Oulun vaalipiirissä eletään jännittäviä hetkiä ennen vaaleja. Mielipidemittauksissa keskusta jyrää, ja puolue on valtaamassa paikkoja useammalta puolueelta. Vasemmistoliiton ohella paikoistaan taistelevat myös kokoomus, perussuomalaiset ja demarit. Myös vihreillä on kova työ pitää paikkansa.
Eurovaalien tuloksen pohjalta vasemmistoliitolla on hyvä lähtötilanne. Puolue sai eurovaaleissa 19 prosentin kannatuksen, kun viime eduskuntavaaleissa kolme kansanedustajan paikkaa irtosi 14 prosentin kannatuksella.
Pohjois-Pohjanmaan vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Jaakko Alavuotunki muistuttaa, että eurovaaleissa hyvä tulos oli Merja Kyllösen ansiota. Nyt
jaossa ovat sekä mepiksi siirtyneen Merja Kyllösen että eduskunnan jättävän Martti Korhosen äänet. Molemmat ovat olleet vauhdittamassa vaalityötä.
– Vasemmistoliiton ehdokkaiden kampanjat ovat painottuneet eri tavoin, mikä on hyvä, Alavuotunki sanoo. Kampanjoinnissa on sekä vihreitä että perinteisiä punaisia painotuksia.
”Kerro Risto, mistä saadaan töitä”
Kalliorinteen mukaan työ, työttömyys ja toimeentulo puhuttavat ihmisiä. Samaa sanoo raahelainen, heinäkuussa Kyllösen tilalle eduskuntaan noussut Katja Hänninen. Keski-iältään Suomen nuorimmalla alueella on maan korkein nuorisotyöttömyys.
– Harmittaa, kun valtakunnallisissa vaalikeskusteluissa puhutaan koko ajan velkakellon tikittämisestä ja pelotellaan velalla. Työttömyydestä lankeaa joka vuosi suurempi lasku kuin Kreikasta, Kalliorinne muistuttaa.
Hänninen haluaakin panostaa edullista velkarahaa työllistävään homekoulujen ja muiden julkisten rakennusten korjaamiseen sekä paljon toreilla puhuttavien huonokuntoisten teiden kunnostamiseen.
Matkalta Pyhännältä Oulun rotuaarin vaalitilaisuuteen tavoitettu Hänninen tiivistääkin, että ihmisiä puhuttavat arjen asiat, vaikka vaalikeskusteluissa puhutaan Euroopasta, Natosta ja turvallisuuspolitiikasta.
– Vaalityö on ollut nyt kansanedustajana erilaista kuin neljä vuotta sitten. Vaalityön ohessa voi hoitaa ihmisten asioita. Kestävyysvajeesta ihmiset eivät ole olleet kiinnostuneita.
Lapsiperheiden tuloeroja tasattava
Hänninen on saanut kansalaisilta hyvää palautetta lasten subjektiivisen päivähoidon puolustamisesta. Päivähoitoa pidetään lapsen oikeutena, jota ei saa riistää toisen tai molempien vanhempien työttömyyden vuoksi.
-Lapsiperheiden tuloeroja on tasattava ja toimeentuloa parannettava verotuksella, Hänninen sanoo.
Hän olisi valmis kohdentamaan verovähennyksiä lapsiperheille. Toimeentulotukea maksettaessa otetaan huomioon lapsilisät. Tähän etenkin kaikkein pienituloisimpia lapsiperheitä rokottavaan käytäntöön Hänninen haluaa muutosta.
-Myös lastensuojelun vaikea tilanne nousee esiin keskusteluissa. Lapsiperheille tarvitaan nykyistä enemmän palveluja kotiin, Hänninen muistuttaa.
Kiriviikolla ympäri maakuntaa
Äänestäjien epäröinti näkyy myös kohtaamisissa. Monet vaalit käynyt Kalliorinne arvioi, että epävarmojen äänestäjien määrä on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Saman on havainnut myös Hänninen: ihmiset eivät tiedä, ketä äänestää. Eduskunnan viimeiset äänestykset ovat hämmentäneet ihmisiä.
Kalliorinne ja Hänninen haastavat jokaisen kynnelle kykenevän vaalityöhön.
-Viimeisellä viikolla ei saa löytyä yhtään kuntaa, jossa ei ole vaalitapahtumaa.
Alavuotunki arvioi, että mitä korkeampi äänestysaktiivisuus sitä paremmat mahdollisuudet on pitää vasemmiston kolmas paikka. Kampanjoilla herätelläänkin äänestäjiä liikkeelle ympäri maakuntaa vielä viime hetkeen saakka.
– Ensi lauantaina en halua lukea Facebookista yhtään päivitystä, että onpa kesämökillä mukavaa ja rauhallista, Kalliorinne sanoo.