Työttömien vaalikone on Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry:n, Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestö TVY ry:n ja Kuka kuuntelee köyhää -verkoston yhteishanke.
Koneeseen vastasi kaiken kaikkiaan 969 kansanedustajaehdokasta, mutta eri puolueista kiinnostus vaihteli suuresti. Työttömien vaalikoneeseen vastasi vain 56 Kokoomuksen ehdokasta eli 6 prosenttia kaikista koneen täyttäneistä. Keskustalaisia vastaajista oli 9 prosenttia. Vasemmalla sen sijaan vastattiin vireästi. Kaikista vaalikoneen täyttäneistä 14 prosenttia eli 135 ehdokasta edusti vasemmistoliittoa. Vihreiden, SDP:n ja perussuomalaisten vastausaktiivisuus ylsi 12 prosentin tuntumaan.
”Työttömyys oma syy”
Euroalueen taantuma ja elinkeinoelämän rakennemuutos yhdistävät puolueita kysyttäessä työttömyyden syitä.
Kokoomuksen ehdokkaat poikkeavat muista siinä, että heidän mukaansa suurempi syy piilee työttömissä itsessään. Kokoomuslaisista 20 prosenttia on sitä mieltä, että työttömien osaaminen ja työnantajien tarpeet eivät kohtaa.
Kokoomus painii omassa sarjassaan myös kysyttäessä ansioturvan kestosta. Sitä haluaisi lyhentää 60 prosenttia puolueen ehdokkaista. Kaikissa muissa puolueissa ansioturvan säilyttämistä nykyisellään kannattaa 45 prosenttia vastaajista.
SDP ja kokoomus kielteisiä perustulolle
Perusturvan kehittäminen perustulon suuntaan yhtäältä yhdistää, toisaalta erottaa puolueita. Suurin osa, 79 prosenttia kaikista vastanneista, kallistuu perustulon kannalle. Vasemmistoliitossa kannatus on vahvinta: perustulon puolesta liputtaa 72 prosenttia puolueen ehdokkaista.
Perustulossa SDP ja kokoomus ovat lähellä toisiaan. Demareista 69 prosenttia on kielteisellä kannalla. Kokoomuksessa vastaava luku on 57 prosenttia. Vaikka luvut ovat lähellä toisiaan, syyt eroavat. Demarien mielestä perustulo nakertavaa työlle rakentuvan hyvinvoinnin perustaa. Kokoomuksessa perustulon pelätään passivoivan.