KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Lättylinjan pakkaajasta ammattiliiton puheenjohtajaksi

Työsuhdemallien vaikutusta ihmisen työkykyyn ei ole juurikaan tutkittu. Veli-Matti Kuntonen uskoo, että ihmisen jaksaminen on koetuksella, jos hän joutuu joka työpäivä kisaamaan siitä, onko töitä myös jatkossa.

Työsuhdemallien vaikutusta ihmisen työkykyyn ei ole juurikaan tutkittu. Veli-Matti Kuntonen uskoo, että ihmisen jaksaminen on koetuksella, jos hän joutuu joka työpäivä kisaamaan siitä, onko töitä myös jatkossa. Kuva: Minna Kallinen

Huomenna 50 vuotta täyttävä SEL:n Veli-Matti Kuntonen pitää työehtosopimuksen muita asioita entistä tärkeämpinä suhteessa palkkaan.

Tuula Kärki
5.5.2015 12.00

Keskiviikkona 6. toukokuuta 50 vuotta täyttävälle Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtajalle Veli-Matti Kuntoselle monenlaiset ruokateollisuuden työt ovat tuttuja. Hän päätyi ylioppilaskirjoitusten jälkeen töihin panimoon Heinolassa, opiskeli merkonomiksi Helsinkiin, meni vaimon perässä Tampereelle ja sai töitä Ruoka-Saarioiselta vuonna 1991.

– Se oli talouden syvän sukelluksen aikaa. Tiesin, että vakuutusmyyjäksi minusta ei ole, vaikka siihen oli koulutus, hän sanoo ja luettelee:

– Trukkihommia, varastohommia, sitten Saarioisen lättylinjan päähän pakkaamaan.

Vaikka työpaikan saanti oli sattumaa, Kuntonen toteaa, että ehkä se kuvaa sitä, että vaikeinakin aikoina elintarvikesektori toimii.

Kymmenen vuotta hän ehti olla talon 700 työntekijän pääluottamusmies ennen kuin tuli valituksi liittoon töihin ja sen puheenjohtajaksi 2006.

– Sanon mieluummin, että ohjauduin alalle kuin että ajauduin, Kuntonen määrittelee.

Solidaarisuus iso haaste

Kuntonen arvioi, että ammattiyhdistysliikkeen on turha huolehtia palkoista, jos työsuhteet ja työehdot eivät ole kunnossa.

– Toki palkka on tärkeä, mutta olisi hyvä ymmärtää, että jos epätyypillisten työsuhteiden käyttöä ei pystytä rajoittamaan, palkankorotuksesta hyötyy entistä harvempi, sillä vaikkapa nollasopimuksella tai osa-aikaistamisella voidaan viedä tulot entistä alemmas, hän sanoo.

Hän luettelee epätyypillisiä työsuhteita: työvoimavuokraus, nollasopimukset, määräaikaiset ja osa-aikaiset työsopimukset.

– Niillä pystytään kiertämään monta sopimuksiin ja lainsäädäntöön liittyvää asiaa. Työpaikoille syntyy kahden kerroksen työväkeä, hän sanoo.

– Ammattiyhdistysliikkeelle on iso haaste pitää ihmiset solidaarisina toisiaan kohtaan, kun työnantaja esittää työpaikoilla, että on oltava tämmöinen reservi nollasopimuslaisia, jotta ei tarvita yhteistoimintaneuvotteluita, jos menee huonosti.

Laittomuus rehottaa

Esimerkiksi määräaikaisia sopimuksia tehdään ilman lainmukaista perustetta.

– Tapauksia tulee liitolle vastaan, mutta ihmiset monesti eivät halua niitä vietävän eteenpäin, koska he pelkäävät työmarkkina-asemansa heikentyvän, jos asia riitautetaan.

Samasta on kysymys nollasopimuksissa.

– Epätyypillisillä työsopimusmalleilla päästään kiertämään sitä, mitä työlainsäädännöllä on säädetty tai työehtosopimuksella sovittu. Työnantajapuoli kuitenkin katsoo, että se on sallittua, mikä ei ole puhtaasti kiellettyä.

Epätyypillisten työsuhteiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Tilastokeskuksen mukaan niitä on 83 000.

– Meillä on tietoa yt-neuvotteluista, joissa on päätetty toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita. Mutta kun on jaettu irtisanomislappuja, on samalla tarjottu nollasopimusta, Kuntonen sanoo.

Ikuisella koeajalla

Kuntosta kiinnostaa työsuhdemallien vaikutus ihmisen työkykyyn. Sitä ei ole juurikaan tutkittu.

– Se vaikuttaa työkykyyn ja jaksamiseen, että joudut joka työpäivä kisaamaan siitä, onko sinulla töitä. Olet ikään kuin jatkuvalla koeajalla, hän sanoo.

Puheet koeajan pidentämisestä jopa vuoteen hän leimaa höpöjutuiksi.

– On vaikea löytää perustelua sille, että koeajan pidentämisellä päästäisiin parempaan työllisyysasteeseen. Sitä paitsi pitäähän yritysten pyrkiä onnistumaan rekrytoinneissa. Koeajan pidentäminen lisäisi välinpitämättömyyttä henkilöstöasioiden hoidossa.

Myös puheet työajan pidentämistä saavat Kuntosen hymähtämään.

– Se tarkoittaa, että työntekijä tekee lisää tuottavuutta, josta hyöty jaetaan muihin, hyvin harvoihin taskuihin.

Työpaikoilla sovitaan koko ajan

Vaalien alla moni porvaripuolue halusi ratkaista työelämän kysymyksiä lisäämällä paikallista sopimista.

Kuntonen naurahtaa.

– Työnantajapuoli tarkoittaa sillä sitä, että kaikki pitäisi sopia työpaikoilla riippumatta työehtosopimuksesta. Ei olisi työehtojen alarajoja. Kyse olisi puhtaasti työnantajan direktio-oikeuden vahvistamisesta.

Direktio-oikeus tarkoittaa työnantajan valtaa määrätä, mitä, missä ja koska kukakin työntekijä tekee.

Hän toteaa, että paikallista sopimista vaativat yleensä ne poliitikot, jotka eivät tiedä, mistä puhuvat. Sopimuksia tehdään koko ajan, Kuntonenkin teki luottamusmiehenä kymmeniä paikallisia sopimuksia vuodessa.

– Työpaikoilla on paljon asioita, joista voidaan sopia paikallisesti, mutta sopimista säätelee työehtosopimus.

Esimerkiksi sille, että SEL ei juurikaan ole antanut paikallista liikkumavaraa työaikojen sopimisen suhteen, on selitys.

– Jos työaika avataan paikalliselle sopimiselle, ensimmäisessä yrityksessä ehkä sovitaankin asiasta aidosti työntekijöiden kanssa, mutta ei enää toisessa, joka on ensimmäisen kilpailija. Työajoista tulee keskinäisen kilpailun keino.

Liitto ei ole vain vakuutuslaitos

Kuntonen varottaa ajattelusta, jossa ammattiliiton jäsenyys on kuin työttömyyden varalle ostettu vakuutus samaan tapaan kuin auto- tai kotivakuutus.

– Jos lähdemme itse tähän keskusteluun, olemme hakoteillä. Siinä unohtuu, että olemme joukkoliike, jonka jäsenillä on mahdollisuus olla mukana huolehtimassa omista työehdoistaan.

Niin sanotut yleiset työttömyyskassat – Loimaan kassa – ovat viime vuosina markkinoinnillaan pyrkineet hämärtämään työttömyysturvaa tarjoavan vakuutuslaitoksen eroa ammattiliittoihin.

– Nämä kassat eivät tee työtä työttömyysturvan tulevaisuuden tai työehtojen parantamiseksi.

Kuten Suomessa keskimäärinkin ay-liikkeessä, elintarviketyöläisten järjestäytymisaste on korkea, lähes 80 prosenttia. Mutta siihen ei pidä tuudittautua. Kuntonen arvioi, että nykyisellä järjestäytymisasteella pystytään säilyttämään se taso, jolla työntekijöiden oikeudet ovat nyt.

– Mutta pystyäksemme saamaan niitä paremmalle tasolle aktiivisesti toimivien jäsenten määrä pitää olla paljon nykyistä korkeampi.

Hän pitää päivänselvänä, että työnantajapuoli seuraa tarkkaan eri ammattiliittojen järjestäytymisasteita.

– Jos järjestäytymisaste laskee voimakkaasti, työnantajapuoli asettaa työehtosopimusneuvotteluihin entistä enemmän tavoitteitaan, jotka pääsääntöisesti tarkoittavat työntekijöille heikennyksiä. Tätä on jo nähty.

Kotimaisen ruuan puolesta

Veli-Matti Kuntonen syö kotimaista ruokaa.

– Minulla ei ole mitään syytä ostaa esimerkiksi argentiinalaista lihaa, hän sanoo.

Hän tutkii tarkkaan elintarvikekauppojen hyllyjä

–  Jos löytyy uusia kotimaisia tuotteita, selvitän missä päin Suomea ne on tehty. Olen löytänyt yrityksiäkin, joista liitolla ei ole ollut tietoa.

Kuntosen mielestä on hienoa, että ruuan kotimaisuus on arvo suomalaisille.

– Kotimaisuus on järkevää myös siksi, että sen osalta ruokaturvallisuus on omissa käsissämme. Pystymme lisäksi vaikuttamaan työehtoihin ja tuotantoeläinten oloihin.

Ruuasta puhutaan paljon ja ihmiset ovat yhä ruokatietoisempia.

– Se on hieno juttu, mutta siinä on jännä ristiriita. Tehdään vaativaa gourmet-ruokaa ja samaan aikaan syödään yhä pitemmälle käsiteltyä valmisruokaa. Ensin viipaloitiin leipä, sitten leikkeleet ja juusto. Nyt makkara ja juusto jo laitetaan valmiiksi kolmioleivän väliin.

Hän muistuttaa siitä, että ruuan hinnasta puhuttaessa unohdetaan sen jalostusaste.

– Kun ihminen ostaa valmistuotteen, hän ei osta vain ruokaa vaan myös aikaa.

Kuntonen ei usko, että ruuan tuotanto häviää Suomesta.

– Mikään maa ei ole luopunut ruuan tuotannosta, hän toteaa.

Hän arvioi, että alan isot tuotantolaitokset tuskin enää vähenevät Suomessa.

– On myös todennäköistä, ettei uusiakaan synny, hän sanoo.

– Kasvu tullee paljolti pienistä yksiköistä.

Hänestä ruokatuotanto voi olla myös mahdollisuus Suomelle.

– Kasvukausi on toki lyhyt, mutta meillä on puhdasta vettä ja puhdasta luontoa. Uskon, että meille syntyy erikoistuotantoja, kuten leipäpuolen gluteenittomat tuotteet ja maitosektorin vähärasvaiset, pitkälle jalostetut tuotteet. Esimerkiksi Valio on onnistunut brändin rakentamisessa Venäjällä. Siellä ostetaan Valion tuotteita tuotemerkin vuoksi.

Kuntonen pitääkin Venäjää mahdollisuutena Suomen elintarviketeollisuudelle.

– Juuri nyt tilanne on vaikea pakotteiden vuoksi, mutta jatkossakin on fakta, että 400 kilometrin päässä Helsingistä on miljoonakaupunki, jonka elintarviketarvetta Venäjä ei itse pysty täyttämään.

Kuntosen syntymäpäiväkahvit tarjotaan tiistaina 5. toukokuuta kello 14–18 SEL:ssä Paasivuorenkatu 2 C, 4. krs, Helsinki. Mahdolliset muistamiset Kuntonen toivoo osoitettavan Suomen monikkoperheet ry:n työn tukemiseen tilille FI22 5290 0240 2962 34. Viestiksi: Veli-Matti Kuntonen 50 v.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään