
Kuntien verotuloja paketti vähentäisi noin 20 miljoonaa euroa, siinä missä toimeentulotukimenot pienenisivät noin 15 miljoonaa euroa. SAK:n mukaan muutosten yhteydessä kunnille tulisi kuitenkin kompensoida mahdolliset tulojen menetykset.
SAK:n kannustinpaketti sisältää myös uudistusten rahoitusehdotuksen. Yhtenä sen tavoitteena on pääomatuloverotuksen progressiivisuuden lisääminen, joskin julkaisun mukaan varsin maltillisesti.
Kannustinpaketin on laatinut projektiekonomisti Henri Keränen.