Yhdysvalloissa on edelleen kuohuttanut Indianan osavaltiossa viime viikolla annettu ankara vankilatuomio keskenmenosta. Kyseessä on ensimmäinen tapaus Yhdysvalloissa, jossa nainen on tuomittu niin sanotusta ”sikiönmurhasta” (feticide) hänen menetettyään kantamansa sikiön.
Purvi Patel -niminen nainen tuli heinäkuussa 2013 sairaalaan verta vuotaen. Hän kertoi lääkäreille synnyttäneensä sikiönsä kuolleena. Syyttäjät kuitenkin väittivät Patelin aiheuttaneen tarkoituksellisesti lääkkeillä keskenmenon.
Syyttäjien todisteena oli Patelin puhelimesta lähetettyjä tekstiviestejä, joissa hän keskusteli aborttilääkkeiden hankkimisesta netin kautta. Patelin kehosta ei kuitenkaan löydetty lääkejäämiä sen enempää kuin sikiönkään ruumiista.
Oikeusistuin antoi viime viikon maanantaina päätöksensä, jonka mukaan Patel oli synnyttänyt lapsensa elävänä ja heittänyt sen roskakoriin. Tuomioksi tuli 20 vuotta vankeutta.
Indianassa säädettiin laki sikiönmurhasta vuonna 2009. Perusteluna käytettiin edellisenä vuonna sattunutta tapausta, jossa nainen menetti kaksossikiönsä, kun häntä oli ammuttu pankkiryöstön yhteydessä vatsaan.
Lain puoltajien mukaan tarkoitus on ollut saada murhatuomio sikiön kuoleman aiheuttajille, edellä mainitussa tapauksessa siis ampujille.
Lain vastustajat taas ovat koko ajan epäilleet, että lakia käytetään sikiönsä menettäneitä naisia itseään vastaan. Patelin tapaus näyttää vahvistavan nämä pelot.
Samankaltaisia lakeja on säädetty 38:ssä Yhdysvaltain 50:stä osavaltiosta. Niiden ajajina ovat toimineet aborttia vastustavat järjestöt, uskonnolliset johtajat ja poliitikot.